Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water.

Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen.


Er zijn 3 soorten warmtepompen:

1) Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van.

De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Is geschikt om een goed geïsoleerd huis te verwarmen. Zeker in combinatie met vloer- of wandverwarming.

De meeste huizen in Nederland hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden.

In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen.

Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert.

De verwarming (het afgiftesysteem) moet dan wel voldoende warmte kunnen afgeven.

Dat kan als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren kunnen geschikt zijn of worden gemaakt.

Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur.

Een afgiftesysteem dat geschikt is voor lage temperatuur, noemen we lagetemperatuurverwarming (ltv)

2) De hybride warmtepomp werkt op stroom, gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Heeft het huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan is een hybride warmtepomp een oplossing!


Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd, hebben vaak ventilatie met mechanische afvoer. Ventielen in de keuken, badkamer en het toilet zuigen voortdurend lucht weg uit de woning. Via ventilatieroosters (en soms klepramen) in de woonkamer en slaapkamers komt er daardoor vanzelf schone lucht naar binnen.

Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis.3) Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem.

Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen.Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo'n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst.

Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.
Ventilatie is nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht.

In ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland gaat dat op een natuurlijke manier: verse lucht stroomt je huis in via naden, kieren, klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit.

Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan.

Dat is op zich slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes.

Anders wordt de lucht in huis snel ongezond.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan