Volkswagen restaureert 52 jaar oude Kever met 560.000 kilometer op de teller

Door Erik van Putten, 28 december 2018

In 1966 zette de Amerikaanse Kathleen Brooks haar handtekening onder het bestelformulier voor de auto, die zij nog steeds in eigendom heeft. Zij kocht haar Kever in december 1966 in Riverside, Californië. Sindsdien heeft ze met Annie – zoals ze de rode Volkswagen noemt – meer dan 560.000 kilometer gereden. Ofwel, zo’n veertien keer de wereld rond. Kathleen is nu 73, en nog steeds gebruikt zij haar luchtgekoelde VW voor haar dagelijkse ritjes. Die geschiedenis vormde voor Volkswagen aanleiding, om de Kever in oude luister te herstellen.

Volkswagen kreeg vorig jaar lucht van het bijzondere verhaal en deed Kathleen het aanbod om Annie te restaureren in de Mexicaanse fabriek waar ooit de Kevers voor de Noord-Amerikaanse markt van de band liepen. In de afgelopen elf maanden heeft een team van zo’n zestig Volkswagen-medewerkers Annie teruggebracht in nieuwstaat. Ook is er een aantal extra’s toegevoegd om de hechte relatie tussen Kathleen en haar Kever te vieren.Flinke restauratie

Er moest flink wat aan de Volkswagen gebeuren. De langlopende tand des tijds had vat gekregen op meerdere onderdelen van de Kever. Annies’ bodemplaat was op plekken volledig doorgeroest en er waren problemen met de ophanging, transmissie en het elektrische systeem. In elf maanden tijd hebben de Volkswagen-medewerkers zo’n veertig procent van alle componenten vervangen en precies 357 originele delen gerestaureerd. Om tot de originele Ruby Red carrosseriekleur te komen, heeft het team een monster genomen van de onaangetaste lak in het dashboardkastje.


Preparatie van de carrosserie

Het team van Zamudio werkte weken aan de preparatie van de carrosserie. De body werd ontdaan van alle gebruiks- en roestsporen, en volledig kaal gemaakt. Hierna werden de las delen van een andere Kever geknipt, en getransplanteerd in de Kever van Kathleen. Vervolgens werd het plaatwerk geëgaliseerd en kwam het uiteindelijk gereed voor een grondige lak behandeling. Het resultaat is prachtig.


Upgrade naar hedendaagse eisen

Andere onderdelen van de auto zijn door Volkswagen verbeterd, dan wel aan de eisen van de huidige tijd aangepast. Zo heeft Annie de schijfremmen van een latere Kever gekregen, een modern audiosysteem dat lijkt op een oude Kever-radio, nieuwe bedrading, een opgewaardeerde wielophanging en een gereviseerde versnellingsbak. Voorts werden zaken als leren bekleding, een wit stuurwiel én nieuwe deurpanelen gemonteerd. De motor is compleet uit elkaar gehaald, schoongemaakt, verbeterd en weer in elkaar gezet. Daarnaast kreeg de 1.192 cc boxermotor een performance kit aangemeten, die de Kever aan de ene kant naar verbeterde prestaties leidt en aan de andere kant voor meer efficiency zorgt.

Met hart en ziel

Volgens projectmanager Augusto Zamudio, zelf eigenaar van een exemplaar uit het modeljaar 1966, hoefde de 52-jarige Volkswagen geen museum waardig exemplaar te worden. Ook hoefde de Kever niet volledig conform fabrieksspecificaties te worden hersteld. “Het gaat erom dat Kathleen nog vele jaren van haar auto kan genieten”, zegt hij.

Het restauratieproces was behoorlijk uitdagend, maar we hebben er echt hart en ziel in gestoken. Toen de Volkswagen hier arriveerde begrepen we het gevoel dat de eigenaresse bij haar Kever heeft. Dat motiveerde ons enorm.” Het moge duidelijk zijn dat het team van Zamudio de Kever in een prachtige staat terugbracht. De eigenaresse is blij met het tweede leven voor haar Kever, die goed is voor nog een paar decennia. Minstens.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan