Bevrijdingsdag is de Nederlandse nationale feestdag op 5 mei waarop jaarlijks de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd.

Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

In het hele land zijn er dan activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft suggesties voor de organisatie van plechtigheden en festiviteiten.

Zo mag de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië.Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is.

De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Activiteiten op Bevrijdingsdag zijn veelal festivals en markten.

Bevrijdingsdag begint ieder jaar in een andere provincie.

Een bekende Nederlander houdt de 5 mei-lezing over het thema van dat jaar.

Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.

In 2021 waren er geen activiteiten waar veel mensen bij elkaar komen.

Nederlandse vlag op 5 mei

Op Bevrijdingsdag hangt op alle gebouwen van de Rijksoverheid de Nederlandse vlag uit. Voor burgers is dat niet verplicht; zij mogen de vlag ook uithangen.

Nederlanders zijn in de toekomst ieder jaar vrij op Bevrijdingsdag. Dat verwacht demissionair premier Mark Rutte. „Ik heb de indruk dat we daar heel dichtbij zitten.”

Nu is een vrije dag voor veel werknemers eens in de vijf jaar het geval, ondanks dat 5 mei in Nederland een officiële feestdag is. Het gaat dan om jaartallen die eindigen op een 0 of een 5 (lustrumjaren). In 2025 hoeven we daar, zoal het er nu naar uit ziet, niet meer aan te denken. Mensen die voor de Rijksoverheid werken, hoeven op Bevrijdingsdag al nooit de wekker te zetten.

Gerdi Verbeet, oud kamervoorzitter, tevens voorzitter van het Nationale Comité 4 en 5 mei was de aanjager van een vrije Bevrijdingsdag.


Dit is het laatste jaar (2021) dat Verbeet die rol vervult. „Dit wordt haar erfenis”, denkt Rutte over de vrije dag. „Als het nu gaat lukken, is dat echt aan haar te danken.”