Kranten worden gedrukt in een drukkerij, ook kun je die digitaal op internet lezen.

Journalisten zorgen voor de berichten, fotografen maken de foto's.

Er zijn ook veel lokale kranten. Deze vertellen ook het nieuws uit de regio.

De kranten Spits en Metro waren gratis verkrijgbare krantjes in heel Nederland op onder andere stations, luchthavens en winkelcentra. Metro is nu alleen nog online te lezen.

Er zijn ook kranten die gaan over beroemdheden. Veel berichtjes in zo'n roddelblad (paparazzi) zijn niet waar en/of sensatie gericht.

In de Gouden Eeuw lazen mensen ook al de krant. De krant zag er toen alleen anders uit dan dat wij nu gewend zijn.

De verschillen tussen de krant van vroeger en nu zijn:


In die periode vertrouwde men op het gebied van nieuwsverspreiding onder andere op de zogeheten vliegende bladen. Dit waren speciale couranten die alleen werden uitgegeven bij belangrijke en sensationele gebeurtenissen.

Het bekendste Nederlandse voorbeeld hiervan was Broer Jansz., die namens de courant ‘Nieuwe Tydinghen’ onder andere ‘live’ verslag deed van verscheidene veldslagen en de onthoofding van Johan van de Oldenbarnevelt in 1619.

Nadat ze gedrukt waren, werden de vliegende bladen voor ongeveer 7 cent per stuk verkocht. Dit gebeurde met behulp van de zogeheten rondbrengers, die door de stad renden en ondertussen de belangrijkste nieuwskoppen door de straat schreeuwden.


De eerste echte periodieke krant van Nederland werd opgericht in 1618 en kreeg de naam

‘Courante uyt Italien, Duytslandt, &c’.

Zoals de titel doet vermoeden deed de krant voornamelijk verslag van het buitenlands nieuws.

Dit was niet alleen omdat deze berichten de hoogste nieuwswaarde hadden, maar ook zodat conflicten met de lokale autoriteit vermeden konden worden.

Tot 1848, toen de vrijheid van meningsuiting grondwettelijk werd vastgelegd, was er namelijk sprake van strenge censuur vanuit de lokale overheid.

Daarnaast hadden de Franse bezetters aan het begin van de 19e eeuw een speciale dagbladbelasting in Nederland ingevoerd, waardoor kranten alleen betaalbaar waren voor de rijken.

Dagbladzegel

De echte doorbraak van de krant kwam dan ook pas in 1869 met de afschaffing van deze overheidsbelasting op kranten, de zogeheten dagbladzegel.

Met deze maatregel halveerde de prijs van dagbladen, wat resulteerde in een grote stijging van het aantal krantlezers.

Gedurende de rest van de 19e en een groot deel van de 20e eeuw waren dagbladen de belangrijkste bron van nieuws.

Door de opkomst van de televisie en het internet lijkt hier echter in rap tempo een einde aan te komen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Bron: IsGeschiedenis

Met de radio maakt niet uit naar welke zender, naar welk radiostation je luistert en of dat nu op FM, DAB+, kabel of internet is. Je wilt weten wat er gebeurt in de wereld om je heen.

Want elk uur verandert die wereld weer een klein beetje.

Het Radionieuws is er om die (inter)nationale gebeurtenissen direct te signaleren en door te geven. Kort, bondig, begrijpelijk, dat je op de hoogte blijft van alle belangrijke zaken in de wereld.

Zo snel mogelijk, want ieder uur is er nieuws.


Een journaal, soms ook wel nieuwsuitzending, nieuwsprogramma of het nieuws genoemd, is een berichtgeving van recent en/of belangrijk nieuws en andere informatie op TV en/of radio, ook via internet.

De presentatie gebeurt doorgaans op vaste tijden, maar in geval van een grote gebeurtenis kan er een extra uitzending worden ingevoerd.

In de meeste journaals worden de onderwerpen in vaste volgorde voorgelezen aan de kijker.

Bij televisiejournaals wordt dit meestal ondersteund door beelden van dit onderwerp.

Tevens kunnen er interviews met betrokkenen aan bod komen en/of wordt een nieuwsitem toegelicht


Een nieuwszender is een televisiezender die de hele dag nieuws, duidingen en opinies uitzendt. Kenmerkend voor de programmering is bij 'breaking news' (urgent nieuws) de programmering direct te wijzigen.

In de jaren 80 en 90 leidde de stijgende populariteit van kabeltelevisie tot de opkomst van deze zenders, die zich vaak op een internationaal publiek richten. De eerste nieuwszender, CNN werd opgericht. Kenmerkend voor de programmering van een 24-uurs nieuwszender is bij 'breaking news' (urgent nieuws) hier direct over te berichten.


Informatie (van Latijns informare: "vormgeven, vormen, instrueren") is alles wat kennis toevoegt en zo onwetendheid, onzekerheid of onbepaaldheid vermindert.

Strikt genomen is informatie pas informatie als die interpreteerbaar is.

Verklarend, Uitleggend, Verhelderend.


Van Facebook tot nieuwsapplicaties, nog nooit is de keus uit nieuwsaanbod zo groot geweest. Daardoor ontstaan veel nieuwe routines, van het checkrondje op de smartphone tot het delen van nieuws in WhatsApp-groepen.

Zulke veranderende nieuwsgewoonten hebben ook impact op de sociale functie van nieuws.

Maar ook in een veranderend medialandschap is nog steeds een verbindende rol gereserveerd voor het nieuws.

Social media is een verzamelbegrip voor de online platformen waarop gebruikers de inhoud verzorgen, met of zonder redactionele of professionele tussenkomst. Centraal staat hierin de interactie en dialoog tussen de gebruikers.

Online platformen, zoals weblogs, fora, diensten als Twitter en Youtube, sociale netwerken als Linkedin, Facebook en Hyves, enz., met als kenmerk dat de gebruikers zelf de inhoud verzorgen, hebben geen of nauwelijks tussenkomst van een professionele redactie.

Zoom Video Communications is een Amerikaans softwarebedrijf voor teleconferentie. Met dit platform kunnen videoconferenties, online-vergaderingen, chatsessies en mobiele samenwerking georganiseerd worden.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan