Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, met of zonder minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen.

Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.


Een algoritme neemt op social networks tevens de rol van een redacteur over. Nederlanders zitten volgens de NOS gemiddeld 1,5 uur per dag op sociale media.


Anno 2021 zijn er vele social media sites te vinden, zo is er voor iedere interesse wel een social media platform dat daarbij past.

Zo zijn er platform voor liefhebbers van Maltezer hondjes tot aan Facebook groepen voor specifieke vakantiebestemmingen.

De grote social media platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram ken je, maar er zijn ook veel minder bekende platforms en snel groeiende apps zoals TikTok en Clubhouse die interessant voor je kunnen zijn.

  1. WhatsApp: 10,9 miljoen gebruikers

  2. Facebook: 10,1 miljoen gebruikers

  3. YouTube: 8,8 miljoen gebruikers

  4. Instagram: 4,9 miljoen gebruikers

  5. TikTok: 4,8 miljoen gebruikers

  6. LinkedIn: 4,6 miljoen gebruikers

  7. Pinterest: 3,3 miljoen gebruikers

  8. Twitter: 2,7 miljoen gebruikers

  9. Snapchat: 2,2 miljoen gebruikers

  10. Tumbler: 0,2 miljoen gebruikers

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De social media geschiedenis gaat ver terug. Zo kunnen we het eerste ‘bulletin board system' (BBS) zien als het eerste social media medium.

De computers van die tijd konden nog geen foto's verzenden, dus alles was nog gebaseerd op tekst. Hierin kwam verandering met de komst van ICQ in 1996 en blog platforms in 1997.

Een van de eerste sociale netwerken was Six Degrees in 1997 gevolgd door MySpace in 2003, welke na 3 maanden al 3 miljoen gebruikers had.

In Nederland was Hyves het eerste grote netwerk, totdat rond 2011 Facebook de moderne tijd inluidde als grootste platform.