Home

1) Armoede 2) Bankschuld 3) Behoefte
4) Debet 5) Deficiëntie 6) Derving 7) Feil

8) Gaping 9) Gebrek 10) Geldproblemen 11) Gemis 12) Hoeveelheid die ontbreekt 13) Karakterfout 14) Korteresse

15) Krapte 16) Leemte 17) Lek 18) Manco 19) Mankement 20) Minus 21) Nadeel 22) Nadelig saldo

Voorbeeld zinnen:

 • Het tekort liep in de miljoenen.

 • Hij heeft het tekort op zijn rekening weer aangevuld.

 • De verspringer kwam een halve centimeter tekort voor een nieuw wereldrecord.

 • Zij is vroeger niets tekortgekomen.

 • We kwamen handen tekort om iedereen van een drankje te voorzien.

 • Hij deed zijn moeder tekort.

 • Zij voelt zich nogal snel tekort gedaan.

 • Doe jezelf niet tekort!

 • Het is gebleken dat de helpdesk soms tekortschiet.

 • Mijn topografische kennis schiet hopeloos tekort.

 • Er is duizend euro te kort in de kas.

 • Ik heb weer eens messen en vorken te kort.

 • Ik had handen te kort om al mijn aankopen te dragen.

Helaas heeft ProRail meerdere keren moeten besluiten minder treinen te laten rijden dan de gebruikelijke dienstregeling. Eén van de redenen daarvoor is een tekort aan personeel op onze verkeersleidingsposten.


Vitaminetekort, wanneer je een vitaminetekort hebt, kun je klachten krijgen, zoals vermoeidheid. Heb jij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door een vitaminetekort? Dan is het aan te raden om een afspraak met je huisarts te maken. De huisarts kan een vitaminetekort onderzoeken door de waarde van deze vitamine te meten in het bloed.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Tekort aan luchtverkeersleiders, vliegen van en naar Maastricht komende dagen niet altijd mogelijk


Zorgpersoneel tekort, IC-verpleegkundigen opleiden om tekort op te vangen


Maastricht heeft nu een tekort van 8 miljoen op de jeugdzorg.


Tekorten in bepaalde beroepsgroepen kunnen mogelijk worden opgelost door arbeidskrachten uit het buitenland naar Nederland te laten emigreren, Lerarentekort (aanvulling vanuit België)


Momenteel staat de teller op een woningtekort van 330.000 huizen.


Arbeidstekort is de nieuwe crisis.

Het gebrek aan elektriciens en verpleegkundigen was er al, maar tegenwoordig is er ook een tekort gekomen aan bijvoorbeeld hoveniers, technici en loopbaanadviseurs


Positief

Bijv. bij de adembenemende show SuperNova komt het publiek ogen en oren tekort, ook zo bij Tefaf Maastricht, Holiday on Ice en vele theatervoorstellingen.


Consumenten, winkels en de industrie hebben nog altijd te kampen met (begrotings)tekorten aan onder meer grondstoffen, bouwmaterialen, fietsonderdelen en chips. Deze problemen ontstonden veelal bij uitbraak van de coronapandemie. Maar dat is inmiddels bijna anderhalf jaar geleden. Toch zijn de tekorten er nog steeds. Mede ook door aanscherping van de Coronamaatregelen.


De China-Amerika ruzie, productieproblemen, met o.a. De grondstoffen (chiptekorten)


Doordat de economie als een tierelier draait, is er weer volop vraag naar transport. Veel transportondernemers moeten echter ‘nee’ verkopen en hun vrachtwagens stil laten staan. Er zijn namelijk niet voldoende chauffeurs.


Oplossingen:


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Hoewel migratie niet de enige oplossing kan zijn om tekorten aan te vullen, kan het wel één van de meest efficiënte manieren zijn. Migratie van middelbaar opgeleiden uit derde landen is nu echter alleen mogelijk via restrictieve kanalen en sterk afhankelijk van werkgevers, die vaak de voorkeur geven aan andere oplossingen dan migranten te werven. Bovendien zijn de procedures voor de erkenning van buitenlandse kwalificaties duur en tijdrovend, wat met name voor de gezondheidszorg een belemmering vormt.


Om tekorten te verhelpen zullen zowel brede beleidsaanpassingen op nationaal niveau als een gericht personeelsbeleid binnen de bedrijven nodig zijn. Hoewel deze strategieën succesvol kunnen zijn, moet worden opgemerkt dat ze veel inspanning en enorme investeringen vergen.

* Een flexibeler migratiebeleid, gericht op middelbaar opgeleiden, kan bedrijven ondersteunen bij het aanpakken van tekorten op de arbeidsmarkt.

* Beloning is niet eens zo het probleem, blijkt uit onderzoek. ,,Wel het gehoord en gezien worden op de werkvloer en het contact met je leidinggevende’’.

* Ook sluiten werk en privé door de dag- en avonddiensten vaak niet op elkaar aan.


Dit alles vergt ander werkgeverschap. Dat kan door flexibele werktijden aan te bieden, maar ook door ander leiderschap.
Een teamleider moet meer zichtbaar zijn op de werkvloer. Door ideeën vanaf de werkvloer uit te voeren, voelt men zich er meer gewaardeerd en betrokken.’’


Samenwerking, meer regie vanuit Den Haag en kwaliteitsverbetering om mensen vast te houden in zorg en onderwijs.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan