In 1993 riepen de Verenigde Naties 3 mei uit tot Dag van de Persvrijheid. Overal ter wereld staan journalisten en mensenrechtenactivisten tijdens manifestaties en bijeenkomsten stil bij dit mensenrecht. In Nederland organiseert Free Press Unlimited elk jaar een evenement rond de Dag van de Persvrijheid.

Hier ontmoeten internationale journalisten, Nederlandse journalisten, wetenschappers, presentatoren en televisiemakers elkaar.

Samen bekijken we hoe het gesteld is met persvrijheid in Nederland en de rest van de wereld.

En hoe is het om geen persvrijheid te kennen en desondanks door te blijven werken als journalist?


Dag van de Persvrijheid (World Press Freedom Day) is door de VN in het leven geroepen om bewustzijn te creëren m.b.t. het belang van persvrijheid en om regeringen te herinneren aan hun plicht om vrijheid van meningsuiting te respecteren zoals is opgenomen in artikel 19 van de universele verklaring van de rechten van de mens.

Vrijheid van pers is een essentieel onderdeel in een democratie. Zonder kunnen burgers namelijk geen onafhankelijke mening vormen. Wanneer pers zijn onafhankelijkheid verliest kan dit tot grote problemen leiden. De geschiedenis kent voldoende voorbeelden waarbij censuur en propaganda tot catastrofe heeft geleid.

De World Association of Newspapers is actief betrokken bij deze dag en stelt wereldwijd problemen op het gebied van persvrijheid aan de kaak. Zo houden zij zorgvuldig bij waar, hoe en waarom journalisten omkomen in hun strijd de waarheid aan het licht te brengen.

UNESCO reikt ieder jaar de "Guillermo Cano World Press Freedom Prize" uit aan een persoon of organisatie die persvrijheid verdedigt met gevaar voor eigen leven. In 2007 ging de prijs naar Anna Stepanovna Politkovskaya voor haar strijd tegen de Russische schending van mensenrechten in o.a. Tsjetsjenië. Op 7 Oktober 2006 is zij doodgeschoten in de lift van haar appartement. Dag van de Persvrijheid is ieder jaar op 3 mei.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan