Astma behandelen met sigaretten


Ja, dat klopt. Met de kennis van vandaag over sigaretten en de schade die ze aanrichten - vooral aan de keel en de longen - is het verbazingwekkend te horen dat ze ooit werden beschouwd als een middel tegen astma.

In de late 19e en vroege 20e eeuw werden echter speciaal gemaakte sigaretten voorgeschreven om de veel voorkomende longaandoening te behandelen.

Deze sigaretten bevatten stramonium, belladonna en tabak en waren zeer giftig.

Eerlijk gezegd was het pas vrij recent dat de ware, verwoestende werking van sigaretten roken algemeen bekend werd. Nog maar 30 jaar geleden werd bij veel mensen longkanker ontwikkeld via passief roken.

OOK

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Gekookte wortelen om astma te behandelenWe kunnen gerust stellen dat het Engeland van de 18e eeuw niet bepaald een broeinest van medisch-wetenschappelijk succes was, hoewel eerlijk gezegd, nergens ter wereld was dat in die tijd. Toch was de door de Britse evangelist John Wesley aanbevolen remedie van een tweewekelijks dieet van gekookte wortelen om astma te genezen behoorlijk gek.

Deze suggestie werd voor het eerst geopperd in het natuurgeneeskundige boek Primitive Physick, or, An Easy and Natural Method of Curing Most Diseases.

Er is geen verband tussen een gezonde portie gekookte wortelen en een verlichting van aandoeningen van de luchtwegen, maar toch moet worden gezegd dat een grotere hoeveelheid groenten in het dieet in ieder geval enkele positieve voordelen zou hebben gehad - voornamelijk voor de ogen, dat wel.