Op 1 oktober is het ieder jaar internationale koffiedag

Koffiebonen groeien in drie werelddelen: Midden,- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De plek waar de koffie vandaan komt, zegt alles over de smaak.

# Koffie uit Midden,- en/of Zuid-Amerika kenmerkt zich door de smaken chocola, noten en karamel.

# Bonen uit Afrika zijn vaak wat fruitiger en bloemig van smaak.


De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt.

Door een geitenhoeder genaamd Kaldi. Deze man zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessenstruiken veel energieker waren dan normaal. De herder kookte er wat van en dronk de vloeistof met de voor dat moment nog onbekende typische geur.

Het zwarte goud verspreidde zich in de 15de eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden.

Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.


Het "leven" van een koffieboon begint dan als klein wit bloemetje in groepjes van 2 tot 20 in de bladoksels van de koffieplant. De bloemknoppen beginnen zich na regenval direct te ontwikkelen en ruim een week later groeit het bloemetje uit naar een mooie groene koffiebes.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan      

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, thee en chocolade.

Het heeft een opwekkende werking, het stimuleert het centrale zenuwstelsel. Cafeïne houdt ons wakker door het blokkeren van één van de belangrijkste slaap opwekkende moleculen, adenosine.

Via het Turkse kahve zijn de woorden koffie en café te herleiden tot het Arabische woord qahwa. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk "wijn" of "kracht" betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam.

Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Koffiesoorten:

 • Espresso.(Espresso is koffie die bereid wordt door een kleine hoeveelheid heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Espresso wordt gedronken uit een klein kopje.)

 • Ristretto.

 • Americano.

 • Lungo.

 • Cappuccino.

 • Latte.

 • Flat White.

 • Cortado.

 • Oploskoffie.


 • Bij koffie spreken we over smaak en aroma.

  Bij smaak kun je denken aan pittig, zoet, complex, zuur en bitter.

  Het aroma, of de verschillende aroma's, zijn de tonen die je bij de smaak proeft.

  Bijvoorbeeld nootachtig, chocoladeachtig, fruitig (zoet/fris), bloemig, tabakachtig, houtachtig en kruidig.

  Wist je dat er meer dan 60 verschillende soorten koffiebonen bestaan? Slechts twee hiervan zijn geschikt voor consumptie: Arabicabonen en Robustabonen.

  Arabica is afkomstig uit de zuidwestelijke hooglanden van Ethiopië, zuidoostelijk Soedan, Jemen en Kenia, vandaar de naam Arabica - wat betekent "uit Arabië". Tegenwoordig wordt deze nu ook gekweekt in veel gebieden van de tropen, waaronder Indonesië, Brazilië, Colombia.

  Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt.

  Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.

  Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte en daarmee het smaakprofiel.

  Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.

  Het is dan ook belangrijk dat als je, voor behoud van smaak en versheid, de koffiebonen na het branden snel verpakt. Door het ventiel kan dan de rest van de gassen ontsnappen zonder dat de zak knapt. Voorgemalen koffie verliest zoals je ziet heel snel zijn versheid.

  KoffieGrappen
  • Heeft een theefabriek ook een koffiepauze?

  • Mijn baas heeft me gevraagd om koffie te halen, ik zit nu in het vliegtuig onderweg naar Colombia

  • Vroeger kreeg de visite koffie, nu de Wifi code

  • Koffie, omdat slechte ochtenden een tweede kans verdienen

  • De koffie loopt, sportiever zal het vandaag niet worden

  • Ik zou een ochtendpersoon kunnen zijn, als de ochtend rond de middag zou zijn

  • Koffie, chocolade en mannen, sommige dingen zijn gewoon beter als ze rijk zijn

  • Ik drink nooit koffie bij de lunch, ik merk dat het me 's middags wakker houd

  • Als dit koffie is, dan heb ik graag thee, maar als dit thee is, dan heb ik graag koffie

  • Vrienden brengen vreugde in je leven, beste vrienden brengen koffie

  • Jij bent de room en ik de koffie, als we dat samengieten ontstaat er iets moois

  • Het verschil tussen koffie en jouw mening is dat ik om de koffie gevraagd heb

  • Geduld is de tijd tussen het drinken van een kop koffie en de motivatie om je dag te beginnen

  • Vrouwen zijn net koffie, heet en lekker

  • Soms kan ik uren zonder koffie, ze noemen het ook wel slapen

  • Wat gaat het beste samen met een kop koffie? Nog een bakkie.

  • Koffiepauze is het beste communicatiesysteem op kantoor

  • Drink jij je koffie expres zo of drink je hem verkeerd

  • Hebben arbeiders in een theefabriek wel eens koffiepauze?

  • Niet zeuren over de koffie, je wordt zelf ook oud en slap

  Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

  Vroeger waren er geen dure machines of gadgets om koffie te zetten. In feite gebruikten mensen verschillende methoden om koffie te zetten. Enkele populaire methoden waren het koken van water en dan het koffiedik toevoegen, of het gebruik van een French press of cafetiere.

  Een andere populaire methode was de zgn. Turkse koffie. Bij deze methode werden de koffiebonen geroosterd tot ze heel donker waren en vervolgens tot poeder vermalen. Het poeder werd met suiker en water gekookt tot het indikte, vervolgens in een kopje gegoten en opgediend. Turkse koffie is dikker dan gewone koffie, maar dat betekent niet dat je melk moet toevoegen.

  In het begin van de 19e eeuw ontwikkelden twee broers uit Wenen een nieuw type machine dat uiteindelijk de manier waarop mensen ’s morgens hun kopje koffie zetten, voorgoed zou veranderen. De eerste moderne espressomachine werd uitgevonden door de Italiaanse uitvinder Angelo Moriondo.


  Een ouderwetse koffiemolen. Koffie werd gemalen en vervolgens water gekookt, het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten.


  Koffiemachines:

  Na een diner is het vaak een gewoonte om dit af te sluiten met koffie, evt. nog met cognac.

  Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

  Een koffietafel is de benaming voor een katholieke begrafenismaaltijd. Met name in Noord Brabant, Limburg en Vlaanderen zijn koffietafels gebruikelijk.

  In andere streken van Nederland kende men soortgelijke rouwmaaltijden zoals een groevemaal (Drenthe) en udigst in Oldambt (Groningen).De oorsprong van de begrafenismaaltijd is terug te voeren op de Romeinen. Zij hadden op kerkhoven kleine keukentjes, 'culina' genaamd, waar gerechten werden klaargemaakt.

  Limburgse koffietafel

  Een traditionele Limburgse koffietafel bestaat uit koffie/thee, soep, broodjes, vlees en zoetwaren, vlaai en eventueel een warm gerecht zoals ragout. In Limburg waakten vroeger de buren bij de overledene en baden er de rozenkrans. Daarbij werd getrakteerd op koffie, vlaai, bier en brandewijn.

  Vlaamse koffietafel

  De Vlaamse koffietafel, ook wel eens rouwmaaltijd genoemd, verschilt van streek tot streek. In Antwerpen en omgeving bestaat de koffietafel uit pistolets, sandwiches, vleeswaren en koffiekoeken. koffie en thee en fruitsappen. In andere streken is de koffietafel een warme maaltijd met bijpassende wijnen