Met Arwen is de eerste storm van het seizoen 'vrouwelijk', gevolgd door de 'mannelijke' Barra. Sinds 2015 werken de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann samen in de naamgeving van stormen.

Hieronder vind je een lijst met de stormnamen voor het seizoen 2021-2022.


Arwen,

De eerste storm van het jaar Arwen, een naam die gekozen is door de Britse MET, een naam die populair is in de Tolkien-boeken van Lord of the Rings. De storm Arwen heeft op donderdag 25 november 2021 in het Verenigd Koninkrijk voor veel overlast gezorgd.
In Schotland en het noorden van Engeland kwamen tienduizenden huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten.
Ook vielen volgens Britse media drie doden, doordat bomen omvielen. De weerdiensten daar hadden code oranje afgegeven voor deze storm met windsnelheden tot 100 km/h.
Er ontstond veel stormschade. Naast wind bracht de storm ook sneeuw met zich mee.

Barra,

Storm Barra was onderweg en vanaf dinsdag 7 december waaide hij over het Verenigd Koninkrijk.
Deze storm zou naar verwachting nog zwaarder zijn dan storm Arwen die op 25 november over het Verenigd Koninkrijk waaide.
Het zuiden zou waarschijnlijk het hardst geraakt worden. In de middag ging het hard waaien en was er windkracht 11 mogelijk.
In het Verenigd Koninkrijk gold daarom vanaf 7 december bijna overal code geel.
In het noorden was een waarschuwing afgegeven vanwege sneeuwval.
Daarnaast waren er in de avond windstoten mogelijk van 110 tot 120 km/h. Deze storm, net als storm Arwen, ging niet over Nederland waaien.

Corrie,

De storm is vernoemd naar de 83-jarige Corrie van Dijk. Zij was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI, in een filiaal bij vliegveld Zestienhoven in Rotterdam.
Daarvoor zat Van Dijk bij de luchtmacht, waarbij zij ook de eerste vrouw was.
Van Dijk heeft zeven jaar bij het KNMI gewerkt.
Daarna ging ze in het ziekenhuis in Schiedam werken. Inmiddels is ze met pensioen.

Dudley

Eunice

Franklin,

Franklin is samen door KNMI én Met Office ingebracht en vernoemd naar Frank Kroonenberg die dit jaar overleed. Hij heeft ruim 40 jaar bij het KNMI gewerkt en het weer gepresenteerd bij de NOS.
Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Meteoalarm en in de naamgeving van stormen.

Franklin is na Dudley en Eunice de derde storm in een week (eind februari 2022) tijd die Nederland treft. Volgens Weer.nl is het nog nooit eerder in februari voorgekomen dat het vijf dagen op rij stormde.

Gladys

Herman,

Naamgever van storm Herman is Herman Bijvoet, een voormalige KNMI-directeur die meteoroloog was tijdens de Watersnoodramp in 1953.

Imani

Jack

Kim,

Kim werd genomineerd als erkenning voor een "wervelwind" familielid en een zelfverklaarde weerwatcher, terwijl Ruby de laatste snit maakte nadat ze was genomineerd door een eigenaar van een huisdier wiens kat "binnenkomt en zich gedraagt was een storm" en een ouder wiens dochter "weggaat" een spoor van vernietiging" wanneer ze het huis binnenkomt.

Logan,

Logan, was een naam voorgedragen door meerdere ouders en grootouders.
Eentje noemde hun kleinzoon die 'als een tornado door het huis rent'.

Een ander zei dat hij "zo snel als de bliksem" was als keeper!

Méabh

Nasim

Olwen

Pól

Ruby

Seán

Tineke,

Storm Tineke verwijst naar Tineke Dijkshoorn,
de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986.

Vergil

Willemien


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Stormen krijgen een naam om mensen meer bewust te maken dat er heftig weer aankomt.

Mensen zijn dan eerder geneigd maatregelen te namen om stormschade te voorkomen, bewustmaking van gevaarlijk weer.

Een storm krijgt sinds 2019 een naam wanneer het KNMI verwacht code oranje of rood af te geven vanwege zware windstoten.

Soms kan een storm bij code geel al een naam krijgen.

De stormnamen worden bedacht in samenwerking met Met Office en de Ierse Met Éireann.

De kans is klein dat de hele lijst met namen gebruikt wordt. Toch verschijnt elk jaar in september - aan het begin van het stormseizoen - een nieuwe namenlijst.

Hiermee voldoen we aan de internationale standaard van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Er zijn 6 centra over de wereld die storm/orkaan namen monitoren.

Het National Hurricane Center, waarmee het KNMI samenwerkt, doet dit voor de Atlantische Oceaan en een klein deel van de Grote Oceaan.

Daarnaast kan het zijn dat in de toekomst de verschillende groepen in Europa worden uitgebreid en dat houdt in dat het gebied waarin stormen kunnen voorkomen groter wordt en er dus meer namen gebruikt kunnen worden.

De naam Willemien sluit de stormlijst af, maar de kans is klein dat ons land voor augustus 2022 met 21 fikse stormen te maken krijgt.

De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om zo te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Er zijn dus zes roulatielijsten met namen die de WMO gebruikt voor orkaannaamgeving.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Dus om letters als Q, U, X, Y en Z te gebruiken, moet je minstens zes namen kunnen bedenken die met die letters beginnen, drie daarvan zijn vrouwelijke namen en drie daarvan zijn mannelijke namen, omdat de lijsten mannelijke en vrouwelijke namen afwisselen.

Volgens de WMO besloten meteorologen later om stormen te identificeren aan de hand van namen uit een alfabetisch gerangschikte lijst.

Dus een storm met een naam die begint met een A, zoals Anne, zou de eerste storm in het jaar zijn. Op de originele namenlijsten stonden alleen vrouwennamen.

In 1979 werden de mannennamen geïntroduceerd en afgewisseld met de vrouwennamen.

In een rotatie worden zes lijsten gebruikt. Zo wordt de lijst van 2019 in 2025 weer gebruikt.

Als een storm schadelijk, dodelijk of zeer kostbaar is, zoals gezegd, kan de WMO stemmen om die naam te schrappen, zodat niemand ooit een storm met dezelfde naam hoeft te herbeleven.

In feite zijn er sinds 1953 88 namen teruggetrokken van de lijst van Atlantische bekkens.

Het orkaanseizoen van 2005 heeft de meest gepensioneerde namen - vijf - voor één seizoen. Orkaan Katrina, Wilma, Emily, Rita en Dennis.

Met Éireann en het Met Office werken sinds 2014 samen aan het Storm Names-partnerschap om het bewustzijn van de mogelijke gevolgen van zwaar weer te vergroten, en in 2019 werden ze vergezeld door KMNI.

Op dezelfde manier als voorgaande jaren heeft elke weerdienst namen bijgedragen die de identiteit van hun eigen land weerspiegelen, voornamelijk gesuggereerd door leden van het publiek.

Ierse namen die dit jaar op de lijst staan, zijn onder meer Barra (Finbarr), Méabh, Pól en Seán.

De naam Diarmuid maakte deel uit van een recente openbare stemming samen met Duncan, Dudley en Dafydd, maar Dudley kwam als winnaar uit de bus, "misschien een afspiegeling van de magie van Harry Potter"