Volgens de WHO kan een pandemie ontstaan wanneer aan de volgende drie eisen is voldaan:

Een ziekte die wijd verspreid is of veel mensen doodt is niet meteen een pandemie; de ziekte moet ook infecterend zijn. Zo is bijvoorbeeld kanker wel een ziekte die veel doden veroorzaakt, maar wordt niet als een pandemie gezien omdat deze ziekte niet overgedragen kan worden.
Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS virus. De voorheen onbekende ziekte werd eind 2019 voor het eerst opgemerkt in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei en verspreidde zich vervolgens in drie maanden tijd naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 was er volgens de normen van de WHO officieel sprake van een pandemie. De ziekte wordt verondersteld een zoönotische oorsprong te hebben. Een zoönose is elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van dieren op mensen. Dieren spelen dus een essentiële rol bij het in stand houden van zoönotische infecties in de natuur. Zoönosen kunnen bacterieel, viraal of parasitair zijn.

COVID-19 treft verschillende mensen op verschillende manieren. De meeste mensen die besmet raken, hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder opgenomen te hoeven worden.


De meestvoorkomende symptomen:

koorts

droge hoest

vermoeidheidMinder vaak voorkomende symptomen:

pijn in het lichaam

keelpijn

diarree

bindvliesontsteking

hoofdpijn

aangetast smaak- of reukvermogen

huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus.


Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt voornamelijk verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmette persoon hoest, niest of uitademt. De druppels zijn te zwaar om in de lucht te blijven hangen en dalen snel neer op de grond of andere oppervlakken.

U kunt besmet raken als u het virus inademt in de buurt van iemand met COVID-19 of als u een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens uw ogen, neus of mond aanraakt.


Vandaar de afgesproken regels: afstand houden, handen wassen en mondkapjes op.

Wachten op een vaccin!

Vele onderzoeken zijn gaande, eind december 2020 en volgend jaar 2021 wordt er verwacht te kunnen gaan vaccineren.

Pfizer is de eerste die een vaccin met 95% werkzaamheid goedgekeurd op de markt brengt. Anderen volgen snel.

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Daarmee is het Amerikaans-Duitse vaccin het eerste dat gebruikt mag worden op de Europese en dus ook Nederlandse markt. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder.

De Europese Commissie gaf maandagavond groen licht voor de verkoop en het gebruik van het vaccin in Europa. Het middel mag nu over de EU-landen worden verspreid.


Abbott voor zo ver bekend werd met een 40% !!! werkzaamheid!! gelanceerd.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan