Home

Franse poedel


Een Franse poedel, Canis lupus familiaris of kortweg poedel is een hondenras dat afstamt van de barbet.

Doordat de Fransen veel werk aan de rasveredeling van de poedel hebben verricht wordt het ras tegenwoordig als Frans beschouwd. Of de poedel ook echt oorspronkelijk een Frans ras is is omstreden.

Bekende gegevens: 12 tot 15 jaar, Intelligent, Actief, Alert, Trouw, Trainbaar, Instinctief, Zwart, Wit, Abrikoos, Crème, Sable, Zwart-wit, Blauw, Grijs, Zilver, Bruin, Rood.

Koningspoedel 45 – 60cm,

Middenslag 35 – 45cm

Dwerg 28 – 35cm

Toy 24 – 28cmKlik hier om naar de vorige pagina te gaan

Herkomst land: Frankrijk, Duitsland


De Poedel komt uit Duitsland. Het is niet zeker waar de naam van het ras vandaan komt, maar velen zeggen dat de naam afgeleid is van het woord “Pudel”. Dit woord betekent “waterplas” en zou slaan op de plek waar Poedels het liefst verblijven: in het water.

In Frankrijk wordt de slimme hond “Caniche” genoemd. Dit woord is afgeleid van het woord “Cane”, ofwel vrouwtjeseend. De hond is niet voor niets naar de eend vernoemd, want vroeger werd de Poedel veel ingezet bij het jagen. Eenden die door de baas geschoten waren, werden door de hond uit het water gehaald. Handig! Tegenwoordig worden Poedels nog steeds meegenomen bij de jacht, maar is het toch meer een gezinshond geworden.

Het ras is ontstaan door de Barbet met een ander ras te combineren. De Barbet wordt ook wel een Franse waterhond genoemd. Als je naar de uiterlijke kenmerken van een Barbet kijkt, zie je bepaalde kenmerken bij de Poedel terugkomen. Je kunt dan ook goed zien dat de Barbet eigenlijk de voorvader van de Duitse Poedel is.