Een lekker kopje thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel/ zakje, dat is ongeveer 2 gram.

Een kopje thee zetten is makkelijk, maar een kopje thee op de juiste manier zetten, dat is een ander verhaal. Ontdek hier waarop je moet letten:

  1. Breng water aan de kook. Theespecialisten zweren bij gefilterd water of flessenwater, zeker wanneer het kraantjeswater in de regio waar jij woont hard is. De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee.

  2. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak.

  3. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.

  4. Afhankelijk van welke thee je zet, moet het water een andere temperatuur hebben.
    – voor witte en groene thee: 76-85°C
    – voor oblong thee: 85-98°C
    – voor zwarte thee: 100°C
    – voor pu-erh thee: 100°C
    – alle bovenstaande temperaturen gelden voor losse thee. Voor theezakjes gebruik je water dat net niet kookt. Bij sommige waterkokers kun je de temperatuur instellen.

  5. Giet het water uit je voorverwarmde theekopje en doe losse thee in een theezeefje of -filter (1 à 2 theelepels per kopje). Leg het zeefje of je theezakje in het kopje.

  6. Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).

  7. Laat de thee trekken. Daarvoor zet je best het deksel op het theepotje of een schoteltje op het kopje, zodat het water niet afkoelt. Hoe lang de thee moet trekken, staat op de verpakking maar over het algemeen moeten gebroken blaadjes of thee in zakjes minder lang trekken dan hele theeblaadjes. Staat er niks op de verpakking vermeld, dan kun je deze richttijden gebruiken:
    – oolong thee: 4 tot 7 minuten
    – zwarte thee: 3 tot 5 minuten
    – groene thee: 2 tot 3 minuten
    – andere soorten: 2 minuten, en dan proeven en eventueel wat langer laten trekken

  8. Roer de thee voor het drinken of uitschenken even door: de smaak van de thee onderin het kopje of de pot is sterker dan bovenin.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Thee zijn blaadjes van de plant Camelia Sinensis. (De theeplant is een struik die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië.
De jonge scheuten van deze struik worden gebruikt om thee te produceren. Sinensis is Latijn voor Chinees.)

Zoals wijn gemaakt wordt van de druif, bestaat thee uit blaadjes van de Camelia Sinensis.


De verwerking van de blaadjes na de pluk bepaalt de soort thee. Er bestaat dus géén groene thee of zwarte thee plant.

Er zijn 5 verschillende theesoorten; zwarte, witte en groene thee, oolong en pu-erh. Rooibos, kruiden en mate zijn infusies en mag zich eigenlijk geen thee noemen omdat het geen blaadjes van de camellia sinensis bevat.

Zwarte thee:

Na het plukken van de theeblaadjes laat men deze verwelken in de zon of door er warme lucht door te blazen. Vervolgens kneust men de blaadjes door ze te rollen, zodat de sappen en daarmee smaak los komen en de oxidatie begint. Oxidatie betekent dat de blaadjes bruin worden, omdat er zuurstof bijkomt.


Groene thee:

De blaadjes worden direct verhit, zodat er geen oxidatie (het bruin worden doordat er zuurstof bij komt) kan plaatsvinden. Het verhitten kan op 2 manieren en geeft beide een andere smaak aan de thee. In China worden de blaadjes voornamelijk verhit in een wok en de Japanners zweren bij stomen. Vervolgens worden de blaadjes uitvoerig gerold om de sappen en daarmee de smaak vrij te krijgen. Daarna wordt de groene thee gedroogd.


Witte thee:

De jonge witte donzige uitlopers van de Camellia Sinensis Sinensiskunnen alleen vroeg in het seizoen geplukt worden. Vervolgens worden de blaadjes tegelijk verwelkt en gedroogd.


Oolong thee:

Oolong is een thee die gedeeltelijk wordt gefermenteerd en daarbij ondergaat deze thee een extra stap waarbij de blaadjes geschud worden, zodat er meer smaken vrijkomen. Oolong thee is donkerder van kleur, heeft vaak een bloemige smaak. Deze thee bevat meer cafeïne, maar minder antioxidanten dan de groene of witte thee.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Pu Erh thee:

Deze thee ondergaat een extra fermentatieproces en wordt in bolletjes/schijfjes geperst. Dit is een langdurig proces, tenminste wanneer het traditioneel gebeurd, kan dit proces zo een 10 tot 15 jaar in beslag nemen. Door de huidige technieken kan ditzelfde lange proces ook in een aantal maanden plaatsvinden. Pu erh is een duurdere theesoort, maar wel een theesoort die een rijke en complexe smaak heeft.


Rooibos thee:

Rooibosthee is niet afkomstig van de theestruik, maar van de aspalathus linearis en is een traditionele Zuid Afrikaanse infusie die hetzelfde geprepareerd wordt als zwarte thee, maar geen cafeïne bevat. Ook Rooibos thee is er in een rode en groene variant, de rode variant heeft een oxidatieproces ondergaan en de groene variant niet.

Weetjes over thee:

1. Dezelfde theeplant

Er zijn ongeveer 1.500 verschillende soorten thee, echter alle theesoorten komen van dezelfde theeplant! De struik - Camellia sinensis - kent zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik wordt gebruikt om thee te produceren. Het verschil in de soorten thee zit in de verwerking van de bladen. Zo wordt zwarte thee volledig geoxideerd in het proces terwijl groene thee niet wordt geoxideerd maar gestoomd. Deze bereiding zorgt ervoor dat de thee een andere smaak heeft. Bij vruchtenthee of Earl Grey wordt in een later proces de smaakjes toegevoegd.


2. Cafeïne in thee

Thee bevat ook cafeïne, het cafeïnegehalte is een stuk lager. De hoeveelheid cafeïne hangt af van het soort thee, de sterkte van het drankje en natuurlijk de grootte van de kop of mok. Gemiddeld bevat een kop thee 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter.

Groene thee heeft het minst cafeïne. De enige uitzondering op de regel is kruidenthee, die bevat geen cafeïne.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

3. Kruidenthee is geen thee

Kruidenthee is eigenlijk helemaal geen thee. Het thee-lijkende, warme drankje wordt namelijk niet gemaakt van bladeren van de theestruik. Kruidenthee wordt gemaakt van diverse kruiden met hele andere eigenschappen. Omdat kruidenthee geen cafeïne of looizuur bevat, kunnen mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen de kruidenthee vlak voor het slapen drinken zonder wakker te blijven.


4. Weg met nare geurtjes

Thee is erg goed in het absorberen van geuren. Zo kan het handig zijn om je handen met thee te wassen na het snijden van ui of knoflook. Thee kan ook helpen bij vieze geuren in een koelkast of prullenbak. Leg een gebruikt, droog theezakje op een schoteltje en zet deze op de juiste plek. Dit zakje absorbeert de vieze geuren direct. Heb je geen gebruikte theezakje bij de hand. Koffieprut helpt ook bij vieze geurtjes.


5. Thee won het gevecht van bier

Europa kent een bijzondere geschiedenis met thee. Nederland en Portugal waren de eerste landen die thee naar Europa haalden. Echter werd thee het meest populair in Engeland. In 1800 werd thee zo populair dat mensen minder bier gingen drinken. Drie kwart van de bierbrouwerijen kwamen dat jaar zo erg in de problemen dat ze failliet gingen!


6. Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken.

  • Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte.

  • 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.

  • 3 koppen groene thee per dag verlaagt waarschijnlijk het LDL-cholesterol (slechte cholesterol).

  • 4 koppen zwarte of groene thee per dag verkleint waarschijnlijk het risico op diabetes type 2.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De gezonde winnaar tussen koffie en thee is…

Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.