Bloemen staan symbool voor allerlei dingen en kunnen zaken duidelijk maken. De taal van bloemen wordt ook wel floriografie genoemd.

Vroeger gebruikte men bloemen om allerlei geheime boodschappen, emoties en gevoelens te uiten. Zo zeggen rozen bijvoorbeeld 'ik hou van jou', bieden witte lelies steun bij verlies en herdenken we met klaprozen.

De meeste van deze geheime betekenissen zijn verloren gegaan, maar een aantal zijn nog steeds in gebruik en het is ook gewoon leuk om te weten wat elke bloem betekent.

Vroeger waren er geen smartphones, sociale media of instant messaging. Er waren echter enkele voorzichtige manieren om dat te communiceren, gevoelens en emoties uiten die de oude sociale gewoonten niet konden uitdrukken. Dit is waar floriografie om de hoek komt kijken.

Sally Coulthard laat aan de hand van kleurrijke illustraties zien hoe we deze geheime taal nog steeds over de hele wereld gebruiken. Ze duikt in de betekenis van bloemen en waar deze vandaan komt. Of het nu om oude mythologie gaat, of om volksverhalen of folklore. Van pioenroos tot zoete erwten en van klimop tot irissen: van 50 bloemen en planten lees je de betekenis.

Floriografie neemt je mee op een intrigerende reis langs de geschiedenis, legendes, antropologie, literatuur en laat zien hoe de moderne samenleving vandaag de dag nog steeds vertrouwt op de betekenis van bloemen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Andere betekenissen zijn;