Omlaag

Reisverslag Sint Petersburg

Vrijdag 5 Maart zijn we vanaf Düsseldorf vertrokken richting Sint Petersburg, een vlucht van 2 uur en 20 minuten inclusief een klef boordje kalkoen of kaas. Op een aftands luchthaventje in Sint Petersburg aangekomen moesten we plaats nemen in een flinke rij voor de paspoortcontrole om vervolgens door een stuk chagrijn toegelaten te worden tot het land. Na ons verdiept te hebben in het openbaar vervoer zijn we per bus en metro tot hotel Dostoevsky op de Vladimirsky Prospect gekomen alwaar het 35 graden op de kamer was. Gedurende ons verblijf is dan ook het raam open en de verwarming uitgebleven. Rond een uur of 6 ’s avonds waren we klaar voor een eerste verkenning van de stad. Beide met een reisgids ter handen begaven we ons tot de hoofdstraat van Sint Petersburg, Nevsky Prospect. Het was inmiddels aan het schemeren en we waren aangenaam verrast door de schoonheid van de stad. Na een snelle hap gegeten te hebben kwamen we aan bij het Winterpaleis onderaan Nevski Prospect langs de Neva (rivier door Sint Petersburg). Het fraai verlichte Winterpaleis/Hermitage was werkelijk een lust voor het oog, het is dan ook een echte aanrader dit in de avonduren te bezoeken.

Winterpaleis by night

Na zaterdag rustig te hebben ontbeten zijn we vertrokken voor een volle dag site-seeing. Van de Anitsjkovbrug met zijn fraaie kracht uitstralende paardentemmers op elke hoek, en via Kazankathedraal dat een gedenkteken is voor de Russische overwinning op Napoleon en dat sterke gelijkenissen vertoond met de Sint Pieter in het Vaticaan, kwamen we tot het Alexandra theater met daarvoor het enige beeld van Tsarina Catharina de Grote in de stad en vervolgens tot de Rossi-straat die even breed is als dat de gebouwen hoog zijn. Hierna trokken we het Gostiny Dvor, dat een warenhuis is en vroeger een herberg voor handels lieden was. Het bestaat uit 4 zuilen en neemt een heel blok in beslag, het is als het ware een kilometer lange aaneensluiting van winkels.

Gostiny Dvor Bank-hangbrug

De volgende halte was de Bank-hangbrug over het Griboedovkanaal die lijkt te worden vastgehouden door 4 gevleugelde griffioens en leeuwen. Daarna kwamen we uit bij de fraai versierde kerk van de Verlosser op het bloed/opstandingskerk, we zijn hier niet echter niet in geweest. Deze kerk is een aandenken aan tsaar Alexander II, de “bevrijder”, en is gebouwd op de plaats waar hij vermoord is. Tegenwoordig is het een staatsmuseum.

Kerk van de Verlosser op het bloed

Na een korte pizzalunch (we waren niet echt gecharmeerd van de Russische keuken) zijn we de Neva overgestoken richting de Petrus en Paulus burcht. Dit is absoluut leuk om te bezoeken al was het maar vanwege het uitzicht op skyline van Sint Petersburg met het mooie Winterpaleis langs de bevroren Neva als grootste eye-catcher. De kathedraal op deze burcht met zijn hoge torenspits is de laatste rustplaats van de Tsaren en is een van de beroemdste symbolen van de stad.

Winterpaleis langs de bevroren Neva Petrus en Paulus Kathedraal

Inmiddels hadden we pijn aan de voeten gekregen en zijn we met het openbaar vervoer terug richting hotel gegaan. Reizen met het openbaar vervoer is overigens prima te doen, al spreekt geen buschauffeur Engels en kan je vrijwel niets lezen. De kosten zijn zeer beperkt, voor een euro kan je praktisch overal naar toe.

Gedurende de dag hebben we onze ogen opengehouden voor een leuk barretje of een leuke eetgelegenheid. Onze opvatting over wat “gezellig” is, verschilt nogal met die van Russen denk ik, er waren maar weinig echt leuke kroegjes. Toch hebben we er een gevonden op de Nevski Prospect, restaubar nogiets… met een leuk sfeertje, goeie cocktails, live Russische muziek en als klap op de vuurpijl vrouwen die dansten in lingerie.

Zondag bestond voor een groot gedeelte uit een bezoek aan de Hermitage, na een half uurtje in de rij te hebben gestaan kwamen we dan uiteindelijk binnen. Het gebouw met al zijn vertrekken is wat ons betreft het grootste kunststuk. Verder is het veel te groot om alles te kunnen zien, we hebben dan ook een selectie gemaakt en vooral de West-Europese kunst bekeken.

Later die dag hebben we een bezoek gebracht aan de Izaakskathedraal, deze kathedraal heeft Peter de Grote laten bouwen omdat zijn verjaardag samenviel met de feestdag van Izaak van Dalmatië waarnaar hij deze kerk dan ook vernoemd heeft. Helaas waren we te laat om deze kerk nog van binnen te bezichtigen.

Izaakskathedraal

Na een drankje te hebben genuttigd in het oudste 5 sterren hotel van sint Petersburg, hotel d’Europe, wat overigens zeer de moeite waard was door het mooie decor, live piano muziek en de uitstekende bediening, zijn we in het gezellige barretje van de dag ervoor een hapje gaan eten. Het bleek de vooravond van een nationale vrouwen-dag. De live muziek maakte al snel plaats voor een hoop Russisch geleuter en een hoop liefdesbetuigingen van mannen aan hun vrouwen. Persoonlijk kreeg ik ook een microfoon onder mijn neus maar ik had natuurlijk geen flauw idee waar het over ging…

De ochtend voor vertrek, hebben we nog een bezoek gebracht aan de Vladimirsky Kathedraal, waar mensen uren in de rij staan om het Vladimir-icoon te kussen. Het is een apart gezicht mensen op zo’n manier hun geloof te zien belijden. Herpes zal wel zegevieren in Sint Petersburg. Het is wel een zeer fraaie kerk om te bezoeken. Het is echter gewenst een hoofddeksel te dragen als vrouw, iets dat niet vermeld staat in reisgidsen en ook niet aangegeven wordt voor je de kerk in gaat. We kwamen hier dan ook pas na een half uur achter.

Na een korte pitstop bij Mac Donalds zijn we terug naar het vliegveld gegaan om ons aldaar te verbazen over de gang van zaken, de hoeveelheid personeel is immens, en geen van alleen lijkt iets uit te voeren. Na de vlucht en een irritant lange rit met het openbaar vervoer terug naar huis te hebben gehad kwamen we moe, voldaan en vol indrukken terug thuis. Bij deze dan ook nog een dankwoord voor John en Jacqueline voor de lift naar Düsseldorf op de heenreisverzorgden, de terugreis vanuit Düsseldorf duur bijna 4 uur langer!

Conclusie: Sint Petersburg is een Fantastische stad om een aantal dagen te bezoeken. Bij het ontwerpen van de stad heeft Peter de Grote veel gekeken naar Westeuropese voorbeelden zoals Amsterdam en Venetië, dit geeft misschien een idee van de schoonheid van deze stad. Een nadeel is de taalbarrière, er is bijna geen Rus te vinden die redelijk Engels spreekt. Verder is onze mening dat men niet echt touristisch georienteerd is, op ons kwamen de Sint Petersburgers nog al chagrijnig over, er kon zelden een lachje vanaf. Iets waar je na een dag of 4 dan ook wel genoeg van hebt. De stad zelf vergoedt dit echter ruimschoots! Een bezoek aan de Hermitage/ het Winterpaleis kan zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze stad.

M en T.

Omhoog

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan