De 104e editie van de Tour de France 2017 begint op zaterdag 1 juli 2017 met een individuele tijdrit in Düsseldorf en finisht op zondag 23 juli in Parijs.

In totaal zijn er negen vlakke etappes, vijf heuveletappes, vijf bergetappes (met finishes op La Planche des Belles Filles, Peyragudes en de Col d’Izoard) en twee individuele tijdritten. Naast een tijdrit in Düsseldorf wordt er ook op de voorlaatste dag in Marseille een rit tegen de klok georganiseerd. De kans is zeer groot dat daar de Tour beslist gaat worden. In totaal moet er 3.516 kilometer afgelegd worden.

De Ronde van Frankrijk is tegenwoordig het grootste wielerevenement van de wereld. De Tour de France is groter dan de Vuelta en de Giro.

De eerste editie van de Tour de France is verreden in 1903 en werd toen georganiseerd door de hoofdredacteur Henri Desgrange van een Autotijdschrift.

Door de dopingbekentenissen van Lance Armstrong staat momenteel het recordaantal individuele tourzeges op 5.

Zowel Bernard Hinault, Eddy Merckx, Miguel Indurain en Jacques Anquetil hebben vijf keer de Tour de France gewonnen.

In de Tour de France staan de volgende truien op het spel: De gele, de groene, de bolletjes en de witte trui.

Deze truien zijn achtereenvolgens voor de winnaar in het algemeen klassement, het puntenklassement, het bergklassement en het jongerenklassement.

Daarnaast is er nog een ploegenklassement en een rood rugnummer voor de meest aanvallende rijder in de Tour de France.


In het verleden zijn er nog verscheidene andere klassementen opgemaakt die inmiddels zijn afgeschaft. Voorbeelden zijn de rode trui voor de tussensprints en de lapjestrui voor het combinatieklassement. Ook bestond er een ploegenpuntenklassement; de ploeg die daarin aan de leiding stond droeg groene petjes.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan