Sint-Maarten

Op 11 november is het Sint-Maarten en wordt het straatbeeld gevuld door zingende kinderen met lampionnen. Maar wist je dat Sint-Maarten ooit is begonnen als een avond waarop arme mensen langs boerderijen gingen om eten te halen?


Het Sint-Maarten feest is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd in 316 in Hongarije geboren. Op 15 jarige leeftijd werd hij ridder in het Romeinse leger. Op een koude winterdag zag Maarten een arme man, zonder jas, in de sneeuw zitten. Maarten had medelijden, scheurde zijn eigen warme mantel in tweeën en gaf de helft aan de arme man.

Diezelfde nacht had Maarten een droom waarin hij Christus met zijn halve mantel om zag. Maarten was hier erg van onder de indruk, stapte uit het leger en wijdde zich aan de kerk. Op 11 november 397 overleed hij en werd al snel heilig verklaard.

Op zijn sterfdag is het Sint-Maarten feest in het leven geroepen. Dit feest begon oorspronkelijk in de kerk.
kleurplaat Later gingen arme mensen op de avond van 11 november bij boerderijen langs om eten te halen. Tegenwoordig is het een kinderfeest, waarbij de kinderen met lampionnen langs de deuren gaan om snoep op te halen.

Het eiland Sint Maarten


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan