Zoetstoffen zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. De meeste zoetstoffen zijn chemisch gefabriceerd, maar de kans is groot dat er binnenkort een nieuwe, natuurlijke zoetstof op de Nederlandse markt komt. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft namelijk het gebruik van Stevia goedgekeurd.

Stevia bevat geen calorieën. Het is een plant die in Zuid-Amerika – waar hij oorspronkelijk vandaan komt - al vele jaren wordt gebruikt als plantaardige zoetstof. Ook in andere landen zoals Japan, Australië, Frankrijk en Brazilië is deze zoetstof, die 200 keer zoeter is dan suiker, al langer toegestaan.

Honingkruid, zoals Stevia, ook wel wordt genoemd, is een natuurlijke zoetstof en daarmee een alternatief voor de chemische zoetstoffen die aan lightproducten worden toegevoegd, zoals aspartaam.

Steviolglycosiden, de zoete bestanddelen van de plant stevia, zijn volgens de EFSA veilig om te gebruiken als zoetstof in voedingsmiddelen. Wel is er net als aan kunstmatige zoetstoffen een ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) vastgesteld.

Deze is 4 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.


Dat is lager dan aspartaam (40mg/kg lichaamsgewicht/dag) die eenzelfde zoetkracht als stevia heeft. Het is nog niet duidelijk of en wanneer het in Nederland wordt goedgekeurd.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan