De Markt is een plein in de binnenstad van Maastricht. Het plein ontleent zijn naam aan de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden.

Hier bevindt zich ook het Stadhuis van Maastricht en een groot aantal horecagelegenheden.

Naast de dagelijkse versmarkt op Markt Zuid (groente & fruit en verse vis) kun je op woensdag en vrijdag op de Markt in Maastricht terecht voor de uitgebreide weekmarkt.

Op woensdag vind je er een warenmarkt en op vrijdag diezelfde markt, maar dan een grotere variant.

Op zaterdag staan er vaste kraampjes op de Markt in Maastricht waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld gegrilde kippetjes, groenten en fruit en loempia’s. Ook is er een Brocante markt op de markt van Maastricht.

Markt Maastricht, oostelijke kant richting Wilhelminabrug tijdens de reconstructie. Op de achtergrond de bouw van het administratiekantoor langs de Stadhuisstraat.

In de vroege middeleeuwen stond de handel op een laag pitje, omdat de mensen liever op het platteland woonden en werkten, om in hun levensonderhoud te voorzien.

Dankzij de agrarische uitvinding van hoefijzer en juk, konden paarden makkelijker worden ingezet om de boer te helpen met ploegen.

Omdat de oogst steeds meer opbracht, besloten verschillende boeren en vrijgelaten horigen om te gaan reizen om goederen te kopen en verkopen.


Zo begon in de late middeleeuwen de handel weer te bloeien, ook dus in Maastricht.


Sfeerbeelden Mt 1919


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan