Home

Kranten worden gedrukt in een drukkerij, ook kun je die digitaal op internet lezen.

Journalisten zorgen voor de berichten, fotografen maken de foto's.

Er zijn ook veel lokale kranten. Deze vertellen ook het nieuws uit de regio.

De kranten Spits en Metro waren gratis verkrijgbare krantjes in heel Nederland op onder andere stations, luchthavens en winkelcentra. Metro is nu alleen nog online te lezen.

Er zijn ook kranten die gaan over beroemdheden. Veel berichtjes in zo'n roddelblad (paparazzi) zijn niet waar (nepnieuws) en/of sensatie gericht.

In de Gouden Eeuw lazen mensen ook al de krant. De krant zag er toen alleen anders uit dan dat wij nu gewend zijn.

De verschillen tussen de krant van vroeger en nu zijn:

  • Vroeger was de krant een stuk groter dan de krant van nu. Er staat nu veel meer in.

  • Vroeger stonden er weinig tot geen reclames en foto’s in de krant. Nu zie je veel reclame en veel foto’s of plaatjes in de krant.

  • Vroeger hadden de stukjes in de krant ook geen grote koppen (titels). Nu hebben de stukjes in de krant grote en opvallende koppen.

  • Vroeger verscheen de krant maar 1 keer in de week. Nu verschijnt de krant elke dag.


In die periode vertrouwde men op het gebied van nieuwsverspreiding onder andere op de zogeheten vliegende bladen. Dit waren speciale couranten die alleen werden uitgegeven bij belangrijke en sensationele gebeurtenissen.

Het bekendste Nederlandse voorbeeld hiervan was Broer Jansz., die namens de courant ‘Nieuwe Tydinghen’ onder andere ‘live’ verslag deed van verscheidene veldslagen en de onthoofding van Johan van de Oldenbarnevelt in 1619.

Nadat ze gedrukt waren, werden de vliegende bladen voor ongeveer 7 cent per stuk verkocht. Dit gebeurde met behulp van de zogeheten rondbrengers, die door de stad renden en ondertussen de belangrijkste nieuwskoppen door de straat schreeuwden.


De eerste echte periodieke krant van Nederland werd opgericht in 1618 en kreeg de naam‘Courante uyt Italien, Duytslandt, &c’.

Zoals de titel doet vermoeden deed de krant voornamelijk verslag van het buitenlands nieuws.

Dit was niet alleen omdat deze berichten de hoogste nieuwswaarde hadden, maar ook zodat conflicten met de lokale autoriteit vermeden konden worden.

Tot 1848, toen de vrijheid van meningsuiting grondwettelijk werd vastgelegd, was er namelijk sprake van strenge censuur vanuit de lokale overheid.

Daarnaast hadden de Franse bezetters aan het begin van de 19e eeuw een speciale dagbladbelasting in Nederland ingevoerd,
waardoor kranten alleen betaalbaar waren voor de rijken.

Dagbladzegel

De echte doorbraak van de krant kwam dan ook pas in 1869 met de afschaffing van deze overheidsbelasting op kranten, de zogeheten dagbladzegel.

Met deze maatregel halveerde de prijs van dagbladen, wat resulteerde in een grote stijging van het aantal krantlezers.

Gedurende de rest van de 19e en een groot deel van de 20e eeuw waren dagbladen de belangrijkste bron van nieuws.

Door de opkomst van radio, televisie en internet lijkt hier echter in rap tempo een einde aan te komen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Bron: IsGeschiedenis


Informatie (van Latijns informare: "vormgeven, vormen, instrueren") is alles wat kennis toevoegt en zo onwetendheid, onzekerheid of onbepaaldheid vermindert.

Strikt genomen is informatie pas informatie als die interpreteerbaar is.

Verklarend, Uitleggend, Verhelderend.