Dansen                          1 Cursussen.
                          2 Stijldansen.
                          3 Het ontstaan van de dans.
                          4 Moderne dansen.
                          5 Hofdansen.
                          6 Afdansen-wedstrijddansen.
                          7 Streetdance.
                          8 Modern ballet.
                          9 Rolstoeldansen.
                          10 Breakdance.
                          11 Dansschool Bernaards.
                         


1 Cursussen,

Je hebt verschillende soorten cursussen.
Zoals: *Kidswing
          *Jeugd
*20 plus
*Streetdance
*Cuban Salsa


2 Stijldansen,

De allereerste dansen (volksdansen) zijn in de loop der eeuwen veranderd. In bijvoorbeeld groepsdansen, duodansen en solodansen. Het stijldansen (duodansen) wordt onderverdeeld in Ballroom en Latijns-Amerikaans. Ballroom kan je herkennen aan dat de vrouw en de man tegen elkaar aanstaan. De man geeft met zijn heupen de richting aan. Dit zijn de dansen die je kunt leren met stijldansen:
Ballroomdansen
        - Foxtrot
        - Quickstep
        - Weense Wals
        - engelse Wals
- Latin dansen
        - Salsa
        - Cha Cha Cha
        - Rumba
        - Samba
        - Paso Doble
- Overige dansen
         - Jive
         - Tango
         - Volksdansen
         - Hofdans
         - Rolstoeldansen
         - overig


3 Het ontstaan van de dans,
Dansen bestond in de prehistorische tijden, ze hebben dat ontdekt door de tekeningen en tekens in grotten. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen bleven de mensen dansen. In de Middeleeuwen schaften de kerk in Europa dansen af, maar toen de Renaissance kwam rond 1450 werd het weer populair. De eerste geschreven dansen komen uit het jaar 1670. Die werden geschreven aan het hof van Lodewijk de 16de  door Louis Pecourt. En wanneer kun je een dans een dans noemen. Als je gewoon een beetje staat te swingen en te bewegen is dat net zo goed dansen als een ingestudeerde dans precies op de
muziek. Tegenwoordig dansen de mensen wat losser en soepeler dan in vergelijking met de strakke vormen die in de 13de eeuw aan het hof werden geleerd. Mensen hebben altijd gedanst.  Dansen doe je in een groep waarbij je leert om je lichaam te gebruiken om mooi te kunnen dansen. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een topsport. Waarschijnlijk kan iedereen hier zich wel in vinden.


4 Moderne dansen,
Bij de vroegere dansen maakten de mensen de dansen gewoon. Het maakte niet uit of het wel paste bij de muziek. Later luisterde de mensen meer naar de muziek en begonnen ze te dansen op het ritme van de muziek. In begin van de 20e  eeuw kwamen er verschillende soorten muziek. Op die ritmes werden automatisch nieuwe dansen gemaakt. In sommige van die dansen is nog steeds iets terug te vinden uit de aller eerste dansen. Moderne dansen zijn bijvoorbeeld de Rock `n Roll en dansen die bij discofilms horen zoals Saterday night Fever. Ook oude Ierse dansen zijn weer modern, dat hebben ze Riverdance genoemd.


5 Hofdansen,
De mensen van adel vonden de volksdansen wel mooi, maar wilden ze chic maken. Deze chice volksdansen werden hofdansen genoemd.


6 Afdansen-wedstrijddansen,
Als je een cursus hebt gevolgd van 12 lessen dan kun je je diploma halen dan moet je voor punt dansen. Je kunt dansen vanaf 5 of 6 jaar. De jeugd begint voor kinderen vanaf 12 jaar. Je mag niet jongen en jongen dansen wel meisje en meisje en als je meisje en jongen samen danst dan kun je wedstrijddansen. Dit zijn de certificaten die je kunt behalen: Kidswing, brons, brons ster, zilver, zilver ster, goud en gouden ster.


7 Streetdance,
Het zijn moderne dansen die van deze tijd zijn, op de muziek van nu. Streetdance is leuk om te doen en het leent zich ook goed voor de gezondheid. De cursussen streetdance worden voor zowel de jeugd, de kids, als de 20+ gegeven. Het is niet nodig om samen met een partner deze cursus te volgen.


8 Modern ballet,
Moderne ballet of moderne dans is door mensen gemaakt, er wordt meestal met één partner gedanst. Er zijn ook dansen waarbij ze door elkaar dansen. Bijvoorbeeld country line dance, discodansen of riverdance. Er kan gedanst worden op allerlei verschillende soorten dansen, van volksdansen tot rock `n roll. Moderne ballet is ongeveer 100 jaar oud. Er bestaan allerlei verschillende regeltjes over hoe iets gedaan moet worden bij modern ballet. Bij moderne ballet wordt vaak op blote voeten gedanst; dit is veel natuurlijker dan in schoentjes. De bewegingen bij moderne ballet zijn soepel en drukken iets uit. Bij moderne dans wordt er ook veel op de grond bewogen. Het is belangrijk dat er door de houding iets uitgebeeld wordt. KLASSIEK BALLET: Bij klassiek ballet gaat alles volgens vaste passen en regels, een danseres
mag niet zelf  iets veranderen aan een dans.


9 Rolstoeldansen,
Wat veel mensen niet weten, is dat rolstoeldansen een sport is die iedereen kan beoefenen. Je hoeft niet gehandicapt te zijn om mee te kunnen doen. Het is een sport die op verschillende niveaus word beoefend, voor de lol, maar ook voor een wedstrijd en niet te vergeten 1x per jaar het afdansen. Men wordt dan verdeeld in klassen: debutanten, amateurs en de selectieklasse. Er zijn verschillende vormen van rolstoeldansen. Er zijn groepsdansen, partnerdansen en solodansen. Er zijn partners die beiden in een rolstoel zitten (duodansen) maar er wordt ook met een staande partner gedanst. (combi dansen)


10 Breakdance,

Breakdance is weer helemaal in op dit moment en dat kun je ook zien doordat er veel evenementen worden georganiseerd met als een van de belangrijkste dingen Breakdance en Hiphop. Zo is er bijvoorbeeld het Battle of the Year (het onofficiele wereldkampioenschap) dat elk jaar in Duitsland word georganiseerd. Hier komen de winnaars van verschillende Battle of the Year districten bij elkaar. Bij verschillende landen bedoel ik bijvoorbeeld Battle of the Benelux voor de Benelux (waar vorig jaar een Belgische crew won) en Battle of the East met landen als Roemenië en Bulgarije. Nog meer events zijn Planet Rock in eindhoven waar je best veel reclame voor zag. Meestal wordt er wel een geldprijs uitgeloofd maar de meeste mensen doen mee om lol te hebben en te kijken hoe ver andere met breakdance zijn.


11 Dansschool Bernaards,

Dansschool Bernaard bestaat al sinds 1947 en ligt in Maastricht aan de Brusselsestraat. Het is een familiebedrijf. Je kunt er dansen in verschillende leeftijden.   

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan