Het theater, de brief en de waarheid, Harry Mulisch, Eerste druk 2000, De Bezige Bij

Synopsis

Hoeveel heb ik over voor het leven van mijn partner?

Herbert vertelt in zijn toespraak op de crematie van zijn vrouw, Magda, dat hij een brief had gekregen waarin gedreigd werd met een moordaanslag op hem en zijn kinderen. En dat hij aan zijn vrouw bekend had dat hij die brief zelf had geschreven en dat hij ook een ontvoering in scène had gezet. Nu Magda dood is kan hij vertellen dat die brief echt is. Magda wou zelfmoord plegen door die brief dus had Herbert gezegd dat hij hem had geschreven.

In het tweede gedeelte van het verhaal is Magda een toespraak aan het houden op de crematie van haar man Herbert, die nu dood is. Hij had namelijk zelfmoord gepleegd om dat er een anti-semitistisch toneelstuk zou worden op gevoerd. Herbert die joods is kon het blijkbaar niet aan.

Mening en aanbeveling;

Ik vond het een goed boek omdat ik het erg knap vind als je een boek zo kan samenstellen dat je één hoofdlijn hebt die zich op een gegeven moment in twee hoofdlijnen splitst. Verder vond ik het intrigerend wat die mensen allemaal mee maakten en dat Herbert zijn hele carrière op het spel zette en zichzelf compleet belachelijk maakte tegen over de buitenwereld om zijn vrouw te redden. Ik vind ook dat de schrijver heel veel weet van de literatuur maar hij kan dingen ook zo gedetailleerd schrijven dat je jezelf afvraagt hoe die het verzint. Wel vond ik dat de schrijver soms iets te ver van de hoofdlijn afdwaalt waardoor het soms een beetje saai werd. Ik vond het ook leuk dat je het verhaal niet door de ogen van de ik-persoon zag maar door de ogen van iemand die eigenlijk niet zoveel met het verhaal te maken heeft. Ik vond het ook goed beschreven hoe Herbert zijn ontvoering in scène had gezet.

Meer Samenvattingen

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan