De hondsdagen

Van 14 juli tot 18 augustus noemen we de hondsdagen . Ze zijn genoemd naar de heldere ster Sirius, die in het sterrenbeeld de Grote Hond staat. Sirius staat in de zomer hoog aan de hemel. Maar omdat hij tegelijk met de zon opkomt, is hij niet zichtbaar.

Het weer heeft tijdens de hondsdagen een slechte naam. De lucht die in deze tijd naar ons land stroomt, is warm en benauwd en heeft een hoge vochtigheid. Er ontstaan gemakkelijk onweersbuien.

Door de warme, vochtige lucht groeien bacteriën en schimmels goed. Eten bederft daardoor in deze tijd snel.

De melkweg

De lange, heldere band die zich langs de hemel uitstrekt, in de melkweg. Deze bestaat uit ontelbare sterren, ongeveer tweehonderd miljard! De zon en de aarde maken er ook een deel van uit. Vanaf de aarde lijken de sterren erg klein, omdat ze zo ver weg zijn, op biljarden kilometers afstand van de aarde.

Vallende sterren

Soms zie je opeens een lichtstreep als je ’s avonds omhoog kijkt. Je hebt dan een vallende ster gezien. De ster valt naar de aarde roe. Maar het is geen echte ster. Sterren staan daarvoor veel te ver van de aarde af. Wat je hebt gezien, is een steentje dat in de lucht verbrandt. Door de wrijving met de lucht is het heel heet geworden.

Buiten de aarde zweven heel veel steentjes door de ruimte. Als ze in de buurt van de aarde komen, vallen ze daar naartoe.

Meteorieten

Soms zijn de vallende sterren grote rotsblokken. Die verbranden niet helemaal in de lucht. Wat overblijft komt op de aarde terecht. Zo’n stuk heet meteoriet.

Kometen

Vallende sterren worden vaak verward met kometen. Maar dat zijn brokken ijs die rond de zon draaien. Komen ze dicht bij de zon, dan krijgen ze een lange, lichtende staart.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan