De Griekse arts Hippocrates wordt vaak beschouwd als de ‘vader van de geneeskunde’. Ook bekend vanwege de zogenaamde ‘Eed van Hippocrates’.


Hippocrates (ca. 460-377 v.Chr.) Over het leven van Hippocrates is vrij weinig bekend. Vermoedelijk werd hij rond 460 v.Chr. geboren op het eiland Kos als zoon van een arts.

Zoals zoveel van zijn tijdgenoten reisde hij gedurende zijn leven veel. Bekend is dat hij les gaf op de medische school van Kos.

De Griekse arts zette vraagtekens bij de toen traditionele leer, die zei dat ziekte door de Goden gezonden werd of dat men ziek werd door bijvoorbeeld een ‘ongunstige’ stand van de zon.

Hippocrates zag een verband tussen slechte leefomstandigheden en ziekte. De Griek maakte van de geneeskunde een gewone wetenschap.

Hippocrates liet zijn leerlingen een eed afleggen zodra ze afstudeerden en zelfstandig arts werden. Deze zogenaamde Eed van Hippocrates werd vroeger gezworen bij onder meer Asclepius, de god van de geneeskunde.

Deze god, een zoon van Apollo en de nimf Coronis, werd vaak afgebeeld met een staf waaromheen een slang kronkelde.

Dit zogenoemde esculaapteken (De esculaap of aesculaap is een oud Grieks symbool geassocieerd met de Griekse halfgod Asclepius, astrologie en met medicijnen en genezing. Deze halfgod kreeg les in de geneeskunde van de centaur Cheiron)wordt nog altijd veel gebruikt door artsen en apothekers.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De gezondheidszorg van vandaag is misschien niet perfect, maar vertrouw erop, het is beter dan vroeger.

Er is een lange weg afgelegd en de volgende oude remedies en "kuren" bewijzen dat.

Terug in de tijd vallen enkele van de meest fascinerende - en angstaanjagende - medische technieken uit het verleden heel erg op.

Opgelucht dat we in onze moderne wereld leven.


De medische historie van Maastricht is interessant.