Bauxiet is een donker korrelige steen, gebruikt om aluminium te maken en is vernoemd naar een dorp in het zuiden van Frankrijk waar het als eerst werd ontdekt.


Het bestaat grotendeels uit aluminiumoxide, gemengd met andere soorten mineralen zoals titanium, ijzer en silicium.


Bauxiet is het belangrijkste aluminiumerts.

Door zijn unieke eigenschappen word bauxiet gebruikt in verschillende industriële toepassingen.


In het verleden werd bauxiet vooral in landen als Suriname en Australië gewonnen.

Sinds een aantal jaren is dit unieke mineraal ook ontdekt in Turkije.


Omdat het een licht en sterk metaal is, wordt het gebruikt voor fabricage van allerlei producten, zoals de bouw van vliegtuigen.


In 1821 werd deze rode aardachtige stof voor het eerst ontdekt in het Franse dorp Les Baux-de-Provence, en in Suriname in 1898.


Wegverhardingsmateriaal, afkomstig van de plantage Rorac, bleek de grondstof te bevatten.

Vooral aan de Cotticarivier bij Moengo is veel ontgonnen, de eerste verscheping van daar uit vond in 1922 plaats.


In Suriname komen twee soorten bauxiet voor: laaglandbauxiet in de kustvlakte en plateaubauxiet in het binnenland.

De winning van bauxiet, tot nu toe alleen beperkt tot laaglandbauxiet, vindt plaats door Suralco.

Het maakt deel uit van het bedrijf Alcoa dat sinds 1916 in Suriname actief is, toen nog onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij.

In 1938 werd begonnen met de bouw van een verwerkingsfabriek van bauxiet te Paranam.


Een jaar later startte ook de Nederlandse Billiton Maatschappij met de winning van de grondstof. Bauxiet werd vanaf toen het belangrijkste exportproduct van Suriname. In topjaren voerde de bedrijven wel een half miljoen ton per jaar uit.

Bauxiet is een restproduct dat ontstaat door miljoenen jaren van chemische verwering van gesteente dat aluminiumsilicaat bevat.


   

 

 

 

 

 

 

Belangrijkste kenmerken

  • Bauxiet komt wijdverbreid voor, met name in tropische gebieden, waar intensieve verwering heeft plaatsgevonden. De bronnen zijn echter in handen van slechts een aantal concurrenten

  • Bauxiet wordt meestal aangetroffen in een dunne laag (van doorgaans 2 tot 5 m breed) aan of vlak onder de oppervlakte

  • De wereldwijde productie bedraagt ca. 250 miljoen ton en is de afgelopen tien jaar met ruim 5% per jaar gegroeid, met name vanwege de grotere vraag in China

  • Bauxiet bestaat uit een mengsel van mineralen die verschillende concentraties van gehydrateerde aluminiumoxiden en onzuiverheden bevatten. De belangrijkste ertsmineralen zijn gibbsiet (aluminiumoxide trihydraat), boehmit en diaspoor (aluminiumoxide monohydraten)

  • De voorkeur gaat uit naar bauxiet met een hoog gibbsietgehalte, omdat dit op een lagere temperatuur kan worden verwerkt dan andere mineralen die aluminiumoxide bevatten

  • Bauxiet heeft meestal een roodbruine kleur, maar kan ook wit, bruin en geel zijn afhankelijk van de soort en de concentratie van de aanwezige ijzermineralen. Ook heeft het verschillende texturen. Meestal is het echter mat en gronderig en ziet het eruit als klei of aarde

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan