Home

Smyrnatapijten zijn tapijten die genoemd worden naar de havenstad Smyrna (tegenwoordig Izmir, de naam van de stad zou afkomstig zijn van de naam van een koningin, Samornia, die over de streek rond de stad regeerde. Smyrna ontstond in de 11e eeuw v. Chr. als Aeolische kolonie en werd in de 7e eeuw v. een Ionische stad. Bij de verovering van Smyrna door de Perzen in 545 v.Chr. werd de stad volledig vernietigd, omdat de stad had geweigerd de Perzen te steunen in hun oorlog tegen de Lydiërs. Na een zeer woelige strijd en ontwikkeling werd in 1922 de officiële naam van de stad gewijzigd in het Turkse Izmir) in Anatolië.

Een belangrijk deel van de handel in oosterse tapijten naar Europa verliep via deze stad. Het hoogtepunt van de tapijthandel in die stad was in de 19de eeuw.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Smyrnagarens zijn sterke, dikke en over het algemeen zacht aanvoelende garens. Ze worden onder andere gebruikt voor het knopen van tapijten.Smyrna knopen is een techniek met korte draden die in een stramien geknoopt worden. Smyrna vindt zijn oorsprong in de plaats Smyrna in klein Azië. De Engelse term voor Smyrna knopen is Latch Hooking.

Bij smyrna knopen knoop je met korte draadjes en een smyrna knooppen volgens een patroon op een ondergrond met gaatjes. Deze ondergrond heet stramien.

Het is een oude techniek die op dit moment weer helemaal trendy is. Door de lengte van de draadjes en gebruik van de Gregoriaanse* knoop, blijven de draden rechtop staan. Het stramien lijkt op een borduur ondergrond en heeft een ruitjespatroon (de mazen). Stramien is van stevig en slijtvast materiaal.

Met smyrna garen of soedanwol maak je prachtige unieke accessoires voor in jouw huis. Een vloerkleed, een kussen of een wandhanger. Tegenwoordig maak je zo’n kleed natuurlijk met een eigentijds en kleurig patroon en heb je een echte eye-catcher in huis.

Je kunt op een blanco stramien natuurlijk ook jouw eigen afbeelding tekenen. Zo ontwerp je jouw eigen patroon om met verschillende kleuren smyrna garen of soedanwol in te knopen. Super origineel!

Afhankelijk van het garen en techniek die je wilt gebruiken kies je voor een grofmazig of fijnmazig stramien. Grofmazig stramien heeft 13 mazen op 10 cm, fijnmazig stramien 17 mazen op 10 cm.

(soedan (fijnmazig) en smyrna (grofmazig)

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

*De Gregoriaanse knoop? wordt vaker verward met de Gordiaanse knoop.(Deze kunstig gelegde onontwarbare knoop had zo te zien geen begin en geen einde)


Wanneer je op doortastende wijze een beslissing neemt in een lastige situatie kun je dit verwoorden door te zeggen dat je ‘de knoop hebt doorgehakt’. Deze uitdrukking is ontstaan door een beroemd verhaal dat stamt uit de Griekse Oudheid en bestaat zodoende al eeuwen.

Het verhaal waar de uitdrukking ‘de knoop doorhakken’ vandaan komt, heeft te maken met de zogenaamde Gordiaanse knoop. Deze knoop is vernoemd naar de boer Gordias, die ergens in het tweede millennium voor Christus koning van het oude rijk Phrygië was en daar de stad Gordium stichtte, gelegen in het huidige Turkije. Deze stad werd in de tijd van Gordias beschouwd als de hoofdstad van de wereld.

Voorspelling van het orakel

In Gordium werd in een tempel voor de Griekse oppergod Zeus een knoop bewaard. Deze knoop was onderdeel van de strijdwagen van koning Gordias en was ook door hem gemaakt. De knoop zat zeer ingewikkeld in elkaar en het was onmogelijk hem te ontwarren. Over deze knoop had een orakel een bijzondere voorspelling gedaan. Wie het voor elkaar zou krijgen de Gordiaanse knoop te ontwarren, zou volgens het orakel de heerser van de hele wereld worden.

Alexander de Grote

De beroemde koning van Macedonië, Alexander de Grote (356-323 v. Chr.), kwam op één van zijn succesvolle veldtochten terecht in Gordium. Hij hoorde het verhaal van de knoop en de voorspelling van het orakel. Geruime tijd probeerde hij op normale wijze de knoop te ontwarren, maar dit lukte niet. Toen hij en zijn mannen zich er bij neer hadden gelegd dat de knoop niet te ontwarren was, verzon Alexander de Grote een list. Hij merkte namelijk op dat nergens werd beschreven hoe de knoop ontward diende te worden.

Vervolgens hakte hij de knoop met zijn zwaard door.

Volgens het verhaal donderde en bliksemde het daarna de hele nacht, wat erop zou wijzen dat Zeus zijn goedkeuring gaf aan Alexander de Grote om de heerser van de wereld te worden. Hij was een zeer succesvol generaal en werd inderdaad heerser over de gehele antieke wereld.

Alexander de Grote hakte de knoop dus door en loste het probleem zo op.

Dit verhaal is de aanleiding van de uitdrukking ‘de knoop doorhakken’.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan