Stikstof zelf is niet schadelijk: de lucht bestaat voor bijna 80 procent uit stikstof. Stikstofoxide ontstaat als stikstof en zuurstof met elkaar in aanraking komen bij verbranding op hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld in auto's en schepen én in de bouwmachines bij bouwwerkzaamheden gebeurt.


Bij stikstofbinding (stikstoffixatie) wordt luchtstikstof gebroken tot twee losse stikstofatomen, die vervolgens binden met waterstof of zuurstof.

Het kraken van de drievoudige binding kost echter zoveel energie, dat vrijwel geen organisme in staat is om zelf stikstof uit de lucht te binden.' Zogeheten vlinderbloemige, eiwitrijke planten zoals peulen, linzen, bonen, erwten of soja, hebben daar een slimme oplossing voor bedacht: ze werken samen met rhizobiumbacteriën.


De planten maken speciale orgaantjes, zogeheten wortelknolletjes, waarmee ze die bacteriën kunnen opnemen in hun eigen cellen.
Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben een methode ontwikkeld waarmee gewassen stikstof uit de lucht kunnen opnemen.

De plant kan hiermee in zijn eigen stikstofbehoefte voorzien, zonder gebruik van kunstmest. Planten hebben stikstof en ook fosfor nodig om te kunnen overleven en groeien.

Stikstof in Limburg

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Stikstofbindende bacterie, een bacterie die samen met de plantenwortel een knolletje vormt, waarin de stikstofbinding plaatsvindt. Hierbij wordt N2 uit de lucht in ammonium omgezet met het enzym nitrogenase.

Dankzij Rhizobium kan de plant stikstof krijgen voor de groei, zonder dat er kunstmest nodig is.

De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak. Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten.

Uit het onderzoek maakt Wageningen op dat in vrijwel alle plantensoorten de genetische basis voor samenwerking met schimmels en bacteriën voorhanden is voor het opnemen van stikstof uit de lucht.

In het Westen vergt de productie van stikstof in kunstmest omstreeks de helft van de energie-input in de landbouw.

Met behulp van zonlicht verrichten vlinderbloemigen als soja, erwten en klaver en Parasponia deze service gratis, stellen de onderzoekers.

Naast het vermijden van elke soort dierenvlees, consumeren vegans ook geen zuivel-'producten' (zoals melk, kaas, ijs en yoghurt), eieren of andere voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn. Vegan zijn is echter niet alleen een manier van eten, maar ook een manier van leven – een filosofie.

Inperking van stikstof is een bijkomend effect!