Enkele voorbeelden van “wereldnieuws”:

De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks (1913-2005) werd in 1955 wereldnieuws, nadat ze haar plek in de bus weigerde af te staan aan een blanke medepassagier.

Andrew Philip Cunanan (National City, 31 augustus 1969 - Miami, 23 juli 1997) was een Amerikaanse seriemoordenaar wiens naam het wereldnieuws haalde toen hij modeontwerper Gianni Versace vermoordde. In totaal pleegde hij vijf moorden. Vanwege zijn werkwijze wordt Cunanan ook wel een “spree killer” genoemd. Dit is een persoon die kort achter elkaar meerdere moorden pleegt op meerdere locaties. Net als Breivik, tegenwoordig Fjotolf Hansen

Liaoyuan is een stadsprefectuur en tevens een stad in het zuiden van de noordoostelijke provincie Jilin, in de Volksrepubliek China. Het kent meer dan 450.000 inwoners. De stad is in grootte de vierde stad van de provincie. De stad is gelegen in het westen van de provincie.

De stad kwam in december 2005 in het wereldnieuws nadat op 15 december van dat jaar 39 mensen om het leven kwamen in een ziekenhuis door een grote brand. Van de 39 mensen die omkwamen waren 33 patiënten.

Op 23 mei 1977 werd Bovensmilde plotseling wereldnieuws doordat kinderen en leerkrachten van een lagere school dagenlang werden gegijzeld door vier Zuid-Molukse jongeren. Bovensmilde was ook de plaats waar de meeste Molukse gijzelnemers van de gelijktijdige treinkaping bij de Punt vandaan kwamen.

Terri Schiavo (Philadelphia (Pennsylvania), 3 december 1963 – Pinellas Park (Florida), 31 maart 2005) was een Amerikaanse comapatiënte die in maart 2005 het wereldnieuws haalde door de controverse rond het staken van haar kunstmatige voeding (versterving, niet te verwarren met euthanasie).

Aktueel Sportief was een hoofdzakelijk op mannen gericht Nederlands weekblad, dat op 21 juni 2006 ontstond door een naamswijziging van het sinds 1982 verschenen weekblad Aktueel. Die uitgave was op haar beurt weer de opvolger van het in 1978 opgerichte weekblad Rits. In Aktueel Sportief stond wereldnieuws, misdaad en sport centraal. Sinds de laatste naamswijziging was de in de voorgangers Rits en Aktueel zo prominente aandacht voor erotiek vrijwel geheel naar de achtergrond verdwenen.

Fréjus, een badplaats in het zuiden van Frankrijk aan de Côte d'Azur in de Provence, departement Var. De Romeinse naam was Forum Iulii. In december 1959 kwam Fréjus in het wereldnieuws, toen de nabij gelegen Malpassetdam instortte en een 40 meter hoge vloedgolf veroorzaakte. Bij deze ramp vielen 423 doden.

Waco is een stad in de Amerikaanse staat Texas met 113.726 inwoners in 2000. De stad haalde in 1993 het wereldnieuws door de inval van de FBI bij een sekte, genaamd de Branch Davidians, op verdenking van illegaal bezit van wapens en explosieven, waarbij vele mensen omkwamen. Op 18 mei 2015 vond er in de stad een vuurgevecht plaats tussen motorbendes.

Ihsane Jarfi was een Belg van Marokkaanse afkomst die op 22 april 2012 op 32-jarige leeftijd vermoord werd door vier mensen met wie hij meeliftte. Aanvankelijk werd Jarfi enige dagen vermist, nadat hij een homobar had bezocht in Luik. Zijn levenloze lichaam werd op 1 mei ernstig toegetakeld gevonden in een veld dicht bij de plaats Hoei. Jarfi was de eerste officiële dode als gevolg van homohaat in België.

Provo was een anarchistische protestbeweging die in 1965 werd opgericht in Nederland en na twee jaar werd opgeheven. Oprichters waren Roel van Duijn, filosoof, Rob Stolk, drukker, en Garmt Kroeze, onderwijzer en arbeider. In de zomer van 1965 sloten de provo's zich aan bij de happenings van Robert Jasper Grootveld, kunstenaar, op het Spui in Amsterdam. Hun kleur was WIT.

De vondst van het eerste exemplaar van de Coelacanth, op 24 december 1938 was wereldnieuws. Coelacanth is een sjieke naam voor een ‘kwastvinnige’ vis. Hij wordt beschouwd als een evolutionair tussenstapje tussen vissen en amfibieën - de verre voorloper van viervoetige dieren. Zijn vinnen lijken namelijk een soort aanzet tot pootjes te hebben.

Nog vreemder is, dat hij een ‘levend fossiel’ wordt genoemd. Dat is natuurlijk een contradictio in terminis, maar toch zit er een logica achter. De vis was namelijk eerst alleen als fossiel bekend en werd als uitgestorven beschouwd. Totdat ... er een levend exemplaar werd opgevist! Sindsdien weten we dat kwastvinnige vissen nog steeds ‘onder ons’ zijn, en vandaar dus de naam ‘levend fossiel’.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus.

De meeste mensen met COVID-19 hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder speciale medische behandeling. Vaccinatie wel of niet verplichten.

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt voornamelijk verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmette persoon hoest, niest of uitademt. De druppels zijn te zwaar om in de lucht te blijven hangen en dalen snel neer op de grond of andere oppervlakken.

U kunt besmet raken als u het virus inademt in de buurt van iemand met COVID-19 of als u een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens uw ogen, neus of mond aanraakt.

De Olympische Zomerspelen 2020 of de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade werden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden. Het grootste sportevenement ter wereld zou in eerste instantie gehouden worden van 24 juli tot en met 9 augustus 2020, maar vanwege de coronapandemie werden de Olympische Spelen een jaar uitgesteld. De gaststad bleef de Japanse hoofdstad Tokio. Het jaartal in de naamgeving bleef onveranderd. Ze worden de Spelen van de 32e Olympiade genoemd, maar feitelijk is het de 29e effectieve editie van de Zomerspelen sinds 1896, omdat er drie edities niet doorgingen vanwege de twee wereldoorlogen.