Zomer


Kenmerken van de zomer

 1. Het lijkt alsof het lang licht is. Dat komt ook een beetje door de zomertijd. Maar eigenlijk worden de dagen al weer korter als de zomer op 21 juni begint.

 2. Het is meestal lekker warm en ’s avonds kan het soms behoorlijk onweren.

 3. Er is kans op een hittegolf.

 4. Het kan soms lange tijd achter elkaar niet regenen. Bij ons is dat meestal niet, maar in de Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland wel.

 5. Scholen hebben in de zomer een lange vakantie, de zomervakantie.

 6. De natuur staat volop in bloei. Struiken en bomen maken vruchten die aan het eind van de zomer en het begin van de herfst rijp zijn.

 7. De zee wordt al lekker warm en is aan het eind van de zomer op z’n lekkerst.

 8. De zomer is het heerlijkste seizoen om te genieten van een ijsje. De eerste ijssalon werd in 1686 door een Italiaan geopend in Parijs!

De zomer begint rond 21 juni en eindigt rond 21 september.
Op het noordelijk halfrond begint de zomer meestal rond 21 juni. Op 21 juni om 12 uur ’s middags staat de zon het hoogst boven ons hoofd. Die dag is de langste van het hele jaar.
Na 21 juni worden de dagen weer langzaam aan korter.
Natuurlijk worden de dagen zelf niet korter, maar de tijd dat het licht is.

Op het zuidelijk halfrond is het precies andersom, daar begint de zomer op 21 december en de winter op 21 juni. Kerstmis wordt daar gevierd met de zomerzon.

De temperaturen in Nederland worden elke dag overal in ons land gemeten en bijgehouden door het KNMI (het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) in De Bilt.

Een hittegolf is niet zomaar een paar dagen warm.
In Nederland zeggen we dat het pas echt een hittegolf is als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt op tenminste vijf dagen achter elkaar 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en dat in die vijf dagen op minstens drie dagen een temperatuur van 30 graden wordt gemeten (een tropische dag). Dus een serie van vijf zomerse dagen, waarvan er drie tropisch zijn.
De langste hittegolf in ons land was in 1975; 18 zomerse dagen, waarvan er 6 tropisch waren.
In 1976 was er een hittegolf van 17 dagen met 10 tropische dagen. Dat was puffen!

In ons land meten we de temperatuur in graden Celsius maar in bijvoorbeeld Engeland wordt gemeten in graden Fahrenheit.

Nadelen van de zomer

 1. Doordat het lange tijd erg warm is en soms tijden niet regent, kunnen er problemen ontstaan voor boeren en tuinders. In Nederland hebben de meeste boeren en tuinders gelukkig wel 'beregenings-installaties', maar dat is niet overal in Europa zo. De oogst kan dan mislukken.

 2. Onweersbuien die na (erge) warme dagen ontstaan, gaan nogal eens gepaard met (hele) grote hagelstenen. Het gebeurt regelmatig, dat zo'n hagelbui een compleet kassencomplex vernietigt en/of andere schade aanricht. Bijvoorbeeld een hele appeloogst kan vernield worden. Het gevolg is, dat de prijzen van fruit zullen stijgen.

 3. Zon is lekker, maar de UV-straling (ultraviolette straling) van de zon kan gevaarlijk zijn. Je kunt er huidkanker van krijgen als je er te lang aan bloot gesteld wordt. Goed smeren dus, met een hoge beschermingsfactor.

 4. Vakantiegangers kunnen te maken krijgen met lange files op de autosnelwegen en bijvoorbeeld grote drukte op het vliegveld (Schiphol).

 5. Als het lange tijd niet geregend heeft en de natuur erg droog is, is er grote(re) kans op bosbranden. Ook veel dieren hebben het moeilijk als het lange tijd erg droog en warm is.

 6. Er kan soms een watertekort optreden bij een lange droge periode zonder regen. De regering (waterschappen) moet(en) dan maatregelen nemen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan