Home

Traditionele Japanse legendes stellen dat Japan in de 7e eeuw v. Chr. opgericht is door de voorouderlijke Keizer Jimmu (Volgens de mythische verslagen uit de Kojiki en Nihonshoki zou keizer Jimmu geboren zijn op 13 februari 711 v. Chr. Hij was de eerste legendarische keizer van de Yamato lijn en daarmee de stamvader van alle Japanse keizers.). Gedurende de 5e en 6e eeuw, werden het Chinese schrijfsysteem en het boeddhisme geïntroduceerd, waarmee een lange periode van Chinese culturele invloed begon.

Veel titels overlappen elkaar namelijk:

 • Keizer (天皇): de Japanse keizer (De huidige keizer Naruhito (per 1 mei 2019) is de 126ste keizer van Japan, Hij is de oudste zoon van ex-keizer Akihito (23 december 1933) en ex-keizerin Michiko (20 oktober 1934). De chrysant als embleem van de keizerlijke familie. Keizer Naruhito is geboren op 23 februari 1960, als prins Hiro.) speelt vooral een religieuze rol (een beetje zoals de Paus), maar was desondanks erg invloedrijk in het feodale Japan.

 • Shogun (将軍): bij de Japanse shogun lag de daadwerkelijke macht, aangezien de shogun de militaire heerser van Japan was en regeerde over de machtige landheren genaamd de Daimyo (大名).

 • Samoerai () is een verzamelnaam voor de legendarische Japanse krijgersklasse. Deze elite soldaten waren van de 12e eeuw tot het einde van de 19e eeuw in dienst van de shoguns van Japan. De shogun behoorde zelf doorgaanse ook tot deze klasse gezien een samoerai meestal doorgroeide tot shogun naarmate zijn militaire ranks hoger werden.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

In het Mandarijn, de verzamelnaam van alle Mandarijnse taalvariëteiten. In China wordt het Guanhua, taal der ambtenaren/ mandarijnen, genoemd. een van de vormen van Chinees die zich uit het Midden-Chinees ontwikkelden, evolueerde de uitdrukking tot Ra-ban-gua, een vroege vorm die door Marco Polo als Chipangu werd geregistreerd. Het vroege Mandarijnse woord werd Japang, dat door Portugese handelaren in de 16e eeuw werd gehoord. Deze handelaren kunnen degenen zijn geweest die het woord naar Europa hebben gebracht. Het huidige Japan werd voor het eerst geregistreerd in 1577.

Het Japans kent ongeveer 6000 kanji maar de 2000 kanji die men op school leert, waarvan 1000 op de lagere school, zijn in principe voldoende om het Japans te kunnen lezen.

Kanji zijn karakters of ideogrammen die een begrip voorstellen.

Het Japans kent drie geschriften: Hiragana, Katakana en Kanji. Hiragana en Katakana bestaan uit 46 karakters en Kanji 10.000+ Hiragana wordt gebruikt voor grammatica. Katakana wordt gebruikt voor buitenlandse woorden en nadruk te leggen.

De zon komt op in het oosten, vanuit Chinees oogpunt is dat ook waar Japan ligt.

Voor een Chinees leek het er daarom op dat de zon opkwam in Japan.

Dit is hoe de naam Nihon is ontstaan en waarom Japan ook tegenwoordig nog steeds het land van de rijzende zon heet.

Landschappen in Japan

Japan bestaat voor zo'n 73% uit bergachtig landschap, met een grote bergketen die zich uitstrekt van het noorden tot het zuiden. De hoogste berg van Japan is de beroemde vulkaan Fuji met een hoogte van zo'n 3776 m, slapend sinds 1709.

De naam Edo is de oude naam van de hoofdstad Tokyo. De naam is vooral bekend geworden door de 400 jaar durende Edo periode waarin de Tokugawa familie regeerde over Japan.

Tokio is een centrum van economie, financiën, politiek, educatie en cultuur. Ook heeft deze stad de grootste concentratie van banken, bedrijven, hoofdkantoren, universiteiten, musea, theaters en winkels van Japan. Tokio wordt verdeeld in 23 speciale wijken, 26 grote en 5 kleine steden en 8 dorpen.

De Meiji-restauratie (Keizer Meiji was de 122ste keizer van Japan volgens de traditionele lijst. Zijn persoonlijke naam was Mutsuhito 睦仁, maar volgens de Japanse traditie kreeg hij na zijn dood de naam Meiji 明治, wat "heldere staat" of "heldere politiek" betekent.) was een grote politieke omwenteling in Japan die het einde betekende van de krijgsheren of shoguns.

De werkcultuur bestaat uit lange werkdagen, waarbij 's avonds nog verwacht wordt om met collega's te gaan drinken en uitgaan. Bij bedrijven wordt een hoge loyaliteit en inzet verwacht, waarbij de privébelangen (kinderopvang etc) ondergeschikt zijn. Om de bevolkingskrimp tegen te gaan zal meer kinderopvang geboden moeten worden, zodat vrouwen gemakkelijker een carrière kunnen maken. Er is echter een groot tekort aan kinderopvang.

De stad ging vanaf bovengenoemd moment verder onder de naam Tokyo en heeft deze naam nooit meer verloren, soms zoals in het Nederlands is er een verbastering zoals Tokio ontstaan.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Het is super gebruikelijk om een gezichtmasker/mondkapje te dragen wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent in Japan. De Japanners doen dit niet voor zichzelf, maar zodat ze geen andere mensen aansteken. Prachtig hoe ze rekening houden met de wereld om zich heen!

Japan (Japans: 日本, Nippon, Nihon, met de letterlijke betekenis: oorsprong van de zon; de naam voor het oude Japan is 大和, Yamato) is een land en een eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent. Het land wordt gevormd door 6.852 eilanden in de Grote Oceaan.

De schrijfrichting van het Japans is van oudsher van boven naar beneden en van rechts naar links. Japanse boeken worden voor het gevoel van een westerling van achter naar voren gelezen. Op computers wordt Japanse tekst horizontaal van links naar rechts geschreven.

Desondanks is de basisgrammatica erg simpel, zijn de uitspraakregels verbazingwekkend regelmatig, en het leren van het Japanse alfabet is zowel eenvoudig als doeltreffend. Je zult dan nog niet alles in het kanji begrijpen, maar kunt wel de sushi vinden op een menukaart of jouw treinstation spotten op een landkaart.

Japanse kunst beslaat een breed spectrum van kunstmedia, zoals keramiek, beeldhouwkunst, inktschilderingen, kalligrafie, ukiyo-e-houtsnedes, origami, bonsai en manga. Deze kunstvormen hebben zowel hun oorsprong in de Japanse samenleving als in invloeden van buitenaf, zoals China en het Westen.

Ukiyo-e, of letterlijk 'prenten van de vergankelijke wereld', is de term die wordt gebruikt voor de Japanse kleurenhoutsneden die Van Gogh zo bewonderde. Met die 'vergankelijke wereld' werd vooral de stedelijke cultuur van Edo (nu Tokyo) bedoeld.

Origami is de Japanse vouwkunst, dus het vouwen van papier. In origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk. De kunst ontstond in China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier.

De Chinese kraanvogel, ook Japanse kraanvogel of Mantsjoerijse kraanvogel is een vogel uit de familie van de kraanvogels die voorkomt in Oost-Azië. Het is een van de grootste en zeldzaamste kraanvogelsoorten.

Een kraanvogel staat voor vrede en vecht alleen dan als het gaat omwille van zelfverdediging.

De witte kraanvogel is volgens de Tibetanen bovendien het symbool van de vrijheid.

Bij de uitvinding van de origami vouwkunst, rond 1700, ontstond de legende dat de wens werkelijkheid wordt van wie duizend kraanvogels vouwt.

De Japanse duizendknoop is een plant uit de duizendknoopfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Japan, maar doet het ook in streken elders op de wereld erg goed. Vaak is lokaal een grote hoeveelheid van deze soort te vinden en in de verdere regio niet.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot (Invasieve soorten zijn soorten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd en door hun aanwezigheid of door de groei van hun populaties tot problemen kunnen leiden. Ze kunnen een bedreiging vormen voor inheemse soorten en dus voor biodiversiteit) die je overal in Nederland tegenkomt.

De plant verdringt andere planten. En begint een groot probleem te worden!

Bestrijding is ook een probleem.

De plant kan schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. De universiteit van Wageningen zegt dat de plant een risico vormt en je mag verbaasd zijn dat deze nog op veel plekken, vooral in boeketten, wordt verkocht.

Daarentegen schijnt het goed te zijn voor het hart en om kanker te voorkomen.
De plant bevat, naast resveratrol, ook veel vitamine A en mineralen.
Het is niet alleen eetbaar, het is ook
goed voor je. Japanse duizendknoop is een uitstekende bron van vitamine A en C en bevat kalium, zink, fosfor en mangaan.

Als je denkt aan eten in Japan denkt iedereen gelijk aan sushi (Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.), maar er is veel meer. Want naast sushi eten Japanners ook genoeg vlees, noedels, curry rijst, hamburgers of gebraden kip eten.

Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit.

Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.

Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep (Misosoep is een Japanse soep gemaakt op basis van miso – oftewel gefermenteerde sojabonenpasta. De smaak van misosoep typeert zich door de droge visbouillon (dashi), zeewier (wakame) en natuurlijk de misopasta. Japanners eten misosoep veelal als ontbijt, maar je kunt het ook eten als lunch of bij het avondeten.), pickles en vis of vlees.

Japan is een land waar veel sporten beoefend worden. Zeer populair zijn honkbal en voetbal die gespeeld worden in plaatselijke school- en bedrijfsteams. Daarnaast worden ook tennis, skiën, zwemmen beoefend. Echte traditionele sporten zijn sumo, kendo, judo en aikido.

De officiële nationale sport van Japan is sumo worstelen, maar vele zien karate en judo ook als traditioneel Japanse sporten.

Vechtsporten uit Japan:

 • BUJUTSU. De verzameling van allerhande Japanse vechtsporten wordt "bujutsu" genoemd. ...

 • KARATE. ... Karate is een vechtkunst die is ontstaan op de Riukiu-eilanden, waaronder het eiland Okinawa, Japan. Deze is ontstaan uit de samenvoeging van het Chinese Kempo en de inheemse vechtkunsten van Okinawa, die te werden genoemd. Bij karate ligt de nadruk vooral op het gebruik van stoot-, trap- en afweertechnieken.

 • JUDO. ... Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, had bij het ontwerpen van de sport, die ontleend is aan oudere verdedigingskunsten als jiujitsu, ook nadrukkelijk een training van de geest voor ogen.

 • AIKIDO. ... Aikido, letterlijk vertaald "de weg van het samenkomen met Ki" is een Japanse krijgsdiscipline met een sterk filosofische inslag, die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd.

 • KENDO. ... Kendō is een Japanse zwaardvechtkunst die in de 16e eeuw is ontwikkeld om een groot aantal verschillende technieken te verenigen. Het moderne kendo is echter pas in de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkeld. Een beoefenaar van de sport wordt kendoka genoemd.

 • JIU-JITSU. ... Jiujitsu kan vertaald worden als "zachte kunst", of nog correcter als "soepele techniek". Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. De beoefenaar ervan heet een jiujitsuka.

 • IAI-DO. …Iaido is te omschrijven als de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een aanval en behoort tot het budo. Iaido is sterk verwant aan andere Japanse vechtkunsten als kendo, shinkendo en jodo. Het komt voort uit de culturele krijgstraditie van de samoerai van het klassieke Japan.

 • SUMO. … Sumo of sumoworstelen is een traditionele Japanse worstelsport die meestal wordt beoefend door zeer zwaarlijvige mannen. De worstelpartij vindt plaats in een cirkelvormig deel van een kleibodem en gaat gepaard met vele rituelen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Japan importeert meer dan 90% van zijn energie. In 2017 kwam 39% van Japans energie uit aardolie, uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. 23% uit aardgas, 25% uit steenkool, 1,4% uit uraan en 3,5% uit waterkracht.

Alleen een deel van de kolen en de waterkracht produceert het land zelf.

Aanwending van alternatieve energiebronnen, waarbij m.n. gewerkt wordt aan zonne-energie, geothermische stroom, het vergassen en vloeibaar maken van steenkool en de opwekking van kernenergie.

In 2010 produceerden kerncentrales nog 24,9% van de elektriciteit maar in 2012 daalde de opbrengst tot nul als gevolg van publiek verzet na de kernramp van Fukushima.

In juni 2015 besloot de Japanse regering dat de heropleving van kernenergie noodzakelijk is om in de energiebehoeften van Japan te voorzien.

De belangrijkste handelspartner voor Japan is China. In 2017 ging 19% van de export naar China, terwijl China 24,5% van de import leverde. Na China is de Verenigde Staten de tweede handelspartner van Japan. Andere belangrijke importeurs zijn Zuid-Korea, Hongkong, het Midden-Oosten en Taiwan.