Zoetstoffen in plaats van suiker

Weg met suiker


Steeds meer mensen schrappen suiker van het menu en gaan voor light. Ruim een derde van de mensen, zowel mannen als vrouwen, gebruikt wel eens een zoetstof in plaats van echte suiker. Begrijpelijk, want suikervervangers brengen geen extra kilo’s met zich mee. Maar ook voor zoetstoffen geldt dat overdaad schaadt.

Zoetstoffen in plaats van suiker

Steeds meer mensen schrappen suiker van het menu en gaan voor light. Ruim een derde van de mensen, zowel mannen als vrouwen, gebruikt wel eens een zoetstof in plaats van echte suiker. Begrijpelijk, want suikervervangers brengen geen extra kilo’s met zich mee. Maar ook voor zoetstoffen geldt dat overdaad schaadt.

Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl extensieve zoetstoffen juist minder zoet zijn. Aspartaam, gebruikt in onder meer cola light, en sacharine zijn de bekendste intensieve zoetstoffen. Van de extensieve zoetstoffen zijn de bekendste de zogenaamde suikeralcoholen, zoals xylitol en sorbitol. Die worden vooral gebruikt in kauwgom, snoep en producten voor diabetici.

Intensieve zoetstoffen
Aspartaam
Aspartaam bevat evenveel calorieën als suiker, maar de smaak is tweehonderd maal zo sterk. Omdat aspartaam een stof bevat waaruit het menselijke lichaam een giftige stof kan vormen, wordt vaak gevreesd dat aspartaam kankerverwekkend is. Dat klopt niet, tenzij je er enorme hoeveelheden van inneemt. Maar wie er een gewoon voedingspatroon op nahoudt, hoeft niks te vrezen.

Sacharine
Sacharine heeft een bittere nasmaak. Het bevat geen calorieën, en de smaak is 300 tot 500 keer zoeter dan suiker. Als je het in grote hoeveelheden neemt, is het kankerverwekkend zijn. In normale hoeveelheden kan sacharine geen kwaad.

Cyclamaat
Cyclamaat is dertig keer zoeter dan suiker en levert geen energie. Het heeft een bittere nasmaak. Ook deze zoetstof is in grote hoeveelheden schadelijk. Deze zoetstof mag wel verhit worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam.

Acesulfaam K
Acesulfaam K smaakt net als suiker en heeft geen bittere nasmaak. Deze zoetstof wordt vaak gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen . Het is 150 tot 200 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.

Extensieve zoetstoffen
Sorbitol
Sorbitol komt voor in sommige fruitsoorten. Het wordt veel gebruikt in cake, konfituur en ingemaakte vruchten. Deze zoetstof levert 2,4 kilocalorieën per gram, maar is minder zoet dan suiker.

Xylitol
Xylitol is gemaakt van berkenhout. Het komt vooral voor in tandpasta, kauwgom en natuurlijke producten. Xylitol gaat tandbederf tegen omdat het bacteriën in de mond doodt. Pas wel op, want bij gebruik van grote hoeveelheden (40 gram of meer) kan xylitol laxerend werken.

Fructose
Fructose wordt langzamer opgenomen dan glucose en sacharose. Het mag – in overleg met de diëtist – ook door diabetici gebruikt worden.

Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl extensieve zoetstoffen juist minder zoet zijn. Aspartaam, gebruikt in onder meer cola light, en sacharine zijn de bekendste intensieve zoetstoffen. Van de extensieve zoetstoffen zijn de bekendste de zogenaamde suikeralcoholen, zoals xylitol en sorbitol. Die worden vooral gebruikt in kauwgom, snoep en producten voor diabetici.

Intensieve zoetstoffen
Aspartaam
Aspartaam bevat evenveel calorieën als suiker, maar de smaak is tweehonderd maal zo sterk. Omdat aspartaam een stof bevat waaruit het menselijke lichaam een giftige stof kan vormen, wordt vaak gevreesd dat aspartaam kankerverwekkend is. Dat klopt niet, tenzij je er enorme hoeveelheden van inneemt. Maar wie er een gewoon voedingspatroon op nahoudt, hoeft niks te vrezen.

Sacharine
Sacharine heeft een bittere nasmaak. Het bevat geen calorieën, en de smaak is 300 tot 500 keer zoeter dan suiker. Als je het in grote hoeveelheden neemt, is het kankerverwekkend zijn. In normale hoeveelheden kan sacharine geen kwaad.

Cyclamaat
Cyclamaat is dertig keer zoeter dan suiker en levert geen energie. Het heeft een bittere nasmaak. Ook deze zoetstof is in grote hoeveelheden schadelijk. Deze zoetstof mag wel verhit worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam.

Acesulfaam K
Acesulfaam K smaakt net als suiker en heeft geen bittere nasmaak. Deze zoetstof wordt vaak gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen . Het is 150 tot 200 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.