De avonturen van Kuifje is een stripreeks over de fictieve reporter Kuifje, getekend door de Belgische scenarist en striptekenaar Hergé. De reeks startte als krantenstrip in 1929 en het eerste album verscheen in 1930. De reeks verscheen ook in weekbladen. Het eerste Nederlandstalige album verscheen in 1946.

Hergé was een realist en hij is erin geslaagd om dit tot uitdrukking te brengen in zijn albums. Bij alle albums waar ieder gezellig wegzakt in zijn zetel, kent een verhaal: politiek en actueel, of invloeden uit het leven van Hergé, uit zijn gemoedstoestand.

Zo is vijand 'Müsstler' een samentrekking van de namen Mussolini en Hitler, dit waren tirannen die echt bestonden.



Ook veel van de wagens die we in Kuifje zien, zijn kopieën van bestaande voertuigen.

Vaak herkennen we ook hoe Hergé zich toen voelde: de man had vaak momenten van depressie en zakte vaak onder de werkdruk door.

Meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen zijn samengebracht in één museum dat door de Franse architect Christian de Portzamparc werd gecreëerd in het hart van Waals-Brabant.

Dit verbluffende gebouw heeft iets van een graal die verborgen zou liggen in een woud.

Hergé is niet alleen Kuifje. Hij was ook succesvol als illustrator, letterontwerper, publicist, karikaturist en verteller.

Ook inzake scenografie slaat het Hergé Museum totaal nieuwe wegen in: het grote publiek kan er immers niet enkel kennismaken met een man en diens oeuvre, maar wordt tegelijk meegezogen in de boeiende geschiedenis van de 20ste eeuw.

Kasteel Molensloot (originele, Franse naam: château Moulinsart) is een fictief kasteel in België dat voorkomt in een aantal albums van de Belgische striptekenaar Hergé (1907-1983).

Het Franse Moulinsart is afgeleid van Sart-Moulin, een gehucht van de Waals-Brabantse gemeente Eigenbrakel.

Het kasteel is een kopie van het middengedeelte van het kasteel van Cheverny in de Franse Loirestreek.

Ook een deel van het interieur is van dit gebouw afgeleid.

Hergé situeerde het kasteel niet ver van Brussel, op enkele kilometers van het fictieve dorp Molensloot. Het dorp zelf komt nooit in de Kuifje-strips in beeld, wel enkele inwoners en het treinstation (in De zeven kristallen bollen).

Het kasteel van Molensloot behoorde ooit toe aan de voorvaderen van kapitein Haddock, een van de hoofdfiguren uit de strip. Het komt voor het eerst voor in Het geheim van de Eenhoorn, waar het op dat moment de woonplaats is van de criminele gebroeders Vogel.



Aan het eind van het vervolg, De schat van Scharlaken Rackham, koopt Haddock dit kasteel met het geld dat professor Zonnebloem heeft verdiend met het verkopen van het patent op zijn duikbootje en gaat er zelf wonen. Hij houdt daarbij de butler van het kasteel, Nestor, in dienst.

Met het kasteel wilde Hergé zijn eigen rijkje stichten, dat ietwat gelijkenis heeft met een "Syldavie van het Westen", zoals hij aan enkele lezers schreef.


Het kasteel is in de latere albums de vaste woonstee van kapitein Haddock en professor Zonnebloem. Later, zeker vanaf De zaak Zonnebloem, lijkt ook Kuifje zelf er te wonen.

Het album De juwelen van Bianca Castafiore is in zijn geheel gewijd aan de verwikkelingen die zich op Molensloot voordoen, nadat zich allerlei ongenode gasten in en om het kasteel hebben geïnstalleerd.


De Kuifje Archieven”. Samenvatting van de serie. Een echte mythe!

Hergé creëerde met Kuifje het ontstaan van alle huidige stripverhalen.

De evolutie van het personage gedurende de 50 jaar van de publicatie is echt boeiend.

Deze prestigieuze editie brengt voor het eerst in een enkel werk alle albums van Kuifje samen, vergezeld van ongepubliceerde archieven. Deze boeken werden op kwalitatief editiepapier gedrukt en hebben een linnen cover waarop de naam van de auteur, Hergé, met een hete stempel is afgebeeld.

Brussel, 10 januari 1929. Vergezeld door zijn hond Bobbie stapt een jonge reporter op de trein richting Moskou. Voor Kuifje is dat het begin van een groots avontuur. Voor Hergé de start van zijn carrière.

Het album De avonturen van Kuifje, reporter van de "Petit Vingtième", in het land van de Sovjets" verschijnt in 1930 (enkel in het Frans, de Nederlandse versies van Kuifjes avonturen zouden pas na de tweede wereldoorlog op de markt komen). Dat jaar markeert de geboorte van een mythe die nog altijd blijft voortleven.

Kuifje in Amerika is het derde album uit de reeks Kuifje-strips van de Belgische tekenaar en stripscenarist Hergé. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten tijdens de jaren 1920. Er bestaan vier versies van dit boek

Kuifje in Afrika is het tweede verhaal uit de reeks Kuifje-strips van de Belgische tekenaar Hergé en speelt zich af in de vroegere kolonie Belgisch-Congo.

Oorspronkelijk heette het Nederlandstalige album Kuifje in Congo, maar in 1954 werd die gewijzigd naar Kuifje in Afrika.

Kuifje in Tibet

Een lijnvliegtuig waarin Chang, de jonge Chinese vriend van Kuifje, naar Europa reist, stort neer in het Himalayagebergte. Kuifje in Tibet (1960) is het verhaal van een grenzeloze vriendschap. Het album beschrijft Kuifjes verbeten zoektocht naar zijn dood gewaande vriend. In het hele verhaal komt geen enkele boosdoener voor. Het avontuur bevat enkel positieve boodschappen. Niet alleen dat hoop en trouw alle hindernissen kunnen overwinnen, maar ook dat vooroordelen - in dit geval ten opzichte van de "verschrikkelijke sneeuwman" - bijna altijd op onwetendheid berusten.

Kuifje is in veel landen geweest om avonturen te beleven.

O.a. In Thailand, Irak, Zwitserland

Deze Verre reizen, er verschenen drieëntwintig Kuifjealbums, waarin de eeuwig jonge reporter de hele wereld over reist. Van China in De Blauwe Lotus (1936) tot Peru in De zonnetempel (1949). Vijf verhalen, waaronder De scepter van Ottokar (1939) en De zaak Zonnebloem (1956) spelen zich af in het fictieve Oost-Europese land Syldavië. Kuifje was zijn tijd ver vooruit: 15 jaar vóór Neil Armstrong zette hij al voet op de maan in Mannen op de maan (1954). Het laatste officiële album Kuifje en de Picaro’s dateert uit 1976.

De avonturen zijn in achtenvijftig talen verschenen en er zijn meer dan tweehonderd miljoen albums verkocht. In China werd Kuifje pas in 2001 officieel geïntroduceerd - deels vanwege gevoelig liggende verhalen als Kuifje in Tibet (1960), deels vanwege auteursrechtelijke obstakels. De Blauwe Lotus, waarin Hergé ten tijde van de Japanse bezetting partij kiest voor China, verscheen eerst in 1993 in het Japans.

Kuifje is een ouderwetse held: dapper en onvermoeibaar, degelijk en onkreukbaar. De braverik wordt omringd door vermakelijke medespelers, zoalsde goedzakkige, whiskydrinkende kapitein Haddock. Veel aandacht kreeg Haddocks scheldvocabulaire, waaronder het welbekende “duizend bommen en granaten!”.

Daarnaast treden op: het blunderende detective-duo Jansen en Janssen, de opera-diva Bianca Castafiore en de eigenzinnige en hardhorende professor Zonnebloem.

Parodieën en pastiches

Op Kuifje zijn tientallen parodieën gemaakt.

Inmiddels zijn er meer persiflages in omloop dan oorspronkelijke titels. Vele daarvan zijn politiek-anarchistisch of pornografisch van aard: zoals
Kuifje in El Salvador *en *Kuifje in Zwitserland.

Maar ook is opgetekend hoe Kuifje de strijd aangaat met een andere superheld in
*Tintin contre**Batman*.

Hij werkt samen met Sherlock Holmes in *Sherlock et Tintin*.

Sinds eind vorige eeuw treden de erven Hergé streng op tegen Kuifje-parodieën.

In 1995 werd graficus en Hergé-bewonderaar Joost Veerkamp beschuldigd van plagiaat, voor
*Vrij Nederland* had hij zes paginagrote pastiches (een bewuste imitatie
van een kunstwerk of stijl van een kunstenaar
.) op Kuifje-omslagen getekend.
Deze zaak werd uiteindelijk geschikt.

  • Kuifje In Het Land Van De Sovjets

  • Kuifje In Afrika (Kuifje in Congo) - nu verboden vanwege discriminatie

  • Kuifje In Amerika

  • De Sigaren Van De Farao

  • De Blauwe Lotus

  • Het Gebroken Oor

  • De Zwarte Rotsen

  • De Scepter van Ottokar

  • De Krab Met De Gulden Scharen (ontmoeting Haddock)

  • De Geheimzinnige Ster

  • Het Geheim Van De Eenhoorn

  • De Schat Van Scharlaken Rackham (ontmoeting professor)

  • De 7 Kristallen Bollen

  • De Zonnetempel (vervolg)

  • Kuifje en het zwarte Goud

  • Raket Naar De Maan

  • Mannen Op De Maan (vervolg)

     <---- Overzicht van de albums---->

   
  • De Zaak Zonnebloem

  • Cokes In Voorraad

  • Kuifje In Tibet

  • De Juwelen Van Bianca Castiafiore

  • Kuifje in El Savador

  • Vlucht 714

  • Kuifje En De Picaro's

  • Kuifje En De Alfa-Kunst (onafgewerkt album)

  • Kuifje En Het Haaienmeer (tekenfilm en filmstrip)



    Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

    Films

    • Kuifje En Het Haaienmeer (tekenfilm en filmstrip)

    • Kuifje en de blauwe sinaasappels

    • Kuifje en het gulden vlies

    • De avonturen van Kuifje: het geheim van de eenhoorn