Thorium is in 1828 ontdekt door de Zweedse chemicus Berzelius. Het zachte, zilverwitte metaal vernoemde hij naar de Noorse god van de donder: Thor.

Thorium geldt al tijden als de grote belofte van duurzame energie. Nu is China een stap dichter bij een reactor. Een nagenoeg onuitputtelijke bron die bijna geen CO2 uitstoot: de thoriumreactor zou - al tijden - het klimaat kunnen redden.

Thorium is overal in de wereld overvloedig aanwezig in zand, rotsen en stenen. In totaal 4,4 miljoen ton. Maar niet alles is tegen schappelijke prijs te winnen.

Van commercieel winbaar Thorium, tegen 80 dollar per kilo, is er zo'n 2,6 miljoen ton.


In de Binas-tabel 99 staat Thorium als een scheikundig element met symbool Th en atoomnummer 90.


Thorium is wereldwijd makkelijk te verkrijgen omdat het wordt gewonnen uit zowel zand, steen als erts.


Een paar gram Thorium in combinatie met een kilogram zand, kan al voor 40 jaar aan energie opleveren. De grondstof is uit zichzelf niet splijtbaar, maar in combinatie met een andere grondstof is dit wel het geval.


Thorium komt van nature in de aardkorst voor en is een van de afvalproducten bij de winning van zeldzame metalen die veel worden gebruikt in elektronica en telefoons. In de Molten Salt Reactor wordt Thorium opgelost in gesmolten zout.

Dit zout bevat splijtbaar materiaal zoals uranium-fluoride of plutonium-chloride en wordt, net als in conventionele kernreactoren, zeer warm door de splijtingsreacties. Het hete zout wordt vervolgens door een warmtewisselaar gepompt om daar de opgewekte warmte-energie af te staan aan een tweede zout-circuit.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Stel dat je met Thorium als nieuwe brandstof alle nadelen van kernenergie weg kon nemen dan zouden we de ideale energiebron voor een duurzame energievoorziening in handen hebben. Oneindig en grootschalig inzetbaar zou de thoriumreactor een perfecte aanvulling op de energiemix van de toekomst zijn.


Thoriumcentrales kunnen de peperdure opslag van stroom, wat nodig is bij zon- en windenergie, overbodig maken. Thoriumcentrales gaan vanzelf meer stroom leveren als er weinig wind is en andersom. Investeringen in zon en wind gaan bij gebruik van Thorium niet verloren.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De afvalproducten die overblijven zijn zeer radioactief en dus gevaarlijk.

Thorium kan wel helemaal worden opgebruikt in een kernreactie. 83% van de afvalproducten van een thoriumreactor zou kunnen worden hergebruikt in de industrie en geneeskunde. De andere 17% is wel erg radioactief.


Rampen zoals die in Tsjernobyl en Fukushima zouden niet meer plaatsvinden als we overgaan op kernenergie uit thorium. Een meltdown is niet meer mogelijk, want het splijtbare materiaal is al gesmolten. En mocht de stroom uitvallen, dan stroomt het zout vanzelf in opslagreservoirs waar het kan afkoelen.


Zeeland zet al de deur open voor een thoriumcentrale, een kerncentrale met een gesmoltenzout-reactor. De provincie omhelst een plan van een consortium uit de nucleaire sector. De thoriumcentrale wordt al een tijdje bejubeld als oplossing van het klimaatprobleem.

Ook in China, Noorwegen, Frankrijk is men al ver om met experimenteren. Daarnaast is men in Petten ook experimenteel hiermee bezig.