Wonen

1) Ergens Gehuisvest zijn 2) Huizen 3) Leven 4) Logeren 5) Nestelen 6) Onder dak zijn 7) Resideren 8) Tabernakelen 9) Verblijven in een huis 10) Zetelen 11) Zitten

Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).

In de vroegste prehistorie woonden mensen in grotten, holen en/of in hutten. Mensen ontdekten reeds snel dat groepsverband een grotere veiligheid bood; hierdoor ontstonden dorpen en later steden.


Met menswaardige huisvesting voor de uitverkoren gezinnen werd in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste decennia van de twintigste eeuw doorgaans een kleine woning bedoeld van 15 tot 20 vierkante meter, meestal met één kamer met bedsteden en soms twee kamers voor arbeidersgezinnen die dit konden betalen.


Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen.

Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden.

Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Met een kachel, die in tegenstelling tot de open haard, een gesloten verwarmingssysteem kent.


De huizen in de stad waren gebouwd van: steen, hout, gedroogde klei of leem of van baksteen. Vaak waren de huizen van hout op een fundering van steen.

Voor de rijken waren de huizen helemaal van steen. De daken waren soms belegd met leisteen of pannen, maar zeker tot 1400 veel vaker met riet.


Door de stadsmuren was er niet veel ruimte in een middeleeuwse stad. De straten waren smal en de houten huizen stonden dicht op elkaar. Als er een rivier door de stad liep, dan werden er soms op de bruggen huisjes gebouwd. Op de straten lagen nog geen stenen.


Steden zijn vaak het centrum van de economie: mensen vinden er dus werk en drijven er handel. Veel (met name grotere) steden zijn ontstaan uit afzonderlijke dorpen, die bij elkaar in de buurt lagen en op den duur helemaal aan elkaar vast zijn gegroeid.


Van oudsher mocht een gemeente zich alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikte. Deze rechten werden door een landsheer verleend.

Den Haag met meer dan 500.000 inwoners heeft daarentegen nooit officiële stadsrechten verworven. In de praktijk werd meestal de grens van 25.000 inwoners aangehouden.

Stadsrechten werden door de landsheer (zo heette vroeger de baas van het land) aan een stad verleend.

Twee voorrechten waren ook: een stad met stadsrechten kreeg toestemming om een muur te bouwen, de stad kon zich dus beter verdedigen én ze mochten ook een markt houden wat erg veel geld opleverde.


Het verkrijgen van stadsrechten kon op grofweg twee manier gebeuren: Het initiatief kon liggen bij de plaatselijke heer, die door grotere vrijheid de economische ontwikkeling van zo'n plaats wilde stimuleren, of die, gedwongen door geldnood, een privilege te koop aanbood.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Soorten woningen:

De al eerder genoemde grot, hut of hol.


Iglo, bij de Eskimo's, een bolvormig verblijf van ijsblokken.


Boomhut, zoals de naam al doet vermoeden, een hut gebouwd in bomen.


Tent, (van Frans tente, Latijn tendina van tendere, spannen) is een opgespannen onderkomen dat relatief eenvoudig is op te bouwen en af te breken. Denk aan Nomaden en Indianen.


Huifkar, kan gebruikt worden om in te overnachten of om materiaal voor het kamperen mee te nemen. Als zodanig werd het vervoermiddel veel gebruikt door rondtrekkende lieden. Huifkarren werden al vroeg gebruikt door metaalbewerkers die met het leger meetrokken om harnassen en dergelijke te repareren.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Kasteel, een zelfstandig, versterkt bouwwerk dat onder middeleeuwse omstandigheden te verdedigen was. De benaming kasteel wordt ook wel gebruikt voor jongere bouwwerken die qua vorm aansluiten bij een kasteel.


Molen, een werktuig met een draaiend mechaniek en een aandrijving, dat kan dienen voor het malen, persen of stampen van …..


Caravan, De precieze datum van het ontstaan van de caravan is onbekend. Echter is het bekend dat een mobiel vakantiehuis al honderden jaren bestaat. Rond het jaar 1800 gold een dergelijke caravan als de thuisbasis van Napoleon gedurende de veldtochten. In die tijd werd de Caravan echter nog getrokken door paarden. Niet veel later werden caravans ook gezien als woningen voor mensen die veel onderweg waren. Deze reputatie heeft de caravan vandaag de dag nog. Echter wordt de caravan nog het meest gebruikt voor zijn recreatiemogelijkheden, wat het ook een van de populairste vakantieaccommodaties maakt onder de Nederlanders.


Woonboot, Een woonboot is een verzamelnaam voor boten die zodanig zijn ingericht, dat men erop kan wonen en waarvan de primaire functie ook wonen is. Een woonboot is niet meer (primair) bedoeld om mee te reizen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Appartement

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woning. Een appartement bestaat altijd uit meerdere kamers, verdeeld over één verdieping.

Studio

Een studio is eigenlijk een appartement met maar één kamer. Vaak wordt dit ook studio-appartement genoemd.

Penthouse

Een penthouse is een woning in een gebouw met meerdere woningen en ligt altijd op de bovenste verdieping. Doorgaans zijn penthouses royale woningen met een mooi uitzicht. Een penthouse kan meerdere verdiepingen hebben.

Maisonnette

Is er sprake van een appartement met meerdere verdiepingen? Dan spreken we van een maisonnette. Een maisonnette is een woning met meer dan één verdieping in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trapportaal of galerij.

Bovenwoning

Een woning die zich op de bovenste verdieping van een gebouw met meerdere woning bevindt, wordt een bovenwoning genoemd. Vaak zijn dit huizen, waarvan de woonlagen zijn verdeeld in aparte woningen. Alle woningen hebben vaak een gemeenschappelijke voordeur en gang. Een bovenwoning kan uit meerdere verdiepingen bestaan.

Benedenwoning

Een benedenwoning is net als een bovenwoning onderdeel van een huis met meerdere woningen. De woning bevindt zich dan echter op de begane grond.

Eengezinswoning

Bij een eengezinswoning gaat het om een woning die is bedoeld voor bewoning door één persoon en eventueel zijn/haar gezin. Er bevinden zich nooit andere woningen boven of onder de woning. De toegang van de woning ligt direct aan de openbare weg.

Hoekwoning

Een hoekwoning is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Aan de ene kant zit de hoekwoning dus vast aan een andere woning, aan de andere kant is deze vrijstaand. Aan de vrijstaande kant is er sprake van extra grond. Wanneer dat niet het geval is wordt het een eindwoning genoemd.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Tussenwoning of rijtjeshuis

Een tussenwoning is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Alle woningen zijn gebouwd in één rij. We noemen deze woningen daarom ook wel rijtjeshuizen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere woningen. Je hebt hierdoor dus geen directe buren.

Twee onder één kap

Twee vrijstaande woningen aan elkaar noemen we 2-onder-1-kap-woningen. Één kant van elke woning is dus vrijstaand.

Bungalow

Een bungalow is een woning, die uit één verdieping bestaat. Deze verdieping bevindt zich altijd op de begane grond.

Herenhuis

Een herenhuis is een eengezinswoning met meerdere verdiepingen. Wat een huis een herenhuis maakt is een statige en luxe uitstraling. Het zijn doorgaans grote woningen met hoge plafonds. Herenhuizen zijn veel te vinden in grote steden zoals Nijmegen of Utrecht.

Villa

De definitie van een villa is niet altijd even makkelijk. Een villa is een vrijstaand huis met meerdere verdiepingen en veel grond eromheen. Villa’s zijn vaak te herkennen aan een grote mooie tuin.

Galerijflat

Bij een galerijflat bevindt de woning zich in een gebouw met andere woningen. De voordeur komt uit op een loopgang die aan de buitenkant van de woning ligt.

Corridorflat

Een corridorflat is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een centrale gang aan de binnenkant van het gebouw.

Portiekflat

Bij een portiekflat heb je het over een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trappenhuis dat afsluitbaar is. Een portiekflat is kleiner dan een corridorflat, waardoor er geen sprake is van een gang, maar enkel een trappenhuis.


Woningprobleem

 1. Tekort aan woningen

  • Voor het woningprobleem bestaat de oplossing in BOUWEN, BOUWEN, BOUWEN

 1. Moeilijkheid bij het vinden van een geschikte woning

  • Bij een echtscheiding is het vinden van een woning een probleem.

  • Als je arm bent kan je woningproblemen hebben, ruzie in de familie, je hebt meer moeite om rekeningen te betalen, je zult waarschijnlijk vaker verhuizen. Dat zorgt voor stress in gezinnen, ook bij de kinderen”, aldus hoogleraar Gary Evans van de Cornell Universiteit in de staat New York

Er worden, al langere tijd, te weinig woningen bij gebouwd (en de bouw gaat te traag om het grote tekort op te vangen).

Bouwgrond in ons toch kleine Nederland is in verhouding met industrie en landbouw, in de minderheid.

Nóg een oorzaak van het woningtekort: we wonen gemiddeld met minder mensen in een woning en verwachten ook gemiddeld meer woonoppervlakte per persoon dan een paar jaar geleden.

En nav. de Stikstof- en Coronaproblematiek zijn er in 2020 veel bouwvakkers gestopt of veranderd van baan, waardoor ook hier personeelstekort is ontstaan.
De vraag naar bouwvakkers zal de komende jaren naar verwachting nog steeds hoger liggen dan het aanbod en dat is een probleem.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Huur en Koopwoningen, Huur betalen, cq. Hypotheek, Starters (Een persoon die voor het eerst een bepaalde markt betreedt of activiteit begint, zoals: Starter op de arbeidsmarkt. Starter op de woningmarkt. Startende ondernemer.)

Een starterswoning is een koopwoning die voor starters op de woningmarkt bereikbaar is. Starters op de koopwoningmarkt zijn mensen die nog niet eerder een koopwoning hebben gehad.

21 april 2021 - Alleenstaande starters onder de 35 die modaal verdienen (€36.000) moeten voor een woning van 60m2 gemiddeld minstens €29.500 eigen geld inleggen. Dit is 7.000 euro meer dan 2 jaar geleden. Toch zal het zelfs met dit geld in ruim 100 gemeenten lastig worden om de gewenste 60m2 te bemachtigen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

4 onderscheiden vormen van huurcontracten:

 • Gemeenrechtelijke huurcontracten (gemene huur). Alles wat niet onder de 3 volgende soorten valt.

 • Woninghuurcontracten (woning huur). Voor een woning die dienst doet als hoofdverblijfplaats.

 • Handelshuurcontracten (handelshuur).

 • Pachtcontracten.

Middenhuur

De vraag naar middenhuurwoningen stijgt. Dit zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs tussen €752 en circa €1.000 per maand (prijspeil 2021). Steeds meer mensen zoeken een betaalbare woning in deze prijsklasse, mede doordat de prijzen van koopwoningen sterk gestegen zijn.


Daarnaast heb je de sociale huurwoningen


Bij een sociale- en een geliberaliseerde huurwoning zijn er verschillende regels van toepassing.
Bijvoorbeeld bij een sociale huurwoning geldt een maximale huurprijs die gevraagd mag worden, terwijl bij een geliberaliseerde huurwoning (vrije sector) er geen maximale huurprijs voor de woning is.


In 2022 verandert er weer veel voor huurders en woningzoekers.

Er komt een speciale huurverhoging voor huurders met een relatief lage huur.

Ook komt er een nieuwe vorm van inkomensafhankelijke huurverhoging.

De huren in de sociale sector werden tot nu toe jaarlijks met een bepaald percentage verhoogd.U krijgt met de verhuurderheffing te maken als u meer dan 50 huurwoningen bezit waarvan de maandelijkse huurprijs niet hoger is dan de huurtoeslaggrens (vanaf 2022: € 763,47). U moet dan aangifte doen en waarschijnlijk verhuurderheffing betalen.


Sinds de invoering van de verhuurderheffing levert hij de staatskas behoorlijk wat op. Op dit moment staat de teller op meer dan 11 miljard euro.


Het doel van de verhuurderheffing was het op orde brengen van de Staatsfinanciën. Om de kosten van de verhuurderheffing te dekken mochten alle huren ruim boven inflatie worden verhoogd. ... Daarnaast konden verhuurders de huur van leegkomende huurwoningen optrekken (harmoniseren).


Vanaf 2023 gaat het nieuwe kabinet de verhuurderheffing stapsgewijs afbouwen. Het nieuwe kabinet hoopt dat er hierdoor meer woningen worden gebouwd, zodat iedereen een woning kan krijgen, of die nu huurt of koopt. Dit blijkt uit het Coalitieakkoord 2021-2025 dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie recent hebben gesloten.


De overheid is in de regel veelal financier en toezichthouder van woningcorporaties. Doordat de overheid het bouwen en beheren van woningen de afgelopen jaren steeds meer aan de woningcorporaties overliet, werden de corporaties ook steeds belangrijker in de woningmarkt.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De woningnood is eigenlijk nooit echt verdwenen. In de jaren tachtig leidde een groeiend tekort aan huurwoningen, gecombineerd met langdurige leegstand van panden in binnensteden tot een actieve kraakbeweging. De leegstaande panden waren gekocht door speculanten in de hoop er flink aan te verdienen.

De huidige woningnood heeft vier hoofdoorzaken: Weinig nieuwbouw. Lage rente en Gunstige hypotheekregels. Sterke economie in een Open land.

Een heikel punt in de huidige tijd van schaarste op veel gebied is wel Isolatie, veelal gerelateerd aan de energieproblematiek.

Eenvoudig zelf isoleren

 • Naden en kieren dichten;

 • Cv-leidingen in onverwarmde ruimten isoleren;

 • Folie achter uw radiatoren te plakken.

 • Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren.

 • Je kunt de buitenmuur van je huis aan de binnenkant isoleren met voorzetwanden.

 • En het levert veel voordelen op: een warmer huis,

 • Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas kunt u uw huis isoleren. Voor sommige maatregelen geldt een lager btw-tarief of kunt u een goedkope lening aanvragen.