HUISWERKTIPS


Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk?

Algemene Tips


Werkplek


Bekijk samen met uw kind wat de meest geschikte werkplek is. De meeste kinderen maken huiswerk makkelijker in een rustige omgeving. Zorg dat de tv en radio uitstaan en dat er geen spelende broers/zussen rondlopen. Het is aan te raden dat tijdens het maken van huiswerk MSN niet aan staat. De verleiding is namelijk groot om te reageren op een bericht.

Een vaste werkplek kan ook helpen.Een opgeruimd bureau is van belang. Het blijkt vaak dat de bureaus van kinderen ondergesneeuwd zijn door boeken, cd’s, computerspelletjes, tijdschriften etc. Dit leidt alleen maar af. Het bureau moet niet bedoeld zijn als opslagplaats, maar als een plek waar gewerkt wordt. Alleen voor de studie noodzakelijke dingen moeten op een bureau staan (pennen, papier, etui etc.).


Structuur en planning


Maak een planning


Het kan handig zijn om als ouder in het weekend een moment met uw kind te gaan zitten en samen de agenda te bekijken. Dan weet u wat uw kind te doen staat. U kunt samen een planning/huiswerkschema maken voor de gehele week. Het is belangrijk dat u de verantwoordelijkheid hiervoor bij het kind legt. Laat uw kind de leiding nemen bij het maken van een planning. U heeft een sturende rol. Wijs slechts op drukke dagen (bijv. sport/ muziek) en op het principe van in ‘kleine stukjes’ leren. Laat uw kind zelf inschatten hoeveel tijd het huiswerk kost. U kunt zijn zelfgemaakte schema altijd nog verbeteren.


Gebruik het schema niet als een pressiemiddel (“binnen een half uur ben je klaar hè?”), maar als een hulpmiddel. Probeer niet te geforceerd aan het schema vast te houden.
Het is wel belangrijk dat u samen het schema van vorige week evalueert om er iets van te leren.De overgang van vrije tijd naar huiswerk


Het kan moeilijk zijn voor kinderen om over te schakelen van tv-kijken, MSN-en of andere leuke dingen naar het maken van huiswerk.

U kunt de overgang makkelijker maken door uw kind een kleine taak te geven voordat hij echt aan het werk gaat.

Mogelijke overgangstaken:Het kan ook helpen als u zelf ook aan de slag gaat als uw kind huiswerk moet maken. U laat dan aan uw kind zien dat u ook taken (soort huiswerk) heeft. U geeft het goede voorbeeld en het zorgt voor een prettige werksfeer.Even ontspannen


Bepaal samen met uw kind hoe laat er een pauze genomen wordt.


Als uw kind problemen heeft om zich lang op het huiswerk te concentreren, las dan een pauze in. Samen met uw kind kunt u de tijd inschatten die nodig is voor het huiswerk. Splits deze tijd dan op, zodat er tussendoor één of meerdere pauzes kunnen worden ingelast.


Het kan ook gebeuren dat uw kind te moe of te gefrustreerd is om door te gaan met zijn huiswerk. Dan is het ook tijd om even te stoppen en iets anders te gaan doen. Uw kind kan altijd nog op een later tijdstip zijn huiswerk voortzetten.


Zorg ervoor dat uw kind zich voor het slapengaan nog kan ontspannen. Laat uw kind daarom niet doorwerken tot bedtijd en al helemaal niet tot ’s avonds laat.Overhoren en helpen


- Als uw kind altijd ruime voldoendes haalt (ook al is dat in uw ogen op een rare manier): niet mee bemoeien. Hier geldt de wet van het succes.

- Als uw kind u vraagt om te overhoren, neem dan het boek in en laat uw kind een half uur later terugkomen. Zo krijgt u een beter beeld of uw kind de stof ook op wat langere termijn kent.


- U bent niet de leraar; dus maak geen opmerkingen zoals: “dit is onvoldoende, ik zou hier een 4 voor geven”. Beperk u tot een constatering: “je had 4 fouten”.
Woorden leren/memoriseren


Algemeenzeggen dat het beter gaat bij u in de kamer of aan de keukentafel of met de radio aan. Trap er niet in , het is wetenschappelijk bewezen dat stilte het leerproces bevordert.Tips per vak


Alle talen:


Woordjes leren kan je zo doen:

- Schrijven: Maak rijtjes van maximaal 10 woordjes (evt. 7).

Het is handig om een vel papier in de lengte te vouwen en op de ene zijde de Nederlandse woorden en op de andere zijde de vertaling te schrijven.
Ook kunnen de woorden op de computer ingetikt worden.

- Eerst alleen lezen.