Planten, Flora, de plantenwereld van een regio, vormen een heel belangrijk onderdeel van eigenlijk alles,.



Planten groeien bijna overal. De meeste planten komen voor op het land, maar planten kunnen ook in het water groeien.

Planten zijn belangrijk voor het leven op aarde. Zonder planten zou dit niet kunnen bestaan.
Denk ook aan bestuiving van planten onderling door bijv. de bij.

Bijna al ons eten komt van planten, vooral fruit en groente, maar zelfs vlees, want wij eten vlees van plantenetende dieren.

Ook kun je van planten allerlei andere dingen maken. Van het hout van bomen kun je bijvoorbeeld meubels maken en van het katoen van de katoenplant kun je weer kleding maken.



De Cactus, Zonnebloem en de Palm hebben mijn interesse.

Flora. 'Bloem', 'bloei'. Flora was Romeinse beschermster en Oud Italische godin van de bloeiende gewassen, de lente en veldgewas, oorspronkelijk van Sabijnse(ten noordoosten van Rome) afkomst.

Haar tempel stond op de Aventijnse heuvel in Rome.

Een andere tempel stond op de Quirinaal. Flora had een eigen flamen, de flamen Floralis. (Een flamen was in de Romeinse tijd een priester toegewijd aan de eredienst van een enkele god).

Haar feest, de Floralia, werd rond begin mei gevierd; een ander feest vond plaats op 13 augustus.
Ze vertegenwoordigen het seksuele aspect van de planten en de aantrekkingskracht van bloemen.

Ze was de beschermgodin van de prostitutie.

Zuurstof wordt op aarde door fotosynthese gevormd.

Hierbij gebruiken planten en algen hun bladgroenkorrels om lichtenergie op te vangen en daarmee water en koolstofdioxide (CO2) om te zetten in suiker en zuurstof. Een deel van de suiker wordt afgebroken en omgezet in energie, terwijl de rest opgeslagen wordt om te groeien.

Het is allemaal een misverstand, melden regenwoud-experts zoals Wallace Broecker en Scott Denning.
Het tropische regenwoud in Zuid-Amerika vormt weliswaar de grootste zuurstoffabriek van alle landplanten op aarde en neemt, jawel, zo'n 20 % van de totale zuurstofproductie voor zijn rekening. Maar al die zuurstof zuigt het regenwoud net zo snel weer op. Dat is gewoon een kwestie van de circle of life: het kost evenveel zuurstof om al die bladeren, takken en wortels op te ruimen wanneer een boom omvalt en gaat rotten. De dieren, microben en schimmels die het regenwoud op smullen, hebben namelijk ook zuurstof nodig.

Waar komt al die zuurstof dan vandaan?

Uit de oceanen.

Vlak onder de zeespiegel bubbelen algen en andere microben al miljoenen jaren lang zuurstof de lucht in.

In tegenstelling tot het regenwoud eisen ze dat niet terug. Na hun dood zinken ze namelijk naar de diepzee en doordat de bodem daar zuurstofloos is, rotten ze er ook geheel zonder zuurstof weg. Tel uit je winst.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan