Orkaan Irma is de vierde tropische cycloon van het Atlantisch orkaanseizoen 2017.

De orkaan is de krachtigste sinds Wilma uit 2005 en heeft de laagste luchtdruk sinds Dean uit 2007.


Woensdag 6 september, de dag waarop orkaan Irma over Sint-Maarten raasde en nu een week later, is de omvang van de schade zichtbaar. Koning Willem-Alexander en minister Plasterk hebben het eiland bezocht, zijn de eerste toeristen weer op weg naar Nederland en komt er (nood)hulp op gang.


Rond 06.30 uur (Nederlandse tijd) kwam het oog van orkaan Irma woensdag over Sint-Maarten.

De orkaan van de zwaarste categorie trof de bovenwindse eilanden vol. Irma haalde windstoten tot ver boven de 300 kilometer per uur.

Het is middernacht in Sint-Maarten als Irma huishoudt en pas bij het ontwaken worden de vernielingen langzaam zichtbaar.

Belangrijke knooppunten, zoals het vliegveld en de haven zijn volledig verwoest. Straten liggen vol puin, auto's staan onder water en huizen zijn onbewoonbaar.

Het gebied wordt alweer geconfronteerd met een nieuwe orkaan: José.

Deze komt waarschijnlijk de zaterdag erna aan. Maar omdat José niet recht over de eilanden trekt, blijft de schade van die orkaan beperkt. De kern van José orkaan blijft op ongeveer 120 kilometer van Sint-Maarten.

Een week later wordt het steeds duidelijker wat voor verwoestende kracht orkaan Irma heeft gehad. Het Rode Kruis schat dat 9 van de 10 gebouwen op Sint-Maarten beschadigd zijn.

Een derde daarvan is compleet verwoest. Volgens de hulporganisatie zijn er veel mensen vermist, onder wie kinderen.

Toeristen op Sint-Maarten willen vooral zo snel mogelijk van het eiland af, medische patiënten, ouderen en kinderen gaan voor. En komen de eerste patiënten uit Sint-Maarten op vrijdagavond aan op Curaçao.

Omdat het vliegveld van Sint-Maarten veel schade heeft opgelopen, is het dagenlang niet mogelijk geweest om met grotere vliegtuigen toeristen op te halen. De luchthaven kon alleen door militaire toestellen worden gebruikt.

Op Sint-Maarten zelf is het een chaos. Eilandbewoners proberen elkaar zoveel mogelijk te helpen, door te zoeken naar familieleden, puin te ruimen en schade te herstellen.

Maar door de verwoestingen kunnen veel mensen niet aan eerste levensbehoeften komen. Daardoor wordt er veel geplunderd. De militairen treden niet op tegen de plunderaars en ook de winkeliers laten hen begaan.

Mensen op Sint-Maarten voelen zich onveilig en vragen zich af waar hulp blijft.


Nederland stuurde niet alleen militairen, ook vanuit huis proberen mensen hulp te bieden.

Het Rode Kruis startte met Giro 5125 een actie waarop mensen geld kunnen doneren.

Opbrengst voorlopig € 13,3 miljoen.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan