Visé (Waals), Wezet (Vlaams), is een stad in de Belgische provincie Luik. Zij ligt aan weerszijden van de Maas, tussen Luik en Maastricht.

Home

De gemeente grenst voor een deel aan de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten, met de Maas als grensrivier ertussen.

Daarnaast grenst deze Waalse gemeente bij Ternaaien aan Maastricht, evenals

  • Argenteau (Argenteau is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Wezet. Tijdens het ancien régime viel het onder het redemptiedorp Hermal. Vanaf de Franse tijd was het een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Wezet.),

  • Cheratte (Cheratte is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Wezet. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente.),

  • Lixhe (Lieze is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Wezet. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente. Het dorpscentrum is gelegen tussen het Albertkanaal in het westen en de Maas in het oosten. Ten noorden van de dorpskern ligt, eveneens langs de Maas, het gehucht Nivelle.),

  • Richelle (Richelle is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Wezet. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Wezet.Tot aan de Franse revolutie behoorde Richelle tot het Land van Dalhem, na 1244 een van de landen van Overmaas van het Hertogdom Brabant) en

  • Ternaaien Ternaaien ligt in het noorden van de gemeente Wezet op de linkeroever van de Maas. Via het fiets- en voetveer Cramignon is het dorp van april tot en met oktober verbonden met het Nederlandse Eijsden op de rechteroever. Het Albertkanaal bevindt zich enkele honderden meters ten westen van de dorpskom.

    Ongeveer 2,5 kilometer ten noorden van de dorpskom ligt, nabij de gemeentegrens met Maastricht en Riemst, het gehucht Klein-Ternaaien (Frans: Petit-Lanaye).

  • Ter hoogte van Klein-Ternaaien bevinden zich vier sluizen die een hoogteverschil van 15 meter overbruggen zodat ook grotere schepen van de Maas naar het Albertkanaal en omgekeerd kunnen varen. Het Kanaal van Ternaaien vormt de verbinding tussen beide waterwegen. Voor de bouw van het sluizencomplex was het niet eenvoudig om van de Maas op het Albertkanaal te komen en sprak men van de Stop van Ternaaien. Bij de sluizen is het Albertkanaal dwars door de Sint-Pietersberg heen aangelegd met de Doorsteek van Caestert).

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

In Cheratte bevindt zich het uit 1643 daterende kasteel van steenkoolontginner Gilles de Saroléa (Gilles de Sarolea de Cheratte (1617-1695), steenkolenontginner, trouwde met Catherine de Piroulle (1624-1696). In 1643 bouwde hij zich een kasteel in de heerlijkheid Cheratte, waar hij koolmijnen bezat (1617–1665) en (Saroléa, een Belgisch historisch merk van motorfietsen en bromfietsen. De bedrijfsnaam was: Ets. Saroléa, Herstal, Luik. Er werden motorfietsen geproduceerd van 1900 tot 1960. Deze Belgische fabriek werd in 1850 als wapenfabriek opgericht door Joseph Saroléa. Hij begon in 1892 ook fietsen te bouwen, de Royale Saroléa.).

In het Belgische gedeelte van de Sint Pietersberg bevindt zich de Verloren Vallei (De Verloren Vallei is een oude dagbouwgroeve van mergel in de Belgische gemeente Wezet).

       

Geschiedenis

De bloeitijd van de stad Visé was van de 9e tot 13e eeuw.

Ten tijde van de Investituurstrijd (De Investituurstrijd was een machtsstrijd tussen de Rooms-Duitse keizer en de paus van Rome tijdens de 11e en 12e eeuw. Deze is genoemd naar een formaliteit, de investituur, maar de twistvraag ging steeds over de benoeming van hogere geestelijken en de abten en abdissen van rijksabdijen.) werden de troepen van Hendrik V aan de Maasbrug bij Visé volledig verslagen.

In het jaar 1330 werd de stadsmuur gebouwd. In 1468 en 1673 werd de stad belegerd.

De stad werd aan het begin van de 1e WO vrijwel volledig verwoest door de Duitse inval. Hierbij kwamen 23 burgers om het leven.

Partnersteden

Sinds 1958 werd de Franse gemeente Ailguillon (Aiguillon is een gemeente in het Franse departement Lot-et-Garonne en telt 4344 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Agen. De inwoners worden Aiguillonnais genoemd.) in Aquitaniën (Aquitanië was een administratieve regio in het zuidwesten van Frankrijk, met als hoofdstad Bordeaux. Op 1 januari 2016 is de regio samen met Poitou-Charentes en Limousin opgegaan in Nouvelle-Aquitaine.) een partnerstad van Wezet.

Zienswaardigheden

  • Reconstructie van het Raadshuis uit de 17e eeuw in Rennaissance-stijl.

  • De kerk Collégiale Saints-Martin-et-Hadelin. (De Kapittelkerk van Sint-Martinus en Sint-Hadelinus is de belangrijkste kerk in Wezet, gelegen aan het Place de la Collégiale. Deze kerk heeft, naast Sint-Maarten, ook Sint-Hadelinus als patroon, die tevens patroon van de stad Wezet is.) Oorspronkelijk gesticht door een dochter van Karel de Grote; vernield in de Eerste Wereldoorlog en na 1925 herbouwd.

  • Het Ford Eben-Emael (Fort Eben-Emael, gelegen nabij het Belgische dorp Eben-Emael, even ten zuiden van Maastricht, is een voormalig Belgisch militair verdedigingswerk dat deel uitmaakte van de buitenste oostelijk gelegen fortengordel rond Luik, gebouwd in het Interbellum.), dat onderdeel uitmaakt van de ring van vestingen rondom Visé, aan het Albertkanaal.

  • De als monument geregistreerde voormalige koolmijn „Hasard-Cheratte” in Cheratte met volledig bewaard gebleven Malakov-toren uit 1907, in Bankschroef.

  • Elke derde zondag in september vindt in Wezet de Hadelinusprocessie plaats. De relieken van de H. Hadelinus werden in 1338 overgebracht van Celles (Celles is een plaats in de provincie Namen, in het Waalse landsgedeelte van België. Het is een deelgemeente van de gemeente Houyet. Het dorp is opgenomen in de lijst van de mooiste plaatsjes in Wallonië.) naar Wezet. Tussen 1972 en 174 werd het reliekschrijn (Een reliekschrijn is een reliekhouder in de vorm van een kist waarin relieken worden bewaard, meestal delen van het skelet van een heilige, soms het hele skelet. Meestal betreft het een speciaal voor dit doel vervaardigde kist met schilderingen of reliëfs die verwijzen naar het leven van de heilige.) gerestaureerd. Het is sindsdien terug in de kerk van Wezet. De oorspronkelijke Sint-Martinus en Hadelinuskerk te Wezet stamt uit de 8e eeuw.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan