De eerste Nederlandse versie van Donald Duck kwam op 25 oktober 1952 op de markt, nu dus 65 jaar.


Donald Duck is een fictieve eend uit de strips en tekenfilms van Walt Disney. Zijn volledige naam is Donald Fauntleroy Duck, het is een antropomorfe eend (Het is een samenstelling van de Griekse woorden voor 'mens' (ἄνϑρωπος / ánthrōpos) en 'gedaante' (μορφή /morphē). In wetenschap en filosofie wordt de term gebruikt wanneer menselijke eigenschappen en waardeoordelen worden toegeschreven aan niet-menselijke wezens (dieren, planten, goden) of dingen.) met oranje-gele benen, voeten en snavel, bovendien een vrolijke eend met een matrozenpakje, die bijna iedereen wel kent.

Zo heeft hij niet alleen een eigen weekblad, maar is hij ook te zien in wel 128 tekenfilms.


Donald Duck is officieel geboren op 9 juni 1934 als Donald Fauntleroy Duck. Op deze datum werd Donald namelijk voor het eerst getekend door Walt Disney, in zijn tekenstudio in Amerika.

Walt Disney was samen met zijn broer bezig om tekenfilms te maken met dieren in de hoofdrol.

De eerste tekenfilm waar Donald Duck in verscheen, was de tekenfilm ’The Wise Little Hen’.

Dit betekent de kleine slimme kip.

In deze tekenfilm hebben de kip en haar kuikens hulp nodig om mais te planten, maar Donald Duck en zijn vriendje Peter het varken (Peter the Pig) hebben niet echt zin om te helpen. Omdat Donald Duck in deze film op een woonboot woont, krijgt de eend een matrozenpakje aan. Dit pakje heeft hij daarna nooit meer uit gedaan.


In de eerste film zag Donald Duck er heel anders uit dan nu. Zo was hij in deze tijd nog wat kleiner, had hij nog geen vingers, maar vleugels en had hij bovendien een kortere snavel. Naast zijn uiterlijk, werd ook het innerlijk van Donald Duck veranderd.

In de eerste film was Donald Duck namelijk niet zo vrolijk en vriendelijk als nu.

Zo was hij eerst nog wat driftig, gemeen, knorrig en opschepperig, terwijl we Donald Duck nu kennen als een vrolijke en vriendelijke eend.

Tot slot veranderden ook de stripverhalen van Donald Duck door de jaren heen.

Zo hadden de eerste stripverhalen over Donald Duck nog veel plaatjes en weinig tekst, terwijl de stripverhalen van nu meer tekst bevatten.

Hierdoor hoeven de grapjes in de stripverhalen niet meer in de tekeningen verstopt te worden, maar kun je de grapjes nu in de tekst lezen. Je kan dus wel zeggen dat Donald Duck en zijn vrienden meer zijn gaan praten door de jaren heen.


In de films en het weekblad van Donald Duck komt niet alleen Donald Duck zelf voor.

Hij woont namelijk in een stad, Duckstad, waar ook vele andere personages wonen.

Ook deze personages hebben een rol gekregen in de films en het weekblad van Donald Duck. Zo kom je de volgende personages tegen:

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan