Wandelen is te voet gaan, vaak voor het plezier of de sport. Van een wandelingetje in het park of bos tot meerdaagse tochten met een rugzak, waarbij grote afstanden worden afgelegd met evt. kamperen. Bij wandelen wordt vaak gebruikgemaakt van routebeschrijvingen of wandelpaden.

Meerdaagse wandelingen door ruig terrein worden wel trektochten genoemd.

Wandelen was tot in de negentiende eeuw hét belangrijkste middel om je te verplaatsen.

Eind negentiende begin twintigste eeuw kwam er aandacht voor het gezondheids- en recreatieve aspect.

De oprichting van De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO-NL 3 april 1908 ), een sportbond die momenteel is aangesloten bij het NOC NSF, was een feit.


Sinds de samenvoeging met Wandelsportorganisatie Nederland in 2004 wordt de naam KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland gebruikt met de afkorting KNBLO-NL.

Als sportbond richt de KNBLO-NL Wandelsportorganisatie Nederland zich op sportief en recreatief wandelen. De KNBLO-NL heeft ongeveer 35.000 leden. Bij de bond zijn ruim 575 wandelclubs aangesloten. Deze clubs organiseren op jaarbasis ongeveer 1.000 wandelevenementen, uiteenlopend van kleinschalige langeafstandtochten (>100km) tot grootschalige publieksevenementen als de Nijmeegse Vierdaagse.

De ANWB Bondswandelwegen of Wandelwegen waren de eerste generatie streek- en langeafstandswandelingen (LAW) in Nederland en waren in gebruik van 1914 tot 1970. Het Wandelwegennetwerk bedroeg ruim 3000 kilometer.

De komst van nieuwe vervoersmiddelen als de fiets, tram en auto en het beginnende toerisme, bracht hernieuwde belangstelling voor de oudste vorm van vervoer: het wandelen.In 1914 werd de eerste recreatieve wandelroute in Nederland geopend.

De Wandelweg Amsterdam – Arnhem beoogde de “drukte” te ontlopen en leidde daarbij geregeld over privéterrein.

Het Pieterpad (LAW 9), met een lengte van ca. 498 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes, van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht, van 1983 bracht een nieuwe generatie op de been.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Soorten wandelen:

1) Bij Nordic Walking wandel je met twee stokken. Deze wandelvorm ontleent zijn naam aan het land van herkomst: Finland. Nordic walking was vooral zo’n tien jaar geleden erg populair, maar ook nu nog beoefenen veel mensen deze wandelvorm.

De stokken zorgen ervoor dat je je conditie en uithoudingsvermogen traint. Je wandelt bovendien effectiever omdat je je rug-, schouder- en armspieren intensief gebruikt. Het is hierbij wel van belang dat je een juiste techniek toepast en een juiste lichaamshouding aanneemt. De beweging tijdens Nordic walking bestaat uit vier verschillende fases: de zwaaifase, het planten, de duwfase en de trekfase.

2) Bij lange afstandswandelen loop je 60 kilometer of meer achter elkaar, met korte onderbrekingen. Een voorbeeld van een lange afstandswandeling is de Kennedymars. Bij deze wandelingen is het de bedoeling dat je tachtig kilometer aflegt binnen 20 uur. Vaak start je ’s avonds om de hele nacht door te wandelen. Long Distancewandelingen hebben zelfs een minimale lengte van 105 kilometer. Het spreekt voor zich dat je voor lange afstanden goed moet trainen en de belasting (duur, afstand en intensiteit) langzaam moet opbouwen.

3) Voor sportief wandelen worden verschillende termen gebruikt, zoals powerwalking, fitwalking en brisk walking. Bij sportief wandelen loop je in een stevig tempo (6 tot 9 kilometer per uur). Je armen bewegen hierbij mee.

Met sportief wandelen train je je conditie en uithoudingsvermogen. Je ademhandeling gaat sneller dan bij gewoon wandelen, maar je bent nog wel in staat om een gesprek te voeren. In tegenstelling tot snelwandelen beweeg je je bekken niet tijdens de loopbeweging. Het voordeel van sportief wandelen ten opzichte van hardlopen is dat je je gewrichten en pezen minder belast waardoor je minder kans loopt op blessures.

4) ChiWalking is een vrij nieuwe wandelvorm, waarbij wandelen wordt gecombineerd met een aantal principes van Tai Chi, een eeuwenoude Chinese bewegingsleer. Een juiste houding en beweging en efficiënt lopen staan in deze wandelvorm centraal. ChiWalking is geschikt voor alle soorten wandelaars: van geoefend tot ongeoefend. Je maakt bij deze wandelvorm optimaal gebruik van de zwaartekracht.

Het uitgangspunt van ChiWalking is dat je je schouders, heupen en enkels op één lijn brengt. Door hierbij je bekken recht te houden, zorg je voor een rechte kolom. Door vanuit deze kolom je balans iets naar voren te brengen, maak je gebruik van de zwaartekracht. Bij ChiWalking zijn je passen kleiner dan gemiddeld. Je paslengte is bij alle loopsnelheden hetzelfde. Wil je sneller lopen, dan loop je met een hogere pasfrequentie.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

5) Snelwandelaars lopen met een hoge wandelsnelheid (tot wel 15 kilometer per uur). Niet voor niets is dit een olympische sport. Er zijn wedstrijden in verschillende afstanden, variërend van 5 kilometer indoor tot 50 kilometer op de weg. Een snelwandelaar moet constant contact hebben met de grond. Tijdens wedstrijden worden met regelmaat deelnemers door de jury gediskwalificeerd omdat zij zich niet aan deze regel houden. Een snelwandelaar draait de heupen om langere passen te maken.

6) Bij smovey walking wandel je met speciale ringen (smoveys) in je handen. In deze ringen zitten kogeltjes die voor speciale trillingen zorgen. Deze trillingen hebben een positief effect op je spieren en gewrichten, versterken je wervelkolom en verbeteren je stabilisatie en coördinatie. De armbeweging komt overeen met die bij Nordic Walking, alleeen hoef je niet met stokken te lopen.

7) Bij XCO (Extreme Core) Walking wandel je met aluminiumbuisjes gevuld met grit in je handen. Het grit schuift tijdens je armbeweging heen en weer. Met deze gewichtsverplaatsingen train je je spieren en pezen. Je betrekt je romp en je armspieren actief bij het lopen.

8) Bij meditatief wandelen kun je ook mediteren tijdens een wandeling. Wees je tijdens je wandeling bewust van je omgeving. En genieten maar.

Voel hoe de frisse wind in je gezicht blaast, kijk naar de bewegende blaadjes aan de bomen, luister naar de vogelgeluiden om je heen en ruik de bloeiende bloesem langs het pad. Meditatief wandelen doe je bij voorkeur alleen, zodat je in je eigen tempo kunt wandelen.

Daarnaast zijn er nog specifieke wandelingen, te weten:

Fotowandeling, Sensorische wandeling, Inspiratiewandeling, Pauze wandeling, Slecht weer wandeling, Trainingswandeling, Streetartwandeling (Banksy o.a.)

                                        

Guerilla gardening, Zwerfafvalwandeling, Nachtwandeling

Bij al deze wandelingen moet je rekening houden met bepaalde looptechnieken en uiteraard de juiste wandelschoenen.


-------------------------------------------------------------------------------- Calorie-teller
Je gewicht
Gelopen Km's
Verbruikte CalorieŽn

Advies

Wandelen is over het algemeen een eenvoudige en makkelijke manier van bewegen.

Je kunt het overal en altijd doen.

Als diabeet type 1 en gepensioneerd met hondje, maar zonder dagelijkse inspannende verplichtingen, is het een fijne manier om calorieën te verbranden en
de spieren geoefend te houden.

10 Kilometers per dag halen we normaal gesproken zonder problemen. Onze routes “lopen” vaak over de Groene Loper in Maastricht, langs en rondom de Geusseltvijver, waar we vaker de eendjes voeren.

Een andere route is via Randwijk langs de Maas en het Gouvernement naar de stad Maastricht, waar we vaker een kaarsje opsteken in de Onze Lieve Vrouwenbasiliek.

Buiten Coronatijd maken we ook wel wandelingen in Midden Limburg, Heythuysen en aan de Belgische kust.

Een andere vorm van wandelen is het joggen.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan