Hittegolven zullen steeds vaker voorkomen. De trend zet zich naar verwachting van de Verenigde Naties zeker tot 2060 voort.
Temperaturen van boven de 40 graden zouden een gigantisch alarmsignaal moeten zijn voor landen die steeds meer kooldioxide de atmosfeer injagen.

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op: goed voor het milieu en je energierekening

Met zonnepanelen draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor volgende generaties.


Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken.

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening (salderen).


Het meest voorkomende zonnepaneel is een silicium paneel van kristallijn.

Er zijn monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen).

Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement.

Bij glas-glas zonnepanelen (meestal gekozen vanwege het uiterlijk) zijn de zonnecellen zowel aan de achter- als voorkant van glas. Deze panelen hebben een langere levensduur; glas is stevig en laat minder vocht en vuil door.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper.

Bijv. Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kost gemiddeld € 4.700 (bron: Milieu Centraal), in 2011 was dit nog € 5.900. Deze investering verdient zich gemiddeld in zeven jaar terug. Tien panelen produceren jaarlijks zo'n 2.300 tot 3.000 kWh elektriciteit.

Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Je kunt dan de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

De huidige warmte, van juli 2022, zou opgeslagen moeten worden om later in koudere omstandigheden weer te gebruiken. Iedereen spreekt over het vaker voorkomen van deze warmtes. Door klimaatverandering gaan we vaker te maken krijgen met dit soort hete dagen. Het wordt door de klimaatverandering warmer. En op dagen waarop het al heet was, stijgt de gemiddelde temperatuur meer dan op koelere dagen. Het wordt dus op hete dagen nóg heter.

Een oplossing lijkt mij, onder de huidige wereldse klimaatcrisis, dat de stroomnetwerken danig worden uitgebreid. En dat iedere woning voorzien wordt van zonnepanelen.

Hoge kosten zijn en komen er nog meer aan, dus waarom niet nou INVESTEREN!!!!! in zonnepanelen?

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • het vermogen van de zonnepanelen

  • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon

  • de hellingshoek van de panelen

  • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen

  • de kwaliteit van de panelen en de omvormer

  • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar