De waanzinnige boomhut is een boekenreeks voor de jeugd, geschreven door de Australische jeugdschrijver Andy Griffiths, de tekeningen zijn van Terry Denton, de vertalingen werden gedaan door Edward van de Vendel.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan


Het Verhaal

Andy en Terry hebben een heel speciale boomhut gebouwd met een bowlingbaan, een zwembad voor mensenetende haaien, een geheim laboratorium en er is zelfs een snoepjesmachine die rechtstreeks snoepjes in de mond schiet.

Oorspronkelijk bestond de boomhut uit dertien verdiepingen en telkens worden er dertien verdiepingen bijgebouwd.

De waanzinnige boomhutserie is vooral heel grappig.

Daarnaast zijn er 2 doeboeken en 6 boeken over andere onderwerpen.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De delen van de serie:

Zijn boeken worden door kinderen in Nederland erg gewaardeerd. Met de Nederlandse vertalingen van De waanzinnige boomhut won Griffiths, samen met Terry Denton driemaal, in 2017, 2018 en 2020, de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.


Samenvatting deel 1

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen is het eerste boek, want na dit exemplaar volgen er nog meer. Het gaat over Andy en Terry (net als de auteurs dus) die samen in een boomhut wonen. Het is niet zomaar een boomhut, het is een waar paradijs voor kinderen. Het bestaat namelijk uit dertien verdiepingen en er is van alles aanwezig (behalve ouderlijk toezicht ;-)).

Er is bijvoorbeeld een doorzichtig zwembad, een bowlingbaan, een laboratorium en een marshmallowschieter. Je kunt van dek naar dek slingeren of met de trap of lift gaan. In deze boomhut wonen Andy en Terry, maar zouden er eigenlijk ook moeten werken. Ze moeten namelijk een boek schrijven en daarbij tekeningen maken. Ze zijn de deadline vergeten en voor het opleveren van het boek hebben ze nog maar één dag. Werk aan de winkel dus!
Iedere keer dat ze verder willen met het verhaal komt er wel iets tussen wat de aandacht verslapt. Zo wordt er een verkeerde bezorging gedaan en ze hebben daardoor te maken met een zeemonster. Ze hebben de kat van de buurvrouw veranderd in een ‘katnarie’, Terry stijgt per ongeluk op in een grote kauwgombal en nog meer absurde dingen. Terry en Andy hebben geen inspiratie voor hun boek, ze komen niet verder dan de eerste zin. Gelukkig zijn daar hun belevenissen waar ze een heel boek mee kunnen vullen.


Samenvatting deel 2

Eerder bespraken we al deel 1 van De waanzinnige boomhut: een onzinnig grappig strip- annex tekstboek dat je niet weglegt voordat je het uit hebt. Deel 2, De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen, gaat in dezelfde vaart verder. Andy en Terry, hoofdpersonen én makers van de boomhutboeken, hebben gewoon nog dertien verdiepingen aan hun extravagante boomhut toegevoegd.

Heel kort leggen Andy Griffiths en Terry Denton nog even uit wie ze zijn en wat ze doen. Andy schrijft en Terry tekent. En samen maken ze hilarische kinderboeken. Daarin bouwen ze een onvoorstelbare boomhut. Wat begon met 13 verdiepingen is nu een hut van 26 etages geworden. Wat er allemaal is bijgebouwd: een botsautobaan, een anti-zwaartekrachtkamer, een Automatische Tatoeëermachine (ATM), een ijssalon met 78 smaken, en een Labyrint des Doods – zó ingewikkeld dat wie erin gaat, er nooit meer uit kan komen.

Al die nieuwe verdiepingen zijn tot in het kleinste detail getekend. Geweldig is de dubbele pagina voorin het boek, waarop de boomhut zich in volle glorie toont. Lekker puzzelen hoe je van de pinguïnschaatsbaan naar de rodeostier kunt klimmen, om van daaruit in het haaienbassin te duiken.

Over dat haaienbassin gesproken. Naast alle getekende grappen vertelt de boomhut ook een verhaal. Het verhaal van Terry bijvoorbeeld, die slim denkt te zijn door zijn onderbroeken in het haaienbassin te wassen. Waar de haaien spontaan ziek van worden. Zo ziek, dat er een open-haaien-operatie nodig is. Ik zal je de details besparen maar het heeft een hoog Jackass-junior-gehalte. Uiteindelijk vinden ze de onderbroeken van Terry. En het hoofd van kapitein Houthoofd. Wat weer aanleiding vormt voor een nieuw waanzinnig boomhut-verhaal.

Klunzige Terry en wijsneus Andy worden nog enigszins in bedwang gehouden door buurvrouw Jill, die alles van dieren weet, en ook nog van heel veel andere dingen. Het is een waar rariteitenkabinet, daar boven in die boomhut.


Samenvatting deel 3

Het verhaal gaat over Andy en Terry die in een zeer bijzondere boomhut wonen. Ze bouwen zelf steeds de verdiepingen erbij. Zo hebben ze een waterval van chocola erbij gebouwd, een werkende (niet-uitbarstende) vulkaan, een babydinosaurusknuffeltuin, enz.
Ze wonen niet alleen in hun boomhut. Ze werken er ook. Ze bedenken er hun boeken. Andy is de schrijver en Terry maakt de tekeningen.

Vandaag belt hun uitgever meneer Grootneus om ze te herinneren aan hun deadline voor hun nieuwe boek. Morgenmiddag 5 uur moet het af zijn.
Net zoals in de andere boeken hebben ze ook nu nog niet gewerkt aan hun boek.
Maar Terry heeft er nu wel een oplossing voor. Hij heeft op de
39e verdieping een “Er-was-eens-ooit-machine” uitgevonden. De machine schrijft en tekent het hele boek voor ze. Ze hoeven de machine alleen maar in te stellen.
Als het werkt, halen ze hun deadline en hoeven ze er niet veel voor te doen, maar zal het werken?!


Samenvatting deel 4

De waanzinnige boomhut van Andy en Terry is weer groter geworden! Er zijn 13 nieuwe verdiepingen bij gekomen, nu dus 52, met onder andere een meloensmijtruimte, een golvenmaker, een wortelkanon met raketaandrijving, een Opleidingsinstituut voor Ninjaslakken en een hypermodern detectivebureau met hypermoderne detective-apparatuur. En dat is maar goed ook, want Andy en Terry moeten een groot raadsel zien op te lossen: meneer Grootneus – hun uitgever – is verdwenen!

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Samenvatting deel 5

Andy en Terry hebben 13 nieuwe verdiepingen gebouwd in hun waanzinnige boomhut. Op elke verdieping zijn bijzondere dingen te beleven zoals een enorme mierenboerderij met 65 kamers of een verjaardagskamer waar je ALTIJD jarig bent (ook al is het niet je verjaardag). Vanuit die waanzinnige boomhut beleven ze allerlei avonturen.

In dit boek hebben ze een bouwvergunning nodig voor de inspecteur. Helaas zijn ze deze vergeten aan te vragen. Gelukkig heeft Terry een oplossing: met zijn tijdmachine kunnen ze 6 jaar terug in de tijd reizen zodat ze de bouwvergunning alsnog kunnen aanvragen. Tijdens de eerste reis blijkt de tijdmachine niet goed te werken en reizen ze veel verder terug in de tijd, wel 650 miljoen jaar verder…

Zouden ze de tijdmachine aan de praat krijgen? Kunnen ze nog terug naar het heden? Zou het ze lukken de bouwvergunning voor hun waanzinnige boomhut te krijgen of moeten ze de boomhut afbreken? En krijgen ze het nieuwe boek wel op tijd af?


Samenvatting deel 6

Kom op bezoek bij Andy en Terry in hun waanzinnige nieuwe boomhut van 78 verdiepingen! Ze hebben er 13 verdiepingen bijgebouwd, waaronder een carwash, een combineermachine, een krabbelatorium, een stadion voor alle soorten balsporten, Andyland, Terrystad, een zwaar beveiligde aardappelchipsopslagruimte en een openluchtbioscoop. Dus waar wacht je op? Kom naar boven! Boordevol knotsgekke illustraties van de eerste tot de achtenzeventigste verdieping.


Samenvatting deel 7

Andy en Terry wonen in een boomhut, maar niet zomaar een boomhut, een met 91 verdiepingen! In deze boomhut schrijven ze een boek voor meneer Grootneus. Maar dit is nog niet zo makkelijk als je wordt opgehouden door allerlei anderen dingen. Eerst worden ze opgehouden door de vraag, wat gebeurt er als we op de grote rode knop drukken? Ze zijn namelijk vergeten waarom zet dit in hun boomhut hebben geplaatst. Na het denken over de rode knop worden ze gebeld door meneer Grootneus die vraagt of Andy en Terry willen babysitten op de kleinkinderen van meneer Grootneus. Andy en Terry verliezen de kinderen uit het oog en dat zorgt voor gevaarlijke situaties!


Samenvatting deel 8

Andy en Terry zijn onvermoeibaar. Ze hebben hun boomhut opnieuw uitgebreid met 13 verdiepingen. Er is nu een trap zonder einde te vinden, een boerbank en zelfs een compleet fort. Ze moeten echter wel zo snel mogelijk een nieuw verhaal zien te bedenken, want anders wordt hun uitgever boos. Het wordt een race tegen de tijd, maar misschien kan de tandenfee bijdragen aan de oplossing. De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen zit vol ideeën die tot complicaties leiden. Wat begint met tandpijn en een gebrek aan inspiratie eindigt in een hol vol beren die graag een verhaaltje voor het slapengaan horen. Het is onvoorstelbaar wat Andy en Terry telkens weer beleven en hoe deze boeken een loopje nemen met de fantasie van hun lezers (8+). Het is een lekker druk en komisch boek. Uiteraard is er door de reeks heen niet veel veranderd aan de formule, maar waarom zouden ze ook. Iedereen wil wel een keer overnachten in De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen.


Samenvatting deel 9

Andy en Terry hebben weer dertien waanzinnig grappige verdiepingen toegevoegd (117 nu dus)aan hun steeds groter wordende boomhut. Er is nu een minipaardjes-verdieping, een slaapfeestkamer, het Onderbroekmuseum en een Boomhutbezoekerscentrum!

Andy en Terry moeten vluchten voor de verhaalpolitie en de enige manier om te ontsnappen is via de afgrijselijke Deur des Doods!

Samenvatting deel 10

Andy en Terry hebben weer dertien verdiepingen toegevoegd (130 verdiepingen) aan hun boomhut en die is nu nog waanzinniger dan hij al was. Er is een zeepbellenblazer, een GRIJPINATOR, een tijdverspilverdieping, een wc-papierfabriek (omdat je nooit genoeg wc-papier kunt hebben), een buitenaards observatiestation, hebben last van een irritante vlieg en ze worden naar de ruimte ontvoerd door een gigantische vliegende oogbol. Daar moeten ze een planeet redden van een modderslurpende moeraspad!

De waanzinnige boomhut van 143 verdiepingen (deel 11) Andy en Terry hebben weer dertien verdiepingen toegevoegd aan hun waanzinnige boomhut. Er is nu een kringloopstation, een sloopkogel en een spookachtig kerkhof waar het altijd middernacht is. Andy en Terry gaan kamperen op hun nieuwe kampeerterrein. Daar verdwijnen op mysterieuze wijze alle medekampeerders!

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan