De chemie van een banaan
Van bananen word je niet dik en je kunt ze op ieder moment van de dag eten, want ze zijn licht verteerbaar. Vooral kinderen zijn er dol op, maar ook topsporters eten maar al te graag een banaan tussendoor voor extra energie. Wat zit er eigenlijk allemaal in een banaan?

Een banaan is rijk aan koolhydraten (23%) en mineralen zoals kalium en fosfor. Ze bevat tevens magnesium, selenium, ijzer en verschillende soorten vitaminen. De energie is opgeslagen in de vorm van de koolhydraat glucose. Met behulp van zuurstof kan glucose in je lichaam worden omgezet tot energie. Dit proces duurt maar 30 minuten in tegenstelling tot het verteren van een stuk vlees wat 8 tot 10 uur kan duren door de aanwezigheid van vetten en eiwitten. Het eten van een banaan is dus een makkelijke en snelle manier om snel energie te verkrijgen.

Een ander kenmerk van bananen is dat zij na het schillen verkleuren. Bananen, maar ook ander fruit, bevatten polyfenolen. Deze zitten vooral in de schil en zorgen voor de kleur van het fruit. Wanneer je een banaan schilt, maak je de celwanden kapot en komen de polyfenolen vrij. Deze komen dan in aanraking met het in de banaan aanwezige enzym polyphenoloxidase (PPO) en zuurstof. De polyfenolen worden dan omgezet in grote complexe moleculen welke bruin van kleur zijn.

Wist je trouwens dat je het verkleuren van fruit met behulp van citroensap kunt tegen gaan? Het enzym PPO werkt namelijk slecht in een zure omgeving, waardoor de omzetting tot het bruingekleurde complex wordt vertraagd.Klik hier om naar de vorige pagina te gaan