Troubadours waren muzikanten in de poëzie die hun hoogtijdagen kenden van de 11e tot de 13e eeuw in voornamelijk de Provence (Zuid-Frankrijk) en ook in het noorden van Italië. Ze vonden een soort vorm van lyrische poëzie uit die gekarakteriseerd werd door complexiteit van rijm en meestal een romantische stam. Een troubadour was oorspronkelijk een reizende muzikant die van het ene dorpje naar het andere dorpje trok en vaak ook naar het buitenland. Sommige troubadours reisden naar de grote steden van Europa, terwijl anderen naar het Heilige Land gingen om de kruisvaarders te vergezellen. Het reizen van de troubadours had ook nog een ander aspect: het zorgde ervoor dat zij de mensen waren die het laatste nieuws konden verspreiden.

Kenmerken

De eerste Nederlandse krant verscheen in 1618. Een naam heeft hij nog niet. Er staat boven: Courante uyt Italien, Duytslandt etcetera. Een simpel blaadje, aan één kant bedrukt, A4 groot, maar er was grote behoefte aan.
Voor die tijd hoorde je het nieuws van rondreizende handelaren. Vaak oud nieuws dus. En hoe betrouwbaar was het eigenlijk wat zij vertelden? Nu werd het nieuws door een krantenuitgever verzameld, gedrukt en verkocht. Met echt courant, lopend, nieuws. Van dat woord courant komt ook ons woord krant.
In de 19e eeuw, dus na 1800, groeiden de oplagen van kranten. Dat kwam vooral door de techniek die het mogelijk maakte sneller en in grotere aantallen te drukken. Kranten werden goedkoper. Er kwamen steeds meer lezers……… en adverteerders. De uitgevers van kranten beleefden gouden jaren.

Voor de ongeletterden, analfabeten, waren er toen vaak de stadsomroepers.

In de moderne tijd ontstaat op een gegeven moment Nepnieuws (fake news). Dit is desinformatie verhuld als nieuws, dat verspreid wordt via websites, sociale media en traditionele media, met als doel het maken van winst of het beïnvloeden van de publieke opinie.

Daarnaast wordt het ook in de politiek gebruikt als frame, overtuigingstechniek, tegen de journalistiek.             Klik hier om naar de vorige pagina te gaan