Zonnebloemen Betekenis

Zonnebloemen zijn symbolisch van aanbidding. Zonnebloemen draaien hun hoofd naar de zon, dat is de oorsprong van hun gemeenschappelijke naam. Zonnebloemen behoren tot het geslacht Helianthus, een verwijzing naar Helios, de zonnegod.

Natuurhistorisch

Zonnebloemen zijn inheems in de Amerika en zijn bloem van de staat Kansas. De zonnebloem groeit doorgaans in struikgewas land en droge gebieden. Zonnebloemen variëren sterk in grootte, afhankelijk van hun adaptieve genetische make-up, maar kan maxima bereiken hoogtes van ongeveer 10 '.

Zonnebloemen zijn onlangs gefokt voor de productie van kortere rassen voor de tuin te gebruiken. De bloemblaadjes waren oorspronkelijk vrij klein en onregelmatig, zodat er ook inspanningen zijn gedaan om de grootte en het aantal bloemblaadjes te verhogen.

Sommige dubbel bloemblad rassen zijn ook gemaakt als variaties in de kleur van het centrum (bruin tot zwart) en zelfs van de kroonbladen (honing, beige, crème roze, zacht geel, bleek roodbruine).

Voedingsdoeleinden

Zonnebloempitten zijn verpakt met een gezonde vetten, vitamine E, proteïnen, vezels en mineralen. Zonnebloemolie kan ook worden gebruikt voor het koken. Zonnebloem dienen als dierlijk voedsel, ook, voornamelijk voor vee en vogels.

Historische en Moderne toepassingen

De zaden van zonnebloemen zijn gebruikt door de Indianen voor blauwe of zwarte kleurstof en de bloemblaadjes voor gele kleurstof. Kleinere zonnebloem rassen worden vaak gebruikt als snijbloemen voor boeketten en bloemstukken.

Door Kathleen KARLSEN, MAKlik hier om naar de vorige pagina te gaan