De Fabeltjeskrant
was een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd op de Nederlandse televisie over de dagelijkse gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door meneer de Uil.

In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot beste kinderprogramma van de 20e eeuw, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse kindertelevisie.

Aan het einde van elke aflevering wenst Meneer de Uil de 'kijkbuiskinderen' een goede nachtrust toe. Hij doet dit door middel van een omgekeerde knipoog – oftewel een open knipoog, waarbij de ogen gesloten zijn – met zijn rechteroog (voor de kijkers links). Het viel diverse kinderen op en er werden ook brieven over geschreven.

Meneer de Uil is een belangrijk personage in de televisieserie. Meneer de Uil is de verteller van de verhalen; hij praat de diverse scènes aan elkaar door het nieuws uit de Fabeltjeskrant voor te lezen.


Hij is een ietwat langdradige en vergeetachtige uil, die zijn zinnen vaak onderbreekt met eh en eindigt met jawel! Ook raakt hij soms de draad kwijt tijdens een betoog.

Bekende uitspraken van Meneer de Uil zijn: dag, lieve kijkbuiskinderen en oogjes dicht en snaveltjes toe.

Meneer de Uil neemt zelf vrijwel nooit actief aan de gebeurtenissen deel. In uitzonderlijke gevallen verschijnt Meneer de Uil samen met de andere dieren. Zo sloot hij ooit een aflevering af vanuit het Praathuis, omdat het buiten heel hard aan het waaien was en het niet meer veilig was op zijn tak.


De ontwerpster was beeldend kunstenares Marie Troost in opdracht van Chanowski Produktions b.v. Ze zag af van de ontwikkeling van de andere personages in de kinderserie. De statige oehoe in de Amsterdamse dierentuin Artis vormde in de zomer van 1967 haar inspiratiebron. In plaats van de schutkleuren bruin en zwart van het nachtdier, koos zij bewust voor de kleurstelling blauw-geel van het personage. Dit vond zij filmtechnisch meer voordeel opleveren.Klik hier om naar de vorige pagina te gaan