Zoals we al meldden is stikstof op zich niet slecht, de lucht die we in ademen bestaat voor een groot deel (80%) uit stikstof.

Maar zoals met veel dingen, té is nooit goed. Dus ook voor teveel stikstof in de lucht.

Eigenlijk gaat dit probleem samen met ammoniak.

Stikstof is voeding in bijvoorbeeld kunstmest. Het is goed voor planten en voor de natuur.

Maar met 'n zak kunstmest op 1 plek op je gazon leegschudden, ga je zien dat de boel toch hartstikke dood gaat. Teveel is niet goed blijkt maar weer! Het geheim zit hem in de juiste proporties.

Met Stikstof in de natuur bijvoorbeeld zijn planten er helemaal gek op. Brandnetels, bramen en grassen bijvoorbeeld groeien er geweldig door!

Vandaar dat de expert die riep dat de wereld er groener van wordt gelijk had.

Het probleem is echter dat deze planten zo hard gaan groeien, dat ze andere planten gaan verdrukken.

En zeker voor kwetsbare planten, zoals orchideeën betekent dit het einde.

Maar een weide met gras en bloemen zal veranderen in een weide met enkel gras.

Prima voor de koe, minder fijn als je bijvoorbeeld een klokjesbij bent, die het moet hebben van die campanula. Deze heeft dan geen voedsel meer en zal dus uitsterven.


En die weidevogel vindt ineens geen insecten meer, dus ook deze heeft weinig te zoeken in een weide met enkel gras. Minder weidevogels komt niet door agrariërs, maar door toename van roofdieren en roofvogels.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

En Nou?

Makkelijk, maar uiteraard om dit probleem alleen bij de boeren te leggen is zeker niet de verantwoordelijkheid van de Agrariërs.

  • Maar ook de eigen auto levert een forse bijdrage!

  • En niet te vergeten de elektrische fiets. Om deze te laden is stroom nodig en elektriciteitscentrales stoten aardig wat uit.

  • Net zoals de industrie (in)direct veel uitstoot van stikstof voor hun rekening nemen.

  • En de lucht- en scheepsvaart geven ook een flinke portie af, deze laatste gaan sowieso vrijuit schijnbaar…

Dus ja boeren leveren hun aandeel, maar het is niet fair om zo veel bij de boeren te leggen, terwijl ze geen goede alternatieven aangereikt krijgen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Er bestaat geen 1-2-3 oplossing. De boeren moeten op een andere manier gaan werken, elektriciteit moet echt duurzamer opgewekt worden en de industrie zal moeten veranderen.

Maar we zullen dat met zijn allen moeten veranderen!

  • Op vakantie met een tentje of zo in eigen land in plaats van tempels aan de andere kant van de wereld bezoeken.

  • Ali en Amazon en andere grote bedrijven vervuilen veel met transport.

  • En het internet wordt geleverd dankzij onmeetbaar veel stroom van servers overal, denk maar aan het onderzoek in Zeewolde waar het grootste datacentrum van Nederland, Google, Facebook en...zich wilde vestigen. Dus niet, in 2022.

Op elke meststofverpakking vind je de samenstelling terug: de NPK-formule.

Die geeft aan hoeveel stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) er in de meststof zit. Dat zijn de drie belangrijkste elementen die de gezondheid van je planten bevorderen.

Alle drie hebben ze een eigen functie in de plant, de bijbehorende cijfers zijn de percentages van de hoeveelheid.

  • Stikstof (N) is de belangrijkste voedingsstof voor planten.

  • Fosfor (P) is vooral belangrijk voor de wortels en de bodemstructuur.

  • Kalium (K) is eigenlijk een transportbedrijf en een grote regelaar ineen. Het houdt zich bezig met een aantal processen: van het maken van bladgroen tot het transporteren van voedingsstoffen. Bovendien maakt het de celwanden van de plant steviger en sterker en zorgt het voor een goede wateropname, energievoorziening en vochthuishouding.

Naast al deze stoffen hebben planten ook nog sporenelementen (Sporenelementen zijn kleine percentages metaal, waarvan de plant er weliswaar maar heel weinig van nodig heeft, maar toch noodzakelijk zijn voor hun ontwikkeling. Voorbeelden zijn: mangaan, ijzer, zink, koper, borium en molybdeen.) nodig, dat zijn als het ware de vitamientjes voor de plant.