La Batte, in de volksmond de Batte genoemd, is een internationaal populaire zondag markt, gelegen langs de linkeroever van de Maas in Luik in België.

In Waals Luik betekende batte oorspronkelijk een " kofferdam ", en bij uitbreiding kreeg deze term ook de betekenis van " dijk " of "kade". De zondagsmarkt van La Batte, hoewel momenteel uitgebreider, heeft de naam behouden van de plaats waar het ooit alleen was ge´nstalleerd: La Batte

Home

Het dateert uit 1561 en is de oudste markt van het land en met 4 tot 5 miljoen bezoekers per jaar een van de grootste van Europa.

Luik is een oude industriestad. Dat is goed te merken. Of je de vurige stad nu uit het noorden of uit het zuiden benaderd, telkens kom je langs oude staalfabrieken en steenbergen.

De meeste staalfabrieken zijn inmiddels gesloten en op de eens zo zwarte steenbergen zijn groen geworden door de pionierbossen die erop zijn gaan groeien.

Maar in het straatbeeld is nog steeds te zien dat het nog niet zo lang geleden in Luik gonsde van de activiteiten. Want toen Waalse arbeiders niet meer toereikend waren, werd er versterking uit Vlaanderen gehaald en toen die niet meer voldeden kwamen arbeiders uit Italië, Spanje, Griekenland, Turkije, Marokko, Tunesië, Algerije en Joegoslavië om in de mijnen en industrie te gaan werken.

En al deze mensen wonen er nog steeds. In de vele straatjes ruikt het hier weer Marokkaans, daar Algerijns, daar Spaans of Italiaans. Vooral de vele nachtwinkels en islamitische slagerijen, die ook op zondag open zijn, vallen hier op.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

La Batte.

Op de zondagse markt langs de Maas, la Batte, zie je mensen van allerlei nationaliteiten lopen. Gesluierde vrouwen, mannen in hun zondagse pak en kinderen. Sjouwend met grote zakken vol met allerlei groentes, kruiden die ze hebben gekocht.

En daarom is La Batte ook een goede plek om een bezoek aan Luik mee te beginnen.
La Batte, de zondagse markt, vindt iedere zondagmorgen plaats op de oevers van de Maas. Hij strekt zich uit tussen de voetgangersbrug, La Passerelle en het museum Curtius.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Nog niet zo lang geleden was het een mengeling van een antiekmarkt, rommelmarkt en een normale warenmarkt waar naast levensmiddelen ook kleding, planten, gebruiksvoorwerpen en dieren te koop waren. Deze rommelige opzet was naamgevend voor hetgeen doorgaans als luikse markt wordt betiteld.

De antiek- en rommelmarkt is helaas grotendeels verdwenen omdat de antiek nu in winkels veel duurder- worden verkocht. Ook zijn er bijna geen dierenhandelaren meer. Ze zijn er overigens wel nog, de kramen waar je kippen, kalkoenen, konijnen, duiven, eenden, ganzen enz. kunt kopen, of zangvogels en andere huisdieren.

Voor honden en katten moet je echter ook een winkel ingaan. Wat overgebleven is, is de algemene warenmarkt. Met goedkope kleding, specerijen, kaas, eieren, vlees en allerlei soorten groenten en fruit.