Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen.

In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.

Carnaval / vastelaovend wordt "gevierd" in februari of maart.

De precieze datum hangt af van Pasen, altijd zeven weken daarvoor.

Het is de bedoeling dat je nog even 'uit je dak gaat' en gek doet voordat de vastentijd begint.

De vastentijd is een tijd van matiging, eenvoud en bezinning.

Carnaval is een feest dat vooral in de Rooms-katholieke landen wordt gevierd.

  

Het carnaval duurt officieel van zondag tot en met dinsdag. Maar in veel steden is er ook op zaterdag al een carnavalsoptocht.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

En op donderdag het Aw wieverbal, Op deze donderdag nemen de vrouwen onherkenbaar verkleed symbolisch de macht over van de mannen.Vermomd in een carnavalskostuum of soms gemaskeerd verzamelen de vrouwen zich op de donderdag voor vastelaovend in groepjes en beginnen ze hun dwaze activiteiten. Ze gaan door het dorp of de stad en stoppen bij verschillende cafés; het wordt een echte kroegentocht.

Op vrijdags,

    - Boemele-vriedig (een dag voor een boemelsjiech..snipperdag dus)
    - Nonnevótte-vriedig (traditioneel dé dag voor het bakken van nonnevotte)
    - Vaerdige vriedig (of je bent ‘vaerdig’ door donderdagavond, of vaerdig voor carnaval, of beide)
    - Vitamine Vriedig (nog 1 keer gezond eten om weerstand op te bouwen)

De dinsdag heet vette dinsdag (dan mocht je nog even lekker veel en vet eten voordat het vasten begon) en de woensdag na het carnaval heet Aswoensdag.

Vroeger ging iedereen dan naar de kerk om een askruisje te gaan halen. De priester zette dan een askruisje op je voorhoofd. Die as kwam van de verbranding van de overgebleven buxus-takjes die het jaar ervoor met Palmzondag in de kerk waren uitgedeeld aan de kerkgangers.


1. Voor de naam 'Carnaval' zijn een aantal verklaringen. Het meest waarschijnlijk is dat de naam komt van woord 'Carnevale', wat in het Latijn 'vaarwel vlees' betekent. Dus afscheid nemen van het vlees. Tijdens de vastentijd at men geen vlees. Nou was dat voor heel veel mensen in de Middeleeuwen, maar ook daarna niet zo'n heel groot punt. De mensen waren vaak veel te arm om vlees te kunnen eten.

  1. Maar het woord zou ook kunnen komen van een ander Latijns woord, nl. 'Carrus Navalis'. Letterlijk betekent dit woord scheepswagen. Een schip op wielen. Het was een narrenschip. In het schip zaten narren of zotten. Grappenmakers die de mensen belachelijk maakten. Maar ook de oude Grieken reden hun wijngod Dionysos op een schip met wielen rond.

3. Een derde betekenis zou nog kunnen zijn dat carnaval iets te maken zou hebben met een schip van een Germaanse zeegod, die met dit schip het Germaanse Midwinterfeest zou bezoeken.