De Mestreechter
taol een beetje begrijpen!
1. De tuut In
de supermarkt (als je kemissies, ook wel boodschappen aan
het doen bent) of in een winkel zal er snel gevraagd worden of je er
een tuut bij wil. Een wat? Nou, een tas dus! Een vuilniszak
is een drèkstuut en een condoom is een pieletuutsje.
2. Enne? Ja,
dit is misschien wel het meest gebruikte woordje in Maastricht. Als
iemand dit aan je vraagt, zeg je maar gewoon terug auch enne.
Het betekent eigenlijk zoiets als: hoe gaat het met je en wordt vaak
gebruikt om een gesprek met iemand aan te knopen.
3. Versjèt Een
vork, een versjèt. Een mes is een mets en
een lepel is gewoon een lepel.
4. Hendig Als
iets hendig sjiek is, betekent dat het heel mooi of leuk is.
Of in Brabant: kei leutig.
5. Poen Wil
iemand je een poen geven? Gewoon een zoen. Ook veel gehoord
is een puun of e puuneke.
6. Brood vs.
bruid In Maastricht kan de lengte van een klank zomaar
betekenen dat het woord een totaal andere betekenis krijgt.
Bijvoorbeeld: brood en bruid is allebei broed. Maar bij
broed (van bruid) haal je de oe net wat langer aan. En dat
moet precies lang genoeg zijn, anders betekent het gewoon weer brood.
7.
Watbleef? Nog zo’n universeel woord dat je
eigenlijk altijd kunt gebruiken: watbleef?. Het betekent
gewoon ‘wat zeg je?’ Lekker kort en krachtig.
Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De 4 Heemskinderen
|
8. Auw mök Deze
uitdrukking wordt voor meerdere contexten gebruikt. Zoals: Auw
mök (O God), waar ben ik aan begonnen, of: Auw mök,
wat un gezever (Pfff, wat een gezeik), of: Auw mök
(Jezus), kijk hem daar eens!
9. Kleid In
Vlaanderen wordt een jurk een kleedje genoemd, maar ook in Maastricht
gebruiken ze dit woord. Een jurk is een kleid, een jurkje is
een kleidsje.
10. Billen In
Maastricht zijn er meerdere namen voor het achterwerk, ook wel de
billen. Iemand heeft bijvoorbeeld een lekker vötje. Een
bil is een bats en het meervoud is batse. Een
scheldwoord dat veel gebruikt wordt is batsegeziech.
11. Vloaj
Vlaai, Limburgse vlaai is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met
Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak wordt elders in Nederland
als 'typisch Limburgs' beschouwd en wordt vaak aangeboden bij
gelegenheden waarbij men het 'Limburgse' wil benadrukken.
12. Unnesop
Uiensoep,
een soep gemaakt van bouillon en ui met croutons, met daarop geraspte
kaas, in de oven. Een heerlijkheid in veel Maastrichtse gelegenheden.
13. Huidvleis
Hoofdkaas, ook bekend
als bijvoorbeeld preskop of zult is een bereiding van meestal
varkensvlees, varkenskop, -tong, -hart en -zwoerd met kruiden, uien
en azijn. Oorspronkelijk werd dit gerecht vooral gemaakt om "niets
verloren te laten gaan" van het varken.
14. Gievelstein
Een gevelsteen is een
gebeeldhouwde zandstenen plaat, meestal aangebracht op de voorgevel.
In de 17de eeuw werden dergelijke stenen gebruikt als `huisteken`,
omdat er nog geen huisnummering bestond.
..... En nog veel, “vaol”,
meer. Kint geer eur eige stad ?
|