Wat is tandpasta?




Elke ochtend en avond besteed je er even aandacht aan, het tandenpoetsen. Een dagelijks ritueel dat erg belangrijk is voor de gebitsverzorging. Je kunt tegenwoordig kiezen uit vele soorten tandpasta’s in diverse kleuren en smaken. Maar wat zit er in tandpasta en waarom?

Eén van de belangrijkste functies van tandpasta blijft nog altijd het verwijderen van voedselresten en tandplak. Daarom vormen polijstmiddelen (schuurmiddelen) nog steeds het hoofdbestanddeel van de tandpasta samen met de bevochtigers die uitdroging van de pasta moeten voorkomen. Het versterken van het tandglazuur is de tweede belangrijke functie van tandpasta. Tandglazuur, Ca10(PO4)6(OH)2, is een hard laagje dat langzaam oplost in een zure omgeving, bijvoorbeeld na een maaltijd, waardoor de kans op gaatjes toeneemt. Fluoride remt dit proces af. Door het toevoegen van schuimmiddel en bindmiddel kan de tandpasta haar werk zo goed mogelijk doen. Daarnaast moet de tandpasta fris smaken, wat de smaakstof ook een belangrijk ingrediënt maakt. Het blijkt namelijk dat de keuze van de consument voor een groot deel door de smaak wordt bepaald.

Naast de traditionele tandpasta’s bestaan er ook een aantal speciale tandpasta’s, bijvoorbeeld voor gevoelige tanden, anti-tandsteen, wittere tanden en tegen tandvleesontstekingen. De extra werking van deze tandpasta’s is bij de meeste mensen gering.

Welke tandpasta het beste is, blijft moeilijk te zeggen. Het belangrijkste in de strijd tegen gaatjes blijft in ieder geval nog altijd fluoride.

Samenstelling tandpasta (in gewichtsprocenten)

Polijstmiddel (bijv. silicahydraat)

20 – 40%


Bevochtiger (bijv. glycerine)

20 - 30%

Schuimmiddel (bijv. medicinale zeep)

1-3%

Bindmiddel (bijv. carboxymethylcellulose)

0,5 – 2%

Smaakstof (bijv. menthol)

0,1 – 0,5%

Kleurstof (bijv. titaandioxide)

< 0,1%

Conserveermiddel (bijv. kaliumsorbaat)

< 1%

Therapeutische middelen (bijv. fluoride)

1-10%

Water

aanvullen tot 100%

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan